Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Nu e locul tău, nici mașina ta, prin urmare … nu o zgâria!”

„C e c â ș t i g i d a c ă d i s t r u g i ?”

„Nu e locul tău, nici mașina ta, prin urmare … nu o zgâria!”

Vineri, 16 iulie 2010, în sala mare de consiliu a Inspectoratului de Poliție al județului Bihor a avut loc lansarea proiectului „Ce câștigi dacă distrugi?”, pentru prevenirea distrugerilor de autoturisme, proiect inițiat de I.P.J. Bihor, prin Compartimentul Poliției de Proximitate din cadrul Poliției municipiului Oradea și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și susținut de Primăria municipiului Oradea.

Scopul proiectului, al cărui slogan este „Nu e locul tău, nici mașina ta, prin urmare … nu o zgâria!”, îl reprezintă reducerea numărului de infracțiuni de distrugere de autoturisme care au ca punct de plecare neînțelegerile dintre cetățeni privind ocuparea unui anumit loc de parcare.
În perioada 1 ianuarie – 21 iunie, la Poliția municipiului Oradea au fost depuse 113 plângeri referitoare la diverse distrugeri de autoturisme, din care  60 % au fost săvârșite de așa manieră încât să sugereze în mod indubitabil cauza ca fiind parcarea autoturismului într-un spațiu folosit de obicei de către o altă persoană. De altfel, și repartiția geografică a faptelor confirmă potențiala cauză, cele mai multe distrugeri de autoturisme concentrându-se în zonele cu multe blocuri, aglomerate și cu locuri de parcare insuficiente (cartierele Rogerius, Nufărul și Ioșia).
În ceea ce privește modurile de operare, cele mai frecvente distrugeri sunt comise prin spargere, fiind vizate geamurile (lunetă, parbriz) sau farurile și stopurile. Un număr ridicat de distrugeri constau în zgârierea unor elemente de caroserie. În cazul ruperilor sunt vizate ștergătoarele sau oglinzile retrovizoare, iar în cazul celor comise prin înțepare sau tăiere sunt vizate anvelopele.  
Din punct de vedere al perioadei de timp, 57% dintre fapte au fost comise noaptea, iar în zilele de miercuri și duminică s-a înregistrat o ușoară creștere.                                                               
Aproximativ 20% dintre infracțiunile de distrugere au la bază stări conflictuale mai vechi, iar cca. 10% sunt comise pe fondul altercațiilor spontane în trafic.
În ce privește zonele de risc identificate de polițiștii orădeni, cele mai multe fapte sunt concentrate în zona cuprinsă între străzile Sovata – Decebal și bulevardul Dacia.   
 Printre obiectivele proiectului se regăsesc informarea cetățenilor cu privire la consecințele penale ale săvârșirii unor astfel de fapte, implicarea asociațiilor de proprietari în organizarea parcărilor aferente blocurilor de locuințe, urmând a fi organizate acțiuni comune împreună cu reprezentanții Primăriei municipiului Oradea.
În cadrul proiectului, polițiștii orădeni vor participa la ședințele asociațiilor de proprietari, vor purta discuții cu membrii acestora, pentru a identifica problemelor existente referitoare la locurile de parcare, posibilitatea amenajării unor noi locuri de parcare și folosirea judicioasă a celor existente.
De asemenea, vor fi organizate campanii stradale, în care cetățenii vor fi informați  cu privire la consecințele distrugerii și vandalizării de autoturisme. Totodată, vor fi identificate autoturismele abandonate în spațiul public, pentru a descongestiona locurile dintre blocuri folosite pentru parcarea autoturismelor.
 Pentru promovarea mesajului proiectului, organizatorii au realizat două spoturi preventive, unul video și altul audio, care prezintă urmările unei infracțiuni de distrugere, 10.000 de pliante cu mesaj preventiv care vor fi distribuite cetățenilor și 100 de afișe, care vor fi postate în locuri publice aglomerate din municipiul Oradea, respectiv în zonele identificate cu risc. (Alina Dinu)
“E un proiect bun!”
Primarul urbei, ing. Ilie Bolojan, prezent la lansarea proiectului, consideră ca fiind “un proiect bun, preventiv, care are menirea de a educa cetățeanul în sensul de a-și respecta vecinul”...
Prezentând punctul de vedere al primăriei, precum și acțiunile care vor avea loc pentru informarea și conștientizarea populației, dar mai cu seamă pentru creșterea numărului de parcări în cadrul asociațiilor de proprietari, primarul Ilie Bolojan le-a demonstrat președinților de asociații de proprietari că este bine informat și cunoaște situația cu care se confruntă fiecare asociație în parte. Mai mult a răspuns punctual și pertinent fiecărui vorbitor, detaliind situația și arătând că primăria este preocupată de remedierea unor disfuncționalități, dar așteaptă și din partea proprietarilor mai multă implicare în a-și face curățenie în propria curte („ogradă”), inundată de bălării. La propunerea asociațiilor de proprietari, primăria va trasa locurile de parcare din cadrul asociațiilor, dar mai departe, asociațiile sunt cele care le vor gestiona, încasând taxa...
Primarul s-a arătat indignat de vandalizarea coșurilor de gunoi (care nu sunt puține în municipiu: 300-400), a băncilor din parcuri, precum și a aparatelor de joacă, dar și de mizeria de pe jos, de pe stradă, nu neapărat în preajma containerelor de gunoi. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nu e locul tău, nici mașina ta, prin urmare … nu o zgâria!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:28 Ora de vară a Europei de Est