Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sănătatea cadrului didactic: „Ai grijă de tine ca să te poți îngriji de elevii tăi!”

Școala de vară (ediția a VI-a)

Sănătatea cadrului didactic: „Ai grijă de tine ca să te poți îngriji de elevii tăi!”

Asociația pentru promovarea cooperării în educație (A.P.C.E.) din Oradea, în parteneriat cu Catedra de Științe ale Educației, Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, Casa Corpului Didactic Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor organizează în perioada 12 – 23 iulie 2010, școala de vară: Învățarea prin cooperare – Sănătatea cadrului didactic: „Ai grijă de tine ca să te poți îngriji de elevii tăi!” (sesiunea avansați, în perioada 12-16 iulie 2010) și Învățarea prin cooperare – „ABC-ul cooperării” (curs de bază, în perioada 19-23 iulie 2010).

Mesele rotunde și atelierele de lucru se desfășoară la Universitatea Oradea (strada Universității, clădirea Facultății de Științe Socio-Umane, clădirea X, sala X014).
Dintru început (de șase ani), cursurile sunt susținute de profesorul formator (pe tema „Învățării prin cooperare”) Carlton J. Fitzgerald, ed.d., decan asociat al programului de Master în Educație din New England College, New Hampshire, USA.
La cele două cursuri s-au înscris 70 de persoane (35 pentru sesiunea avansați și 35 pentru cursul de bază), cadre didactice din învățământul preunivesitar și superior, respectiv studenți interesați de însușirea unor strategii interactive de predare pentru optimizarea interrelațiilor psihosociale la nivelul grupurilor de elevi.
Asist. univ. dr. Simona Laurian (responsabil de program) motivează astfel modelul învățării prin cooperare: „Modelul învățării prin cooperare este un model de predare centrat pe elevi, oferindu-le ocazia de a-și concretiza nevoia de a lucra împreună într-un climat de întrajutorare și sprijin reciproc.
Asociația pentru promovarea cooperării în educație (împreună cu Catedra de Științe ale Educației, Inspectoratul Școlar Județean și C.C.D. Bihor) vine în sprijinul cadrelor didactice interesate în a-și dezvolta, respectiv a le dezvolta elevilor lor, deprinderi de comunicare, învățare și de muncă în grupuri cooperante.
Prin intermediul acestor două teme ne propunem sensibilizarea celor care lucrează în învățământ față de problema cooperării în educație, ca o alternativă viabilă la practicile școlare tradiționale.
Prezența formatorului american reprezintă o excelentă oportunitate oferită participanților de a lua contact cu modele de predare alternative, lărgindu-și astfel viziunea asupra procesului educațional”.
Conceptele de sănătate și stres
În cadrul cursului sunt abordate trei capitole, cu nenumărate probleme fiecare: conceptul de sănătate (exercițiul fizic, programul de întreținere corporală, activitățile fizice, dieta și nutriția, grupele cerealelor, fructelor, cărnurilor și leguminoaselor, uleiurilor, laptelui, iaurtului și brânzeturilor...); conceptul de stres (monitorizarea stresului, în căutarea armoniei, nevoile umane, stabilirea echilibrului, gândirea pozitivă, cum ne raportăm la lumea în care trăim, ce fel de oameni vrem să fim, ce ne definește, a învăța cum să dăm drumul, a învăța să iertăm, să iertăm aici și acum, conflictele, relațiile importante, să învățăm să cedăm, negocierea de tipul „Toată lumea câștigă”; mesaje de tipul „Eu – mijloc de atenuare a conflictelor interpersonale...).
Prezentarea A.P.C.E. Oradea
Asociația pentru promovarea cooperării în educație (A.P.C.E.), cu sediul în Oradea (str. Universității, nr. 1), înființată în martie 2006, are ca misiune dezvoltarea unei societăți deschise, bazate pe respect și cooperare între toți actorii sociali.
Asociația urmărește promovarea unor valori, precum cooperarea, egalitatea șanselor și respectul între diferiți parteneri sociali, prin îndeplinirea unor obiective: *dezvoltarea cooperării la nivelul factorilor sociali cu impact în educație *promovarea participării active în viața socială *promovarea egalității de șanse între indivizi, indiferent de categoriile sociale din care provin *dezvoltarea toleranței și a respectului față de semeni *dezvoltarea personală și întărirea imaginii de sine a actorilor sociali *formarea continuă și dezvoltarea profesională a membrilor societății.
Mai multe detalii puteți afla de la responsabilul de program – asist. univ. dr. Simona Laurian - e-mail: mmonalaurian@yahoo.co.uk (Valentin & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sănătatea cadrului didactic: „Ai grijă de tine ca să te poți îngriji de elevii tăi!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:11 Ora de vară a Europei de Est