Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Record de contestații la bacalaureat!

926 de candidați respinși și 1.314 contestații

Record de contestații la bacalaureat!

Știați că un profesor evaluator a avut de corectat o sută de lucrări scrise la bacalaureat...? Nu e de mirare faptul că numărul nemulțumiților s-a triplat. Cu o asemenea cantitate de „marfă” pe masă, mai putem aștepta și calitate? Curată bătaie de joc, coane Fănică!

Generalul Inspectoratului Școlar, dl prof. Dorel Luca, a prezentat, ieri (luni, 5 iulie 2010), rezultatele examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, înainte de soluționarea contestațiilor.
Din cei 6.879 de candidați înscriși, s-au prezentat doar 6.665. Un candidat a fost eliminat (chiar la examenul de limba maternă). 926 de candidați nu l-au promovat, fiind respinși, dat fiind faptul că nu au reușit să obțină media de absolvire (6.00). 630 nu au reușit să obțină nici măcar media 5.00, iar 296, au avut mediile între 5,00 și 5,99, insuficient însă pentru a se vedea cu bacalaureatul luat. Din cei 5.738 de reușiți: 1.401 au obținut medii între 6,00 și 6,99; 1.855 – între 7,00 și 7,99; 1.741 – între 8,00 și 8,99, iar 741 – între 9,00 și 9,99. Chiar dacă s-au obținut și note de 10 (destul de multe), medii de 10 nu s-au înregistrat în această sesiune, poate în sesiunea din august-septembrie.
Foarte mulți candidați s-au arătat total nemulțumiți de rezultatele afișate. Dintre aceștia, 1.314 au depus contestații, un record absolut: de trei ori numărul obișnuit de contestații depuse în anii anteriori (din care 492 – la română și 409 – la matematică). O explicație a mediilor mult mai mici înregistate anul acesta ar fi noua variantă de examen, doar cu probe scrise. „Înainte vreme, notele mari de la oral ridicau considerabil media generală”, ține să precizeze generalul Dorel Luca.
Procentul de promovabilitatea este, la actuala sesiune, înainte de soluționarea contestațiilor, de 86,09%.
26 de candidați cu medii între 9,96 și 9,83
Alexandra Benea (de la Lic. T. „Onisifor Ghibu”) și Ioana Cristiana Vașadi (de la C.N. „Mihai Eminescu”) au obținut aceeași medie – 9,96; Milena Florina Rugea (C.N. „M. Eminescu”) – 9,95; patru candidați cu media 9,93: Iulia Ursuța și Bogdan Bondor (de la C.N. „E. Gojdu”) și Rita Albu și Iulia Alexandra Nedea (de la „M. Eminescu”); Eva Viorela Sfârlea (de la „M. Eminescu”) – 9,91; trei candidați cu 9,90: Alexandra Ramona Marian și Ioana Teodora Chichijdi (de la „M. Eminescu”) și Flavia Raluca Suduran (de la C.E. „Partenie Cosma”); Adelina Andreea Rus (de la „Partenie Cosma”) – 9,88; șapte candidați cu media 9,86: Daniela Elena Suciu și Ioana Diana Mada (de la „Partenie Cosma”), Andreea Denisa Balaj (de la Lic. de Artă), Mădălina Vidican și Alexandra Vida (de la „M. Eminescu”), Cosmin Mihai Vesa (de la „O. Ghibu”) și Adina Marina Torje (de la E. Gojdu”); Crina Andrada Abrudan (de la „P. Cosma”) – 9,85; șase candidați cu media 9,83: Ioana Marcela Creț, Claudia Găgeanu și Ioana Maria Seuche (de la M. Eminescu”), Diana Nicoleta David (de la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș), Bogdan Andrei Postolache (de la C.N. „Octavian Goga” din Marghita) și Ionuț Marius Filip (de la Liceul Teologic Ortodox episcop Roman Ciorogariu din Oradea).
Cei 926 de candidați respinși sunt așteptați la sesiunea din august – septembrie
Luați aminte la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului!
5-9 iulie 2010 – înscrierea candidaților
23-24 august – probele A și B
24-25 august – proba C
26-27 august – proba D
30 august – proba scrisă la limba și literatura română
31august – proba scrisă la limba maternă
1 septembrie - proba obligatorie a profilului (probă scrisă)
3 septembrie – proba la alegere a profilului și specializării (probă scrisă)
5 septembrie – afișarea rezultatelor (până la ora 16.00) și depunerea contestațiilor (între orele 16.00 și 20.00)
7-8 septembrie – rezolvarea contestațiilor
9 septembrie – afișarea rezultatelor finale. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:47:31 Ora standard a Europei de Est