Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Record de contestații la bacalaureat!

926 de candidați respinși și 1.314 contestații

Record de contestații la bacalaureat!

Știați că un profesor evaluator a avut de corectat o sută de lucrări scrise la bacalaureat...? Nu e de mirare faptul că numărul nemulțumiților s-a triplat. Cu o asemenea cantitate de „marfă” pe masă, mai putem aștepta și calitate? Curată bătaie de joc, coane Fănică!

Generalul Inspectoratului Școlar, dl prof. Dorel Luca, a prezentat, ieri (luni, 5 iulie 2010), rezultatele examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, înainte de soluționarea contestațiilor.
Din cei 6.879 de candidați înscriși, s-au prezentat doar 6.665. Un candidat a fost eliminat (chiar la examenul de limba maternă). 926 de candidați nu l-au promovat, fiind respinși, dat fiind faptul că nu au reușit să obțină media de absolvire (6.00). 630 nu au reușit să obțină nici măcar media 5.00, iar 296, au avut mediile între 5,00 și 5,99, insuficient însă pentru a se vedea cu bacalaureatul luat. Din cei 5.738 de reușiți: 1.401 au obținut medii între 6,00 și 6,99; 1.855 – între 7,00 și 7,99; 1.741 – între 8,00 și 8,99, iar 741 – între 9,00 și 9,99. Chiar dacă s-au obținut și note de 10 (destul de multe), medii de 10 nu s-au înregistrat în această sesiune, poate în sesiunea din august-septembrie.
Foarte mulți candidați s-au arătat total nemulțumiți de rezultatele afișate. Dintre aceștia, 1.314 au depus contestații, un record absolut: de trei ori numărul obișnuit de contestații depuse în anii anteriori (din care 492 – la română și 409 – la matematică). O explicație a mediilor mult mai mici înregistate anul acesta ar fi noua variantă de examen, doar cu probe scrise. „Înainte vreme, notele mari de la oral ridicau considerabil media generală”, ține să precizeze generalul Dorel Luca.
Procentul de promovabilitatea este, la actuala sesiune, înainte de soluționarea contestațiilor, de 86,09%.
26 de candidați cu medii între 9,96 și 9,83
Alexandra Benea (de la Lic. T. „Onisifor Ghibu”) și Ioana Cristiana Vașadi (de la C.N. „Mihai Eminescu”) au obținut aceeași medie – 9,96; Milena Florina Rugea (C.N. „M. Eminescu”) – 9,95; patru candidați cu media 9,93: Iulia Ursuța și Bogdan Bondor (de la C.N. „E. Gojdu”) și Rita Albu și Iulia Alexandra Nedea (de la „M. Eminescu”); Eva Viorela Sfârlea (de la „M. Eminescu”) – 9,91; trei candidați cu 9,90: Alexandra Ramona Marian și Ioana Teodora Chichijdi (de la „M. Eminescu”) și Flavia Raluca Suduran (de la C.E. „Partenie Cosma”); Adelina Andreea Rus (de la „Partenie Cosma”) – 9,88; șapte candidați cu media 9,86: Daniela Elena Suciu și Ioana Diana Mada (de la „Partenie Cosma”), Andreea Denisa Balaj (de la Lic. de Artă), Mădălina Vidican și Alexandra Vida (de la „M. Eminescu”), Cosmin Mihai Vesa (de la „O. Ghibu”) și Adina Marina Torje (de la E. Gojdu”); Crina Andrada Abrudan (de la „P. Cosma”) – 9,85; șase candidați cu media 9,83: Ioana Marcela Creț, Claudia Găgeanu și Ioana Maria Seuche (de la M. Eminescu”), Diana Nicoleta David (de la Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș), Bogdan Andrei Postolache (de la C.N. „Octavian Goga” din Marghita) și Ionuț Marius Filip (de la Liceul Teologic Ortodox episcop Roman Ciorogariu din Oradea).
Cei 926 de candidați respinși sunt așteptați la sesiunea din august – septembrie
Luați aminte la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului!
5-9 iulie 2010 – înscrierea candidaților
23-24 august – probele A și B
24-25 august – proba C
26-27 august – proba D
30 august – proba scrisă la limba și literatura română
31august – proba scrisă la limba maternă
1 septembrie - proba obligatorie a profilului (probă scrisă)
3 septembrie – proba la alegere a profilului și specializării (probă scrisă)
5 septembrie – afișarea rezultatelor (până la ora 16.00) și depunerea contestațiilor (între orele 16.00 și 20.00)
7-8 septembrie – rezolvarea contestațiilor
9 septembrie – afișarea rezultatelor finale. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:22 Ora de vară a Europei de Est