Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,We are so different but still we are the same”

Proiectul de parteneriat multilateral Comenius

,,We are so different but still we are the same”

Proiectul de parteneriat multilateral Comenius al Grupului Școlar „Ioan Bococi” din Oradea este finanțat de Comisia Europeană prin programul de Învățare pe tot parcursul vieții și cu sprijinul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

În proiect sunt partenere 10 școli din opt țări europene: Portugalia - coordonator de proiect (Caldas da Rainha si Bombarral), Lituania, Letonia, Polonia, Italia, Grecia, Turcia și România (Oradea și Sibiu). În acest an au avut loc următoarele reuniuni de proiect:
*în luna noiembrie – la Vilnius, unde s-au pus bazele primului an de proiect prin stabilirea strategiei pentru desfășurarea activităților și a următoarelor vizite, data acestora, precum și numărul profesorilor și elevilor care vor participa, responsabilitățile și sarcinile fiecărui partener, hotărâri necesare pentru o bună colaborare europeană. În cadrul primei întâlniri, am avut ocazia să ne cunoaștem, să participăm la diferite activități ale școlii din Vilnius - prezentarea școlii, concert de bun venit al elevilor, lecție deschisă, vizite de documentare privind orașul Vilnius și a vechii capitale a Lituaniei, Trakai.
*în luna februarie – la Sibiu, s-a realizat site-ul proiectului www.differentbursame.org, precum și un dicționar în cele opt limbi europene, conținând cuvinte/expresii de prezentare și de prim-ajutor, s-a votat loggo-ul proiectului (a câștigat loggo-ul colegilor noștri din Sibiu), s-a prezentat o metodă/idee de predare a unei lecții de limba maternă, geografie sau artă și s-a prezentat sistemul de învățământ din fiecare țară.
*în luna martie – la Istanbul, s-a votat reclama proiectului (a câștigat Grecia), s-a prezentat un material „Bucătăria tradițională”, urmând a se realiza ca produs final o carte de bucate europene, s-a prezentat curriculumul școlar al fiecărei școli și s-a prezentat o metodă/idee de predare a unei lecții de IT, istorie, istoria artei. Profesorii participanți au ținut lecții de 45 de minute de limbă maternă, cu câte o echipă formată din șase elevi turci. Prin vizitele tematice, profesorii au avut ocazia să cunoască mai bine mediul școlar din Turcia, să observe tradițiile istorice și culturale din această țară.
*în luna mai, o nouă reuniune a  proiectului multilateral Comenius ,,We are so different but still we are the same” s-a desfășurat în Caldas da Rainha, Portugalia, la Escola Secundaria Rafael Bordalo Pinheiro.
Echipa Grupului Școlar „Ioan Bococi”, formată din trei cadre didactice și patru elevi, a fost așteptată și întâmpinată cu multă căldură de către elevii și profesorii școlii gazde. La reuniune au participat atât cadre didactice, cât și elevi de la toate cele 10 școli partenere.       
Elevii români au fost cazați în familii, având ocazia să cunoască viața cotidiană a acestora, cu obiceiuri, activități familiale, religie, relații de familie, mâncare tradițională și nu în ultimul rând ospitalitatea familiilor gazdă. Elevii din școlile partenere au schimbat impresii și au participat împreună la activitățile proiectului. Programul întâlnirii a constat din prezentarea video „O zi din viața școlii” (fiecărei școli partenere), prezentarea unei idei de predare a unei lecții, la alegere din următoarele obiecte de studiu: limba engleză, geografie sau artă. Tot acum au fost prezentate propunerile fiecărei școli pentru alegerea cântecului proiectului. Prin votarea coordonatorilor de proiect s-a stabilit cântecul propus de cei din Polonia. Profesorii participanți la întâlnirea din Caldas da Rainha au ținut lecții de 45 de minute de limba maternă, cu câte o clasă de elevi portughezi.
Elevii au pregătit câte un dans tradițional specific fiecărei țări pe care l-au prezentat îmbrăcați în costume populare. Tot elevii au participat și la următoarele workshopuri: politica educației, bucătăria portugheză, dansuri și reportaj foto.
 La fel de interesante au fost și celelalte activități: vizitarea școlii - care în urma modernizării este la standarde europene ridicate -, activități cultural-artistice care au reflectat cultura și tradițiile zonei, întâlniri cu autoritățile locale – întâlnire cu primarul din Caldas da Rainha, vizite tematice la obiectivele culturale de referință din Lisabona și din partea de vest a Portugaliei.
Activitățile primului an de proiect s-au încheiat prin reuniunea de proiect care s-a desfășurat în perioada 23-28 iunie la școala din Katerini, Grecia. La această ultimă reuniune, au participat coordonatorii și directorii școlilor partenere și alături de evaluarea intermediară a primului an de proiect s-au desfășurat și activități de prezentare a unui studiu privind obiceiurile alimentare, prezentarea unui material „Imaginea școlii”, rezultatul chestionarului „Cetățenia europeană” aplicat elevilor, profesorilor, diriginților și părinților, precum și o metodă de predare a unei lecții la alegere, dintre biologie, cultură sau matematică, după cum aveam să aflăm de la prof. Mihaela Popovici – director adjunct al Grupului Școlar „Ioan Bococi” din Oradea, coordonatorul proiectului. (Ov. D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:22 Ora de vară a Europei de Est