Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cele mai apreciate filme (ale Festivalului B-EST IFF)

La Festivalul PENINSULA, de la Tg. Mureș

Cele mai apreciate filme (ale Festivalului B-EST IFF)

În perioada 25 - 29 iulie 2007, B-EST International Film Festival va prezenta la Târgu Mureș, în cadrul secțiunii Best of Film Festivals al Festivalului PENINSULA, trei dintre cele mai apreciate filme care au fost selectate pentru ediția 2007 a festivalului B-EST IFF.

Joi, 26 iulie, ora 18.00 - lungmetrajul Time (Japonia/Coreea de Sud 2006), scenariul și regia Kim Ki-duk
Cel de-al 13-lea film al lui Kim Ki-duk, Time, se deschide cu secvențe ce prezintă o femeie în timpul unei operații de chirurgie plastică. Imaginile sunt de o cruzime fără limite, arătând violența din spatele unei fețe remodelate. Ne-am putea aștepta ca un asemenea început să ducă la un film despre frumusețe ca obsesie a societății, o societate populată de eroi narcisiști, gata să facă orice pentru a fi frumoși, dar de fapt aceasta este o lucrare cu traiectorii mai puțin previzibile.
Duminică, 29 iulie, ora 15.00 - documentarul 37 Uses For A Dead Sheep (Marea Britanie, 2006), scenariul și regia, Ben Hopkins .
Pamir Kirghiz e un trib de aprope 2000 de oameni din regiunea Pamir a Asiei centrale. În ultimii 27 de ani, au trait în exil în Turcia de est. În 2005, o echipă de filmare anglo-turcă ajunge în satul lor pentru a lucra împreună cu tribul pentru a le spune povestea. Într-o serie de scene împărțite în “capitole”, vedem interviuri revelatoare cu kirghizii, reconstrucții încântoare și amuzante prinse în film într-o varietate de stiluri cinematografice si scene comice despre interacțiunea dintre echipa de film și comunitate. Filmul este parte document istoric, parte descriere etnografică a unei populații unice, si parte comedie a procesului de creare a unui film.
Premii: Laureat Caligari Film Award, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2006, selecție oficială European Film Awards, 2006
 Vineri, 27 iulie, ora 12.00 - documentarul O zi din viața lui Andrei Arsenevitch (Franta, 2000), scenariul și regia, Chris Marker.
E un omagiu adus lui Andrei Tarkovski, unul dintre puținele materiale filmate avându-l ca protagonist pe marele regizor rus; filmul include și întâlnirea dintre Andrei Tarkovski și fiul său, după aproape 20 de ani, un moment deosebit de emoționant, și ecranizat pe măsură.
Pentru mai multe detalii, accesați site-ul Festivalului PENINSULA: www.peninsula.ro.
Bianca BOITAN

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:36 Ora de vară a Europei de Est