Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O audiență nesperată, un succes de neimaginat!

„Re-creația de vară” la „Avram Iancu”

O audiență nesperată, un succes de neimaginat!

Dascăli inimoși de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea au desfășurat, în regim de voluntariat, în perioada 14 iunie -16 iulie 2010, la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea o lună specială de vacanță, în cadrul proiectului „Re-creația de vară”, proiect finanțat de Primăria Oradea.

Așa după cum am mai scris, acest tip de școală de vară pentru copii este o premieră absolută în învățământul bihorean, dar și o reușită de neimaginat...
„Nu credeam să ne bucurăm de o asemenea audiență. Am estimat un grup de 75 de copii, dar am avut un număr dublu de participanți, copii de toate vârstele din școala noastră, dar și din alte școli: „Nicolae Bălcescu”, „Dimitrie Cantemir”, „Iosif Vulcan”, „Aurel Lazăr”, de la grădinițele nr. 55 și 27...”, ne-a declarat doamna profesor Gheorghina Bîrlădeanu – directorul școlii.  
Vineri – încheierea, la nivelul ultimelor ateliere
Vineri (16 iulie), sunetul muzicii avea să ne ademenească și să ne conducă pe coridorul unde fusese organizată impresionanta expoziție cu lucrări și imagini de la „Re-creația de vară”. La ora 9.30, în curte se pregătea scena, iar în două săli, o armată de copii și un grup de artiști erau încă la locul faptei. Unii își finalizau coifurile pentru petrecere, iar ceilalți repetau pentru spectacolul final. Directorul era printre copii, iar directorul adjunct instala stația de amplificare, verifica microfonul și CD-urile.
Cinci ateliere și peste 150 de copii
Așadar, în perioada 14 iunie -16 iulie, elevii școlii, dar nu numai, au putut să-și petreacă o lună de vacanță participând benevol și gratuit la atelierele preferate și la activitățile complementare: la atelierul de desen-pictură și colaj (sub îndrumarea prof. Monica Toader și Lakatos Gyongyke), atelierul de muzică „Cântecele verii” (condus de prof. Elena Bejușca și Mihaela Vidican), atelierul de artă japoneză (îndrumat de prof. Steliana Cîrciumaru, Felicia Goina, Monica Toader, Claudia Șpan și Nicoleta Trifan – de la Grădinița nr. 27), atelierul de teatru (condus de prof. Claudia Șpan și Aurelia Bora) și atelierul de informatică (sub îndrumarea prof. Cosmin Velimirovici – directorul adjunct al școlii). La organizarea activităților complementare: jocuri de mișcare și perspicacitate, de îndemânare și de practicare a unor jocuri și întreceri sportive, protagoniștii au fost tot profesori: Iulia Gavriș, Dana Andruța și Irina Tortorean.
Teatru, muzică, dans, diplome și înghețată
Dacă pe parcursul lunii, părinții au fost curioși să vadă ce fac copiii lor la școală, cu atât mai mult au dorit să fie părtași la petrecerea lor de final, așa încât și-au luat copiii în brațe sau în cărucioare și au venit în sala de atelier și în curte. Ei înșiși au fost o plăcută surpriză pentru dascăli și conducerea școlii, dar și o bucurie pentru odraslele lor, care le-au prezentat lucrările de la expoziție și momentele artistice de final.
Cu toții s-au distrat vizionând scenetele prezentate de micii actori - „Cornuletzul cu lapte” și „Extemporalul... buclucaș”... Conducătorii de ateliere i-au felicitat pentru activitate și lucrările realizate și i-au premiat cu diplome. După dans și cântece la microfon, dulciuri și poze, s-a lăsat cu torturi de înghețată... de fructe, frișcă și ciocolată, după gust și preferințe...
După un asemenea succes (de neimaginat), la anu’, doamna director intenționează să o facă și mai lată... și mai lungă! Nu petrecerea, ci „Re-creația de vară”, pe care intenționează să o desfășoare pe toată durata vacanței de vară, spre bucuria copiilor și părinților! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:11 Ora de vară a Europei de Est