Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Locul unde te-ai născut... este locul cel mai frumos și iubit din lume”

Monografia comunei Pomezeu

„Locul unde te-ai născut... este locul cel mai frumos și iubit din lume”

Comuna Pomezeu (din județul Bihor) are de-acum monografie, o carte de căpătâi, o lucrare de referință, un ghid și un îndreptar pentru cetățenii de toate vârstele ai comunei, dar nu numai.

 De apariția acestei prestigioase monografii se face „vinovat” Ioan Șora, primarul comunei Pomezeu. Crezul său este exprimat în primul dintre cuvintele care prefațează lucrarea. „Locul unde te-ai născut și ai crescut, unde ți-ai petrecut „amintirile din copilărie”, anii tinereții sau chiar toată viața, este locul cel mai frumos și iubit din lume. Este liantul aducerilor aminte că porți un nume și un prenume, că ești legat de un loc de naștere pe care trebuie să-l cinstești prin fapte, demnitate, muncă și onoare...
Nu este cinste și onoare mai mare decât aceea de a face tot ce poți prin a-ți prețui satul, comuna, orașul în care te-ai născut. Cea mai de preț recunoștință este să-i pomenești oricând numele. Iar cel mai de preț cadou pe care îl poți face satului tău, comunei tale este să-i oferi o lucrare despre ea și oamenii ei, să-i dăruiești o operă, să-i ridici o clădire în plus, să-ți ajuți consătenii prin îndemnuri, vorbe bune, ori ajutor concret.”
Așa consideră întâiul gospodar al comunei să-și cinstească satul natal și comuna în care „păstorește” cu o monografie de excepție, scoasă în condiții grafice deosebite (redactor de carte – Nicolae Pop, tehnoredactare – Kogayon Studio, corectură – Dan Filip, foto – George Naș), o lucrare apărută cu sprijinul Consiliului Județean Bihor (Consiliul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale), Primăriei și Consiliului Local Pomezeu, Asociației Culturale D’Art; coordonator – Gabriel Moisa, autori (ai unor capitole): Gruia Fazecaș, Doru Marta și Crăciun Parasca.
Celelalte două cuvinte înainte inserate în prefață aparțin senatorului Cornel Popa, cetățean de onoare al comunei și prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Vasile-Constantin Popa, fiu al comunei Pomezeu. Pentru senatorul Cornel Popa, comuna Pomezeu înseamnă „unul dintre pariurile câștigate”, iar pentru prim-procurorul Vasile-Constantin Popa, monografia este „un mod de recunoștință pentru acest spațiu minunat de unde și eu am pornit pe drumul vieții, este o carte legată mai mult de sentimente, de trăiri.”
Gruia Fazecaș prezintă cadrul natural al comunei, zona Pomezeului în contextul manifestărilor preistorice din județul Bihor, iar Doru Marta abordează realitățile medievale și premoderne ale ținutului, aducând mărturii documentare, comentarii istorice, realități economice, dar și mod de trai. Rămânând în același registru și context istoric (medieval și premodern), Gabriel Moisa prezintă în peste 60 de pagini cadrul istoric și socio-politic al sfârșitului de secol XVIII și începutul secolului XX în comuna Pomezeu (perioada interbelică, Reforma agrară din 1921, perioada celui de-al doilea război mondial, perioada postbelică, comunitățile religioase, școala și anexe documentare relevante (evidența morilor țărănești, cu repartizarea cotelor la mori și un buletin informativ). Capitolul privind cultura populară tradițională din Pomezeu este scris de Crăciun Parasca. În peste 80 de pagini, distinsul consilier cultural aduce între coperțile monografiei toată seva pământului și folclorului locului, meșteri și meșteșuguri, portul popular, lirica populară cu horile și strigăturile, balada și descântecele magice, literatura aforistică și enigmistică, sărbătorile și obiceiurile calendaristice și ocaziile folclorice...
În cel de-al VI-a capitol, facem cunoștință cu profesorul universitar doctor economist inginer Ioan-Constantin Rada – fiul al satului, iar pe coperte și în cinci pagini ale monografiei ni se înfățișează harta perimetrală a comunei Pomezeu, cadrul general, cetatea, biserica, râul, moara de apă, peștera și barajul... toate în imagini color, imortalizate la meserie de ochiul și obiectivul unui fotograf profesionist – George Naș.
„Monografia comunei Pomezeu” reprezintă un arc peste timp, un act de naștere a localității – prin care generațiile își pot cunoaște trecut și prezentul, pentru a putea să își prefigureze viitorul”, vorba primarului Ioan Șora. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:18 Ora standard a Europei de Est