Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În tabără științifică la Barajul Leșu

Elevi de la C.N. „Arany János” din Salonta

În tabără științifică la Barajul Leșu

În perioada 5-9 iulie 2010, a avut loc, la Barajul Leșu, o tabără științifică la care au participat elevii de la Colegiul Național „Arany János” din Salonta care sunt membri ai proiectului coordonat de prof. Kiss Mária și Meszar Iuliana.

Manifestarea de la Barajul Leșu a însemnat, de fapt, continuarea și finalizarea proiectului național „Protejează natura, descoperă realitatea”, cu două activități importante: simpozionul științific din luna mai și  tabăra științifică de la Barajul Leșu. La finanțarea proiectului au participat: Asociația „Pro Lyceum” Salonta „Alapitvany” (fundația școlii), C.N. „Arany János” Salonta, Primăria municipiului Salonta, precum și Comitetul reprezentativ al părinților de la C.N. „Arany János”. Le mulțumim foarte mult și pe această cale pentru sprijinul acordat, fără de care nu ar fi fost posibilă această tabără.
 Dornici de a afla lucruri noi, entuziaști și curioși, am pornit spre tabăra de la Barajul Leșu; după trei ore de mers, nerăbdători și energici, iată-ne ajunși la destinație. Primul pas: momentul organizatoric care a început cu ocuparea camerelor, împărțirea pe grupe și deschiderea festivă care ne-a captivat; joc de cunoaștere a colegilor, stabilirea unor reguli la care ne-am adus și noi contribuția, atât în identificarea acestora, cât mai cu seamă în respectarea lor. Îndată am și pornit într-o scurtă drumeție, în cercetare spre peștera „cu sau fără lilieci!?”
 Seara a fost una distractivă, cu vizionare de film, iar doritorii s-au putut înscrie la campionatele de cruce, șah sau sudoku, după preferințe.
A doua zi, am început în forță cu trezirea la 7.30, iar după dejun și o mică pauză, am participat la primul curs: Informatică - editarea de filme în programul Adobe Premiere Pro CS4, prezentat de dl prof. Kiss Ernõ. Am dat apoi startul unui concurs de regizare a unor filme, pe teme diferite (distracțiile, cursurile și drumețiile), pe care urma să le prezentăm în ultima zi. Am pătruns în tainele științelor exacte după care am făcut o incursiune în tainele Universului și anume „Nașterea Universului în mitologie, literatură și știință, prezentată de dna prof. Zoe Nagy. Am vorbit despre miturile ce stau la baza nașterii Universului și am pus bazele unei viitoare dezbateri.
În paralel, colegii noștri de la secția maghiară au rezolvat jocuri logice, propuse de dna prof. Meszar Iuliana, probleme de admitere la facultate pentru clasa a XII-a. La matematică și fizică, cursurile s-au desfășurat pe două nivele: clasele IX-X și clasa a XI-a.
După pauza de masă, am învățat despre flora și fauna Munților Apuseni. Doamna prof. Rodica Păfucan ne-a prezentat un material din care am putut afla lucruri foarte interesante despre speciile de plante și animale, după care am trecut să le identificăm în peisajul alpin al pajiștei din apropiere.
Ziua de miercuri a fost destinată drumeției la Coada Lacului, dar ploaia ne-a stricat planurile, așa că am făcut o mică schimbare în program și am continuat cu fizica printr-un program foarte util în rezolvarea problemelor de fizică și matematică și anume „Geogebra”, propus de doamna prof. Kiss Mária, precum și rezolvarea unor subiecte de bacalaureat.
Am realizat și experimente chimice inedite, cu ajutorul doamnei prof. Domján Laura, precum: „batista care nu arde”, „șarpele negru”, „pomul lui Saturn” și „spuma de gelatină”. La tema „Iarna”, am observat că pe rămurelele bradului apar niște foițe albe care seamănă cu gheața, datorită proprietății naftalinei de a sublima... și alte efecte.
 Cea de-a patra zi de tabără, am început-o cu jocurile ecologice propuse de dna prof. Rodica Păfucan în cadrul cărora a trebuit să identificăm specii de plante. Nu ne-am lăsat și, în aceeași zi, am parcurs  traseul cel mai lung, de la Barajul Leșu la Coada Lacului, într-un timp record de două ore și 30 de minute, la întoarcere, din cauza oboselii, ne-au trebuit trei ore. În felul acesta, ne-am măsurat și calitățile fizice. Orientarea turistică și recunoașterea unor specii de plante și animale au fost alte două obiective.
Timpul s-a scurs repede și numai ce ne-am trezit cu ziua bilanțului: dezbaterea despre Nașterea Universului, premierea celor mai buni botaniști, cei mai abili matematicieni - premiile sudoku, câștigătorii campionatului de cruce și, nu în ultimul rând, cele mai bune filme care au redat multe momente bune și interesante din tabără.
Ne declarăm mulțumiți și norocoși pentru  ocazia pe care am avut-o de a participa la o astfel de tabără, cu o organizare foarte bună, cursuri bine documentate și prezentate cu talent și bunăvoința de  domnii profesori. (Ioana Păfucan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:37 Ora de vară a Europei de Est