Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala diplomelor – ediția a XI-a

Vineri, sub cupola Lotus

Gala diplomelor – ediția a XI-a

Vineri (23 iulie 2010), la Lotus Center a avut loc cea de-a XI-a ediție a Galei diplomelor studenților de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, specialitatea design vestimentar, eveniment organizat de designer asistent univ. Amalia Judea.

„An de an încercăm să aducem în fața iubitorilor de artă și modă colecții de excepție, pline de fantezie și idei creatoare ale tinerilor absolvenți de la specializarea modă. Evenimentul  cultural-artistic încearcă să ne transpună într-o lume aparte, personalizată de fiecare designer în parte, chiar dacă și numai pentru câteva momente, ne ajută să visăm și să călătorim în lumea colorată și fantastică a modei.
Temele abordate de absolvenți sunt diferite. Fiecare și-a filtrat și a decantat  subiectul prin filtrul personalității sale, comunicând cu lumea prin limbajul vestimentației, al culorilor și formelor, exprimat în colecții de la pret a porter, până la vestimentația de spectacol, unele  ducând chiar spre arta cinetică textilă” – Amalia Judea.
Colecțiile designerilor au fost prezentate în fața publicului de manechinele agenției „Amalia Judea Art& Fashion”.
Parfum floral (autor Tripon Lidia) - o colecție de ținute de seară, folosind modulul floral ca element decorativ; o colecție destinată femeilor care se simt tinere și care le scoate din anonimat prin unicitatea vestimentației.
Popa Szolt ne-a propus o colecție sobră și foarte elegantă pentru o femeie senzuală, fatală, care poate magnetiza privirea prin simpla ei apariție elegantă, senzualitate fără vulgaritate, femeia desprinsă din filmele lui Hitchcock, dramatică, elegantă și misterioasă.
Buna Suzana a venit cu o colecție origami.Origami Fashion Files” este o colecție la baza căreia stă un zeu suprem numit Origami, care s-a născut în Japonia, templul său fiind hârtia, iar cimitirul, împachetarea ei. „Arta origami a pătruns în viața mea pe când eram copil, începând cu o vârstă foarte fragedă, când fiecare am confecționat din hârtie o bărcuță, un avion, coif, pahar sau ornament de Crăciun, chiar dacă preșcolari ori școlari mici fiind nu știam că acele lucruri au legătură cu arta origami. Dorind să-mi extind trăirile copilăriei într-o modalitate artistică, am apelat la această artă mirifică. Dacă tot mi s-a dat ocazia să realizez o operă de artă în variantă soft (textil), am decis să înclin balanța stilului în favoarea mea prin crearea unor ținute excentrice și grafice care să mă reprezinte, care să exprime în totalitate viața mea de când eram copil până azi, când am ajuns să-mi îndeplinesc cel mai mare vis al copilăriei” - Suzana.
Mihoc Natalia a adus în actualitate femeia luptătoare, care ajunge să conducă din postura de lider, povestea adevărată a Ioanei D’arc; povestea femeii puternice, dar vulnerabile a secolului nostru.
Elena Spac a făcut un spectacol de excepție cu o colecție masculină, îndrăzneață, cu volume exagerate și culori tari, nespecifice hainelor bărbătești, veșmânt de spectacol sinteatral. Punctul de pornire a fost din  lumea clownilor, care a inspirat nenumărați artiști plastici, pictori și chiar designeri vestimentari. Pe lângă amprenta de veselie, specifică clownilor, colecția transmite un mesaj al dualității omenirii, un Eu care aparține tuturor, o imagine veselă pictată pe fețele noastre în contrast cu tristețea și gândurile pe care le avem fiecare dintre noi; tema colecției este Sad Clown.
Torok Andrea - Lolly Pop - o reabordare a anilor ’60 , o colecție care ne aduce pe scenă o adolescentă veselă, extrovertită, căreia îi plac culorile și jocul, ca o eliberare de anumite reguli ale societății, o încercare de a-și regăsi personalitatea și libertatea de a fi așa cum simți, fără teama de a fi judecați de cei din jur.
Coordonatorul de specialitate al colecțiilor a fost și de această dată, așa cum ne-a obișnuit de ani și ani, designer asistent univ. Amalia Judea, având alături pe lector univ. Mihaela Tătulescu (tapiserie) și lector univ. Hollo Barna (imprimerie).
Și actuala ediție a Galei diplomelor a fost un regal de modă, bine primit de public, un prilej de mândrie pentru tinerii designeri orădeni. „Este satisfacția pe care ți-o dă un lucru bine făcut”, ca să o cităm tot pe Amalia Judea - o sufletistă și jumătate! (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gala diplomelor – ediția a XI-a.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 17:08:45 Ora de vară a Europei de Est