Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Copiii din Dorohoi au nevoie de grădiniță

Salvați Copiii României

Copiii din Dorohoi au nevoie de grădiniță

936 de copii din localitățile inundate din nordul Moldovei vor primi suport psihologic și educațional în centrele de vară și în taberele școlare organizate de Salvați Copiii România.

În cadrul campaniei „Ajută apele să se retragă și din ochii lor”, organizația Salvați Copiii România a acordat sprijin prioritar copiilor sinistrați, care necesită recuperare psihologică, precum și refacerii unităților de învățământ afectate. În urma inundațiilor severe din orașul Dorohoi din zilele de 28 și 29 iunie, Grădinița nr.10, unde învață 125 de preșcolari, nu își mai poate desfășura activitatea, având acoperișul avariat, precum și infiltrații în sălile de curs. Pentru reabilitarea acesteia, sunt necesare fonduri în valoare de aproximativ 3.500 de lei.
Organizația Salvați Copiii România a acordat ajutoare de urgență în Zamostea, Dornești, Voivodeasa, Sucevița și Dărmănești – județul Suceava, Hilișeu și Dorohoi – județul Botoșani, pentru 936 de copii. Echipele organizației au demarat activități educative și de consiliere psihologică în localitatea Zamostea: 46 de copii sinistrați beneficiază pentru o perioadă de o lună de un program educativ și de recreere, de suportul psihologic al specialiștilor Salvați Copiii, filiala Suceava și de o masă caldă pe parcursul desfășurării activităților.
În Dorohoi, Salvați Copiii România, în parteneriat cu Asociația Sarepta Dorohoi, Consiliul local Dorohoi și Școala nr.2 „Ștefan cel Mare“, a deschis luni, 26 iulie, porțile școlii de varǎ din Dorohoi, în care au fost integrați peste 150 de copii cu vârsta cuprinsă între 8  și 14 ani, care provin din familiile afectate în urma inundațiilor. La sfârșitul lunii august, în cadrul școlii de vară va sosi Circul pentru copii Lollypop din Elveția.
Începând cu data de 2 august, echipa de specialiști a Salvați Copiii va începe activitățile educative și de consiliere psihologică pentru 40 de copii din localitatea Dornești, jud. Suceava.
51 de copii din Dorohoi (Botoșani) și Dornești (Suceava), ale căror familii au fost afectate de inundațiile puternice din nordul Moldovei, participă la prima tabără organizată de Salvați Copiii România la Muncel, județul Iași. Începând cu luna august, alți 90 de copii din Zamostea, Dărmănești, Hilișeu și Dorohoi vor participa la taberele organizate în Eforie Sud, cu suportul primit de la Banca Comercială Română, E-ON, DJT Suceava și ARR Suceava.
„Solidaritatea noastră, a tuturor, se transformă în aceste momente în ajutor direct acordat copiilor, cele mai vulnerabile victime ale inundațiilor. Acești copii au văzut cum părinții lor pierd orice posibilitate de a-i ajuta și se simt, la rândul lor, neputincioși. Ei au nevoie de foarte multe acum, de la hrană sănătoasă până la recuperare psihologică, iar acestea sunt lucruri pe care le putem face, împreună”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Asistenții sociali ai organizației au identificat încă 140 de copii aflați în situație de risc, care sunt nevoiți să se adăpostească în barăci sau în case avariate. Pentru fiecare dintre ei, Salvați Copiii România a decis să constituie un grup de solidaritate, astfel încât toți cei 140 de copii să fie incluși în taberele școlare de la Muncel, Iași sau de la Eforie Sud. Costul unei tabere/copil este de 500 de lei, la care se adaugă aproximativ 100 de lei,
costul valizei de vacanță (îmbrăcăminte, încălțăminte, și produse de igienă). Toți cei care vor să sprijine campania Salvați Copiii se pot alătura unui grup de solidaritate.
Din evaluările psiho-medicale realizate în Zamostea și Dornești a rezultat că atât adulții, cât și copiii suferă de grave afecțiuni medicale (probleme digestive, deshidratare severă, diaree, erupții cutanate, pneumonii) și psihologice (coșmaruri, enuresiz nocturn, teama de abandon, refuzul de a dormi singur, plânsete și țipete în somn). Totodată, datorită faptului că mulți copii provin din familii extrem de sărace, există pericolul abandonului școlar.
Salvați Copiii România continuă campania „Ajută apele să se retragă și din ochii lor!“, făcând un apel la solidaritate și implicare socială. Astfel, în jurul fiecărui copil se poate constitui un grup de solidaritate care să îi sprijine recuperarea psihologică și integrarea într-una din taberele școlare organizate de Salvați Copiii România.
Cei care vor să se constituie în grupul de solidaritate al Mariei din Dorohoi, elevă în clasa a X-a, pot dona online, pe www.salvaticopiii.ro/romania/donati sau în contul deschis de Salvați Copiii România, filiala Suceava, la BCR Suceava: RO15 RNCB 0234 0230 4870 0010. Maria a obținut, în fiecare an școlar, premiul I. Din casa părinților ei, aflată în zona grav avariată de inundații, nu a mai putut fi salvat nimic.
Alina Rodica, elevă în clasa a XII-a la Școala de Arte și Meserii „I. Pillat” Dorohoi, Iulian , elev în clasa a VI-a și  Petru Ionuț, elev în clasa a V-a la Școala nr. Dorohoi sunt trei frați a căror casă a fost complet demolată în urma inundațiilor. Tatăl are un salariu de 600 lei lunar, iar mama este pensionată pe caz de boală. (Mihaela Ghinescu)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:10:21 Ora de vară a Europei de Est