Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitatea desfășurată și rezultatele obținute

Serviciul pentru Imigrări - Bihor

Activitatea desfășurată și rezultatele obținute

În vederea îndeplinirii atribuțiilor conferite de actele normative în vigoare pe linia asigurării ordinii și siguranței publice, Serviciul pentru Imigrări al județului Bihor din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări, desfășoară permanent activități cu caracter preventiv și de combatere a șederii ilegale și munca nedeclarată a străinilor.

Acestea vizează exercitarea unui control permanent asupra mediului reprezentat de cetățenii străini pe teritoriul României, respectarea legalității, a ordinii și siguranței publice.
Rezultatele acestor activități în trimestul al doilea din 2010, au fost următoarele:
În scopul îndeplinirii sarcinilor pe linia combaterii și muncii ilegale a străinilor, la nivelul serviciului au fost planificate și executate 52 de acțiuni și controale, din care cu forțe proprii – 29 și în cooperare cu alte instituții 23. Astfel, au fost controlați 372 de cetățeni străini, 34 fiind depistați cu ședere ilegală. Dintre aceștia 10 cetățeni străini au primit decizii de returnare de pe teritoriul României, 20 au fost conduși la Centrul Arad în vederea luării în custodie publică și îndepărtărea ulterioră din țară, un străin a primit acces la procedura de azil. Întrucât, doi cetățeni străini îndeplineau condițiile, aceștia au fost invitați la sediul pentru reglementarea dreptului de ședere, iar într-un caz a fost interzisă îndepărtarea, străinul fiind căsătorit cu cetățean român.
Pentru punerea în aplicare a măsurii de returnare au fost organizate și executate 11 escorte cu forțe proprii, toate la Centrul de cazare al străinilor Arad. În ce privește îndepărtarea străinilor prin emiterea deciziilor de returnare de pe teritoriul României, în perioada de referință au fost acordate 16 decizii, 12 pentru ședere ilegală, una urmare a constatării unei căsătorii de conveniență, două la solicitarea cetățenilor și una ca urmare a revocării prelungirii dreptului de ședere.
În perioada menționată, au fost emise 34 de autorizații de muncă. Cei mai mulți lucrători străini au venit din China (27), Coreea de Sud (1), Turcia (2) și Vietnam (4). Principalele meserii pentru care au fost solicitate autorizații de muncă sunt: lucrător comercial, bucătar, manipulant marfă, muncitor necalificat.
 Totodată, 25 de străini au fost sancționați contravențional pentru încălcarea prevederilor legale în ceea ce privește regimul străinilor pe teritoriul României, valoarea amenzilor fiind de 8.700 de lei.
Serviciul pentru Imigrări al județului Bihor continuă activitățile de prevenire și combatere a șederii ilegale și munca la negru a străinilor pe teritoriul de competență, utilizând toate resursele proprii de care dispune pe acest segment de activitate și cooperând cu toate instituțiile interesate în menținerea unui climat de ordine și liniște publică în rândul comunității noastre.
Informații suplimentare
Serviciul pentru Imigrări Bihor -, formațiune teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări, structură de specialitate, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Administrației și Internelor, cu atribuții în domeniul migrației și azilului  – își desfășoară activitatea în Oradea, str. Dunării, nr. 2, tel/fax 0259/403.330 și are următorul program de lucru cu publicul: luni, marți, joi și vineri, între orele 8.30 și 16.30, iar miercurea, între 8.30 și 18.30.
Baza legală în temeiul căreia Serviciul pentru Imigrări Bihor își desfășoară activitatea, o constituie O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România, O.U.G 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor membri ai U.E. și S.E.E și a membrilor lor de familie, completată prin Legea nr. 260/2005, O.U.G 56/2007 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cât și a celorlalte legi și hotărâri, respectiv acorduri în materie de vize încheiate de România cu alte state, a protocoalelor de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții pe linie de străini.
Pentru informații privind activitatea Oficiului Român pentru Imigrări, aspecte legate de aplicarea prevederilor legale în domeniu, vă invităm să vizitați site-ul public al instituției la adresa www. ori.mai.gov.ro sau la tel.021.410.00.42 și e-mail ori@mai.gov.ro. (Anamaria Câmpan)

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 13:40:54 Ora de vară a Europei de Est