Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Situația elevilor la proba obligatorie a profilului

Bacalaureatul în direct

Situația elevilor la proba obligatorie a profilului

Miercuri, 30 iunie 2010, s-a desfășurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) a examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2010.

În urma centralizării datelor furnizate de inspectoratele școlare județene, din totalul de 205.096 de elevi înscriși, au fost prezenți 200.213 (97,61%). Din totalul elevilor prezenți, 49 au fost eliminați din sălile de examen din cauza diverselor tentative de fraudă (cei mai mulți în București - 17). 4.883 candidați nu s-au prezentat (cei mai mulți în București - 463, Galați - 304 și Cluj - 287). 80% dintre candidații înscriși au optat pentru susținerea probei scrise la matematică, iar 20% la istorie.
Vineri, 2 iulie, va avea loc ultima probă din sesiunea curentă, proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. S-au înscris 208.025 absolvenți de clasa a XII-a, care vor susține teste scrise, în funcție de opțiuni, la următoarele discipline: fizică (31.083), biologie (82.103), chimie (16.067), geografie (59.315), logică (1.702), psihologie (2.502), economie (4.012), filozofie (1.925), sociologie (1.684) și informatică (7.663).
Prima afișare a rezultatelor va avea loc duminică, 4 iulie, până la ora 16.00. În aceeași zi, pe segmentul orar 16.00 - 20.00, vor putea fi depuse contestațiile. Soluționarea acestora este prevăzută în perioada 6 - 7 iulie, iar afișarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 8 iulie. (Biroul de presă al M.E.C.T.S.)
La C.N. „Emanuil Gojdu” din Oradea – 334 de candidați
Am trecut și noi, miercuri, 30 iunie, pe la centrul de examen organizat la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, unde își susțin probele scrise candidații de la trei licee orădene: C.N. „E. Gojdu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Liceul Teologic Greco-Catolic.
„La proba de limba și literatura română, am avut 334 de candidați, din tot atâția înscriși, niciun eliminat. Examenul se desfășoară în cele mai bune condiții. Fiecare membru din echipa centrului își cunoaște sarcinile și responsabilitățile. Avem repartizați 49 de dascăli asistenți (supraveghetori) pentru cele 17 săli de clasă, pe coridoare și în sălile de bagaje, precum și doi la poartă, împreună cu polițistul. Comisia este alcătuită din: președinte (Daniela Ionescu – n.n.), vicepreședinte (Antigona Abrudan – n.n.), secretar (prof. Maria Mioara Niță – n.n.) și patru membri”, după cum aveam să aflăm de la președintele comisiei, conf. univ. dr. ing. Daniela Ionescu, de la Universitatea din Oradea.
Năravuri și... „năravuri”!
Mare ne-a fost mirarea să constatăm că onor candidații refuzau să intre în clădire pentru a-și relua locul în bănci, așteptând să fie invitați (în două rânduri)... Asistenții erau supărați chiar indignați de faptul că în prima zi de examen, s-au trezit cu amandă pe parbrizul autoturismelor personale, din partea Poliției Comunitare. Cei mai „norocoși” nici măcar nu și-au mai găsit autoturism, care fusese săltat de serviciul specializat în ridicarea și transportul mașinilor parcate neregulamentar.
Reprezentați ai Poliției Comunitare ne spuneau că ei n-au nicio vină că respectivii dascăli și-au abandonat (a se citi parcat) autoturismul pe spațiul verde.
Luați prin surprindere, noi chiar nu intuim unde o fi fiind acel spațiu verde în zona colegiului.(Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Situația elevilor la proba obligatorie a profilului .

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:14:10 Ora standard a Europei de Est