Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala diplomelor – ediția a XI-a

Vineri, sub cupola Lotus

Gala diplomelor – ediția a XI-a

Vineri (23 iulie 2010), la Lotus Center a avut loc cea de-a XI-a ediție a Galei diplomelor studenților de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, specialitatea design vestimentar, eveniment organizat de designer asistent univ. Amalia Judea.

„An de an încercăm să aducem în fața iubitorilor de artă și modă colecții de excepție, pline de fantezie și idei creatoare ale tinerilor absolvenți de la specializarea modă. Evenimentul  cultural-artistic încearcă să ne transpună într-o lume aparte, personalizată de fiecare designer în parte, chiar dacă și numai pentru câteva momente, ne ajută să visăm și să călătorim în lumea colorată și fantastică a modei.
Temele abordate de absolvenți sunt diferite. Fiecare și-a filtrat și a decantat  subiectul prin filtrul personalității sale, comunicând cu lumea prin limbajul vestimentației, al culorilor și formelor, exprimat în colecții de la pret a porter, până la vestimentația de spectacol, unele  ducând chiar spre arta cinetică textilă” – Amalia Judea.
Colecțiile designerilor au fost prezentate în fața publicului de manechinele agenției „Amalia Judea Art& Fashion”.
Parfum floral (autor Tripon Lidia) - o colecție de ținute de seară, folosind modulul floral ca element decorativ; o colecție destinată femeilor care se simt tinere și care le scoate din anonimat prin unicitatea vestimentației.
Popa Szolt ne-a propus o colecție sobră și foarte elegantă pentru o femeie senzuală, fatală, care poate magnetiza privirea prin simpla ei apariție elegantă, senzualitate fără vulgaritate, femeia desprinsă din filmele lui Hitchcock, dramatică, elegantă și misterioasă.
Buna Suzana a venit cu o colecție origami.Origami Fashion Files” este o colecție la baza căreia stă un zeu suprem numit Origami, care s-a născut în Japonia, templul său fiind hârtia, iar cimitirul, împachetarea ei. „Arta origami a pătruns în viața mea pe când eram copil, începând cu o vârstă foarte fragedă, când fiecare am confecționat din hârtie o bărcuță, un avion, coif, pahar sau ornament de Crăciun, chiar dacă preșcolari ori școlari mici fiind nu știam că acele lucruri au legătură cu arta origami. Dorind să-mi extind trăirile copilăriei într-o modalitate artistică, am apelat la această artă mirifică. Dacă tot mi s-a dat ocazia să realizez o operă de artă în variantă soft (textil), am decis să înclin balanța stilului în favoarea mea prin crearea unor ținute excentrice și grafice care să mă reprezinte, care să exprime în totalitate viața mea de când eram copil până azi, când am ajuns să-mi îndeplinesc cel mai mare vis al copilăriei” - Suzana.
Mihoc Natalia a adus în actualitate femeia luptătoare, care ajunge să conducă din postura de lider, povestea adevărată a Ioanei D’arc; povestea femeii puternice, dar vulnerabile a secolului nostru.
Elena Spac a făcut un spectacol de excepție cu o colecție masculină, îndrăzneață, cu volume exagerate și culori tari, nespecifice hainelor bărbătești, veșmânt de spectacol sinteatral. Punctul de pornire a fost din  lumea clownilor, care a inspirat nenumărați artiști plastici, pictori și chiar designeri vestimentari. Pe lângă amprenta de veselie, specifică clownilor, colecția transmite un mesaj al dualității omenirii, un Eu care aparține tuturor, o imagine veselă pictată pe fețele noastre în contrast cu tristețea și gândurile pe care le avem fiecare dintre noi; tema colecției este Sad Clown.
Torok Andrea - Lolly Pop - o reabordare a anilor ’60 , o colecție care ne aduce pe scenă o adolescentă veselă, extrovertită, căreia îi plac culorile și jocul, ca o eliberare de anumite reguli ale societății, o încercare de a-și regăsi personalitatea și libertatea de a fi așa cum simți, fără teama de a fi judecați de cei din jur.
Coordonatorul de specialitate al colecțiilor a fost și de această dată, așa cum ne-a obișnuit de ani și ani, designer asistent univ. Amalia Judea, având alături pe lector univ. Mihaela Tătulescu (tapiserie) și lector univ. Hollo Barna (imprimerie).
Și actuala ediție a Galei diplomelor a fost un regal de modă, bine primit de public, un prilej de mândrie pentru tinerii designeri orădeni. „Este satisfacția pe care ți-o dă un lucru bine făcut”, ca să o cităm tot pe Amalia Judea - o sufletistă și jumătate! (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gala diplomelor – ediția a XI-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:15 Ora standard a Europei de Est