Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Muzeul virtual al neamului românesc - Galeria personalităților

La Ploiești, s-a deschis primul muzeu virtual din România,

Muzeul virtual al neamului românesc - Galeria personalităților

Prietenul meu, caricaturistul ploieștean Nicolae Ioniță, a avut - în urmă cu vreo 10 ani - ideea de a propune prietenilor și colegilor săi graficieni de pe planeta Pământ, să-l portretizeze pe Caragiale. I-a instrumentat prin metode numai de el știute, gândindu-se la acea vreme - când se împlineau 150 de ani de la nașterea dramaturgului - să organizeze o expoziție cu lucrările care-i vor parveni.

 Comoara
Nici prin cap nu-i trecea lui la ce se înhăma. Lucrările au început să curgă, în scurt timp, nenea Iancu al nostru devenind unul dintre cei mai desenați scriitori de pe mapamond. Dacă nu cumva chiar cel mai desenat. Succesul neașteptat a acestui demers, l-a determinat pe Ioniță să le propună colegilor lui și altor personalități ale culturii românești, în general și ale literaturii, în special, ajungând până în ziua de azi să strângă peste 1.500 de lucrări de la peste 127 de artiști din lumea largă, unii dintre aceștia nume „grele” în domeniu. Cu o modestie nefirească pentru aceste vremuri complet pe dos, Ioniță a bătut pe la zeci de uși pentru a propune mai marilor zilei înființarea unui muzeu la Ploiești. Nu i s-a deschis niciuna. C-așa-i la noi. Între timp, el a colecționat și ediții rarisime ale operelor lui Caragiale, Eminescu, dar și ale altor scriitori români din toate timpurile, dar și traduceri ale operelor acestora în te miri ce limbă omenească. Cu o încăpățânare greu de închipuit, Ioniță a colecționat sute de volume, reviste, periodice, românești și străine, toate vorbind despre noi și, așa cum îi place lui să zică, „neamul nostru românesc”. Acum, inginerul Nicolae Ioniță, ajuns la vârsta de 59 de ani, într-o țară devastată de incompetență și jefuită la drumul mare de o sleahtă de analfabeți, a devnit „tânăr” șomer. A rămas însă optimist, plin de un umor contagios, însă, cu o mare durere în suflet: și-a scos la vânzare o parte însemnată din aceste minunate lucruri strânse cu atâta trudă, pentru a putea trăi. 
 Și acum, având timp berechet la dispoziție, a construit pe cheltuiala proprie acest muzeu virtual. Pe care v-aș ruga, în măsura posibilităților voastre, să-l promovați. Poate s-o găsi cineva, cândva, pe undeva, să-l sprijine efectiv pentru a realiza în carne și oase acest muzeu sui-generis, care pe alte meleaguri ar fi devenit de mult o extrem de profitabilă galerie de artă. 
Vă spun cu mâna pe inimă, că unul care am fost dintru început alături de el, că merită cu prisosință să fie sprijinit. 
Doamne ajută!
Cu mulțumiri,
Bogdan
P.S. Intrați pe www.personality.com.ro și vedeți ce nu ați mai văzut! Mulțumim, dna Magda Mitrașca. (Ov. D.) 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:57:13 Ora standard a Europei de Est