Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Muzeul virtual al neamului românesc - Galeria personalităților

La Ploiești, s-a deschis primul muzeu virtual din România,

Muzeul virtual al neamului românesc - Galeria personalităților

Prietenul meu, caricaturistul ploieștean Nicolae Ioniță, a avut - în urmă cu vreo 10 ani - ideea de a propune prietenilor și colegilor săi graficieni de pe planeta Pământ, să-l portretizeze pe Caragiale. I-a instrumentat prin metode numai de el știute, gândindu-se la acea vreme - când se împlineau 150 de ani de la nașterea dramaturgului - să organizeze o expoziție cu lucrările care-i vor parveni.

 Comoara
Nici prin cap nu-i trecea lui la ce se înhăma. Lucrările au început să curgă, în scurt timp, nenea Iancu al nostru devenind unul dintre cei mai desenați scriitori de pe mapamond. Dacă nu cumva chiar cel mai desenat. Succesul neașteptat a acestui demers, l-a determinat pe Ioniță să le propună colegilor lui și altor personalități ale culturii românești, în general și ale literaturii, în special, ajungând până în ziua de azi să strângă peste 1.500 de lucrări de la peste 127 de artiști din lumea largă, unii dintre aceștia nume „grele” în domeniu. Cu o modestie nefirească pentru aceste vremuri complet pe dos, Ioniță a bătut pe la zeci de uși pentru a propune mai marilor zilei înființarea unui muzeu la Ploiești. Nu i s-a deschis niciuna. C-așa-i la noi. Între timp, el a colecționat și ediții rarisime ale operelor lui Caragiale, Eminescu, dar și ale altor scriitori români din toate timpurile, dar și traduceri ale operelor acestora în te miri ce limbă omenească. Cu o încăpățânare greu de închipuit, Ioniță a colecționat sute de volume, reviste, periodice, românești și străine, toate vorbind despre noi și, așa cum îi place lui să zică, „neamul nostru românesc”. Acum, inginerul Nicolae Ioniță, ajuns la vârsta de 59 de ani, într-o țară devastată de incompetență și jefuită la drumul mare de o sleahtă de analfabeți, a devnit „tânăr” șomer. A rămas însă optimist, plin de un umor contagios, însă, cu o mare durere în suflet: și-a scos la vânzare o parte însemnată din aceste minunate lucruri strânse cu atâta trudă, pentru a putea trăi. 
 Și acum, având timp berechet la dispoziție, a construit pe cheltuiala proprie acest muzeu virtual. Pe care v-aș ruga, în măsura posibilităților voastre, să-l promovați. Poate s-o găsi cineva, cândva, pe undeva, să-l sprijine efectiv pentru a realiza în carne și oase acest muzeu sui-generis, care pe alte meleaguri ar fi devenit de mult o extrem de profitabilă galerie de artă. 
Vă spun cu mâna pe inimă, că unul care am fost dintru început alături de el, că merită cu prisosință să fie sprijinit. 
Doamne ajută!
Cu mulțumiri,
Bogdan
P.S. Intrați pe www.personality.com.ro și vedeți ce nu ați mai văzut! Mulțumim, dna Magda Mitrașca. (Ov. D.) 

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:01:38 Ora de vară a Europei de Est