Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alexandru Teoran – „Din minunățiile naturale ale Bihorului”

„O întâlnire între prieteni”

Alexandru Teoran – „Din minunățiile naturale ale Bihorului”

Am participat, ieri (luni, 5 iulie 2010), la „o întâlnire între prieteni”, cum i-a spus omul și directorul de Cultură Mircea Bradu unei reuniuni „vânătorești” în jurul cărții lansate de neîntrecutul inginer silvic Alexandru Teoran, înrăit povestitor al cărărilor străbătute cu piciorul și fotografiate cu sufletul său încăpător.

După minunata întâmplare de la sediul înalților silvicultori bihoreni, nu m-am grăbit a lua mouseul în mână, ci m-am pierdut printre crengile pădurii,  delectându-mă cu paginile scrise de „baciul” nostru silvicultor, inginer doctor într-ale profesiei și poet pătimaș în descrierile de natură, dar și maestru în „cioplitul” portretelor zecilor de personaje ale cărții sale. Povestitorul se vede coborâtor de pe valea poeților din Remeți pe care îi „citează” ades printre rânduri. Cartea este o înșiruire fericită de reportaje scrise cu ochii sufletului, care depășește granițele unui ghid turistic, care surprinde prin bogăția de trăiri și sfaturi prietenești, care informează și educă, mângâie și exaltă sufletul avid de frumusețe. Așadar, nu m-am mulțumit să gust din apa vie de izvor pe care ne-au întins-o vorbitorii la întâlnirea cu pricina. Citind-o, le-am dat dreptate domnilor Mircea Bradu, Liviu Laza Matiuța, Ioan Belicciu, Constantin Butișcă, Miron Blaga, doamnelor Ecaterina Mînecan, Vetuța Pop...
 „Din minunățiile naturale ale Bihorului” este „o carte scrisă cu inima” (vorba dlui ing. Ioan Belicciu), autorul „și-a cioplit fantezia pe frumusețile Bihorului” (vorba altuia), iar bunul nostru prieten Miron Blaga a grăit ca din Biblie atunci când a scris că „cetind” această carte... „lectura și apetitul pentru drumeție vor veni de la sine: fiindcă în fiecare cuvânt al ei zace un strop de dragoste pentru natură, fiindcă în fiecare propoziție respiră o cărare spre sublim, fiindcă în fiecare „uimire” a autorului stă un colț de paradis...”
Pentru cei foarte tineri și necopți, cartea este și un îndreptar, care începe la pagina 12. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Alexandru Teoran – „Din minunățiile naturale ale Bihorului”.

Trimite email
vineri, 11 aprilie 2025, 01:50:19 Ora de vară a Europei de Est