Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Ștrandul Municipal Oradea

Vineri, o zi fierbinte

La Ștrandul Municipal Oradea

După patru ani de la redeschiderea Ștrandului Municipal din Oradea (într-o haină nouă), ne-am propus să zăbovim câteva ore printre tinerii care și-au programat, vineri, 27 iulie, o zi de distracție la ștrandul cu pricina; un prilej de a ne face noi cunoștințe printre simpaticii tineri orădeni, și nu numai. Aici ne-am cunoscut (ori revăzut) cu: Adela Crainic, Teodora Reștea, Șerban, Dana, Ștefan Luca, George Rogojan, George, Costi, Alexandru Foltuț, Gerge Miheș, Ferencz Ilona, Carmen Hendre, Monica Perțe și Emilia, din Tileagd…

Într-o zi cu adevărat fierbinte, fără a fi caniculară, mulți tineri au optat pentru câteva ore petrecute la ștrandul cel mai curtat de tinerii orădeni, și nu numai, pentru cele cinci bazine super… Aici fiecare se simte în largul lui. Dacă are chef bate mingea pe terenul de baschet sau joacă labtenis, pentru că spațiu este suficient… până la Crișul cel Repede. Unele domnițe, suficient de dotate și-au asumat responsabilitatea de a-și etala bustul gol (fără sutien), dorind să atragă privirile bărbaților și băieților, care, spre mândria și onoarea lor, le-au admirat în taină, savurând spectacolului, fără a se deda la acte de huliganism sau bădărănie, respectând „intimitatea” fetelor. 
Campioanele de la „Bizar”
Adela (economista) și Teodora (sportiva) sunt membri ai trupei Bizar – campioană națională la dans hip hop. Când nu au antrenamente, fiecare își petrece timpul liber în cercul său de prieteni. Vineri, însă, ele și-au planificat o ieșire la ștrand. În această vacanță, Adela a fost zece zile în Grecia, la Băile Felix, 1 Mai și Șuncuiuș, și speră să ajungă și în Ungaria, la Aqua Land, până să participe cu trupa la Festivalul național „Nymphea Dance”.
Teodora a ieșit la Padiș cu colegi de facultate (și profesorii Marius Marinău și Gheorghe Lucaciu), într-o excursie de studii, cu orientare turistică și drumeții. Înainte sau după festival, urmează să plece câteva zile în Austria.
Toată luna la lucru
Mulți tineri reușesc să se angajeze în vacanța de vară, câștigând un ban prețios. În această situație sunt și Dana (elevă la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”) și Șerban (student la Calculatoare), care lucrează, dar seara și în weekend ies în oraș ori pleacă în excursie. Șerban a fost cu prietenii la Valea Drăganului, la Băile Felix și 1 Mai, la piscină și terasă, s-a plimbat cu mașina, iar luna viitoare, probabil, trage o fugă până la Costinești. Dana iese prin cluburi (Lord’s, Joy, Trafic), la iarbă verde, la ștrand și are de gând să ajungă și la mare, probabil la Costinești.
Doi fotbaliști…”dinamoviști”
Ștefan Luca și George Rogojan sunt colegi de liceu (la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”) și fotbaliști, la „Dinamo” Oradea, unul mijlocaș, iar celălalt fundaș dreapta. Chiar și la ștrand, elevii antrenorului Ștefan Zima duc o viață sportivă. În această vacanță, Ștefan a ajuns pe litoral, la Mamaia, cu familia, în Ungaria cu prietenii, la bunici, la Petid, iar în etapa următoare îl așteaptă, probabil, un cantonament cu echipa. George a avut câte o „escală” la Boga, și Bucea (jud. Cluj), merge des la piscină, iar în viitorul nu prea îndepărtat va ieși cu prietenii la cabană la Bratca.
Mare animație pe terenul de laptenis  
Unii cu galeria,  alții cu mingea peste fileu. De pe tușă, George, Costi (și Ferencz Ilona) felicită jucătorii, și îi încurajează, pentru ca la scurt timp, Costi și George să urce pe „ring”. După un meci palpitant, cu dese răsturnări de scor (4-4, 11-7), cei doi reușesc să câștige cu 12 la 7 în fața lui Alex Foltuț și George Miheș.
Ilona e elevă la „Mihai Vitezul”. Îi place la ștrand. A mai fost la Felix, și la 1 Mai, precum și în excursie la Cluj-Napoca. O săptămână își va petrece în Grecia, la Marea Egee, iar câteva zile, în Ungaria, la Aqua Land, ca și anul trecut.
Unii la plajă, alții la sărituri în apă
Pe Carmen Hendre (viitoare boboacă – la „D. Leonida”) am cunoscut-o la bazinul mare. Făcea plajă după o baie rece ca gheața. Privind-o, i-am prezis un viitor încântător, și un titlu mult râvnit de boboci la balul din toamnă (Miss boboc). E o fire deschisă și zâmbitoare, optimistă, și ambițioasă. A fost cinci zile în Grecia, cu familia, la Felix, la pădure, și la Criș. Pentru perioada următoare nu și-a fixat un program anume, dar pentru distracție, va merge în cluburi (la „Manas” în Episcopia Bihor).
Alin Lascu e un exemplar rar printre pedagogistele orădene. Se știe cât de puțini băieți ajung să se strecoare printre fete, la admiterea la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”. Pe Alin l-am cunoscut la săriturile în apă. Îi place la nebunie să sară, deși nu se declară un înotător profesionist. Muntele și marea sunt pe același loc în topul preferințelor sale. A fost la Șuncuiuș, dar urmează să ajungă și la Costinești.
Monica și Emilia sunt din Tileagd
Prietene și vecine, Emilia și Monica (Perțe) și-au propus o zi de ștrand în Oradea, altfel, și ele au apă (Criș), ba și baraj, la Tileagd. Emilia lucrează, iar Monica vine după Concursul național unic de titularizare. Urmează să-și ia mașina și să plece prin țară (Cluj-Napoca, Sibiu, Alba, Brașov). Vrea să se refacă pentru că o așteaptă definitivatul. Când le-a descoperit, Emilia se delecta cu „Destine adevărate”, iar Moni completa integrame. Din vorbă-n vorbă, aflăm că tinerii din Tileagd se distrează bine la Power Club din localitate, dar și la terasa din vecini. Monica ține să ne dea și niște știri proaspete: „O fundație olandeză finanțează romii din localitate. Le-a construit o grădiniță și o școală, cu cantină. Și tot despre romi vreau să vă spun „bomba zilei”: S-au întors țiganii din Tileagd, Oșorhei, Săcădat și Borșa plecați în Dublin, dar nu de bună voie. S-a dat și la TV. Or fi făcând și ei ceva „valoros” pe-acolo. Și încă o știre: La Tileagd se construiește o biserică ortodoxă, ajunsă la stadiul de fundație…”
Monica, îți mulțumim pentru știri, iar tuturor interlocutorilor noștri le dorim o vară frumoasă, rodnică și  fericită!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (La Ștrandul Municipal Oradea).

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:30:35 Ora standard a Europei de Est