Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la bucurie la extaz, de la regrete la lacrimi

Bacalaureatul la final

De la bucurie la extaz, de la regrete la lacrimi

Afișarea rezultatelor, astăzi (duminică, 4 iulie 2010), a pus bacalaureații pe jar... Cu mai multe sau mai puține emoții, ca și în cazul susținerii probelor scrise, unii au pornit încrezători să-și vadă rezultatele, alții, mai rezervați, și mai slabi de înger au preferat să afle rezultatele prin telefon, de la colegii binevoitori.

În curtea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, aveam să întâlnim cei dintâi absolvenți fericiți. Georgiana Biriș era în al nouălea cer, alături de două colege și de dirigintele clasei, prof. Nagy Aurelia, și ea foarte fericită de reușita elevei sale. Cu media 9,26, Georgiana este pe locul doi pe școală (9,80 - la română, 8,60 - la mate și 9,40 – la chimie). „Oricum mi-am asigurat intrarea la Arad, la Controlul și expertiza produselor alimentare, când am obținut premiul I la olimpiada națională, profilul Tehnician în analiza produselor alimentare”, ne-a declarat Georgiana. La „Traian Vuia”, la ora vizitei noastre (14.55), erau puțini curioși și vizitatori. Oficial, se anunțase ora 16.00, ora limită de afișare a rezultatelor. Dar afișarea a început, cam peste tot, la ora 12.00, după cum a circulat zvonul. „La română nu sunt mulțumită, fac contestație. La mate am luat cea mai mare notă. Au picat foarte mulți...” comunică cineva la telefonul mobil, continuând să treacă în revistă rezultatele celorlalți colegi. În holul Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, bucurie mare, părinți și absolvenți fericiți!
Lioara Dragomir, din XII B, e bucuroasă de media 9,41. „Cum să nu fim fericite văzând 9,60 - la matematică. Foarte frumos! Mulțumim domnilor profesori Sadoveanu și Stan”, spune mămica Lioarei. În partea opusă, am zărit-o pe dna Maria Nan (directorul Grădiniței nr. 52), și ea încântată de rezultatele fiicei sale, Ioana Roxana Nan: 9,50 - la română, 9,45 - la matematică și 10.00 - la anatomie, media 9,65. Alături, Tudor Zbîrcea era mai rezervat. Nu se bucura precum mămica sa din cauza informaticii; 9,95 - la mate, 9.00 - la română și doar 8,70 - la informatică. „Voi face contestație”, declară Tudor. Nici Rareș Câmpeanu (din XII C), fostul coleg de clasă al lui Tudor și al Lioarei nu este mulțumit de info - 8,40, și așteaptă ora 16.00, ca să depună contestație. Apar vedetele din XII G, vedete în sensul pozitiv, artiste de primă mână, Ioana Maria Repciuc și Renata Tolvai. Ioana are media generală 9,33, cu 10 - la geografie, 9,30 - la română și 8,70 - la istorie. Ioana va da admitere le Teatru, la Cluj-Napoca. „Sunt foarte mulțumită de zâna mea”, ne mărturisește mama Ioanei. Renata are media generală foarte apropiată de a Ioanei, 9,31, cu 10,00 - la istorie. Renata va da admitere tocmai în S.U.A., la Boston. Așadar, XII G  (cu „G” de la „geniali”) - „gândăceii” domnului profesor Nicolae Moldovan au făcut o figură extraordinară și la bac. La Pedagogic, unii comunicau notele prin telefon, încântați de rezultatele proprii, alții erau tăcuți. Ana-Maria Zbuce tot încerca să-și pozeze notele cu telefonul și nu prea reușea claritatea pe care și-o dorea. Am încercat să o ajutăm. Înainte de ora 16.00, la „Brâncuși”, erau vreo patru-cinci curioși. Rezultatele de la „Brâncuși” și „Leonida” fuseseră afișate separat. Când am ajuns la Economic, se făcuse ora 16.05. Și totuși, în hol nu era multă lume. Cipri era încântat de nota maximă (10.00), obținută la matematică. Într-un colț, trei fete nu păreau mulțumite de rezultate. Ultimul popas l-am făcut la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Stupoare! Două colege erau profund indignate și revoltate. Una pentru nota de la română – 7, când ea se aștepta la cel puțin 8,50, iar cealaltă pentru 8,35 la istorie, în timp ce ea estimase 9.50. „Știu foarte bine ce am făcut, de aceea sunt revoltată. E imposibil cum au luat alții note mari pe nemerit!” Cu 9,60 și 9, 85, cu 9,60 – media pe liceu, cu 10 la istorie în patru ani de liceu și un concurs național de istorie câștigat, nu-și poate explica nota 8, 35 luată la istorie la bac. „Iar eu am luat 7- la română, în timp ce alții, care nu au învățat tot anul, iar acum au copiat după mine, au luat 8,30. E revoltător!!!”
Fetele erau foarte tulburate și decise să depună contestații, deși le era frică să nu aibă parte de neșansă și în cazul contestațiilor.
„De ce nu am putut avea și noi noroc de profesori corectori ca și gojdiștii?”, se întreabă fetele.
Trist, dar adevărat. Ceva e putred, ceva nu funcționează corect. Copiii buni sunt dezamăgiți. Sunt șefi de promoție care nu au cunoscut succesul deplin la bac, în timp ce colegi mediocri le râd în nas cu note... maxime! Oare de ce??? (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De la bucurie la extaz, de la regrete la lacrimi.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:56 Ora de vară a Europei de Est