Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Către ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor

Scrisoare deschisă,

Către ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor

În urma întâlnirii avute în luna ianuarie 2010 am crezut în bunele dumneavoastră intenții. Vă scriem acum să ne cerem scuze pentru că am greșit fundamental.

Când ați refuzat punerea în legalitate a Administrației Fondului Cultural Național prin numirea unui director în baza legii și a competențelor profesionale, am crezut ca e o întâmplare. Ați finanțat Festivalul de Teatru de la Sibiu cu o sumă de bani publici, mai mare decât bugetul Fondului Cultural Național și ați ținut un discurs mândru de acest lucru. Apoi, AFCN a alocat bani unor coruri pastorale pe post de artă contemporană. Deja ne-am convins că răspundeți cererilor de partid fără nici un fel de dorință de a lucra pentru cultura contemporană. Pentru toate acestea nu mai sunt scuze și nici măcar nu le putem privi ca gesturi iresponsabile. Sunt pur și simplu decizii politice, amputate moral și demne de dispreț.
Cultura românească s-a încâlcit în dorințele și frustrările unor oameni care nu mai întrețin de multă vreme calitatea de oameni de cultură. Cultura românească este aservită intereselor meschine ale unor politicieni de catifea, iar refuzul susținerii evenimentelor importante cu rezonanță internațională este o dovadă cât se poate de vie a faptului că Ministerul Culturii devine un element iresponsabil în salvarea morală și culturală a societății românești. Antrenarea MCPN în diverse acțiuni “culturale” fără nicio valoare, fără vizibilitate și care aduc deservicii pe plan internațional ne arată încă o dată că de 20 de ani la conducerea acestui minister s-au perindat politruci și politicieni cu viziuni meschine, înguste, șubrede moral și cultural.
A sosit vremea schimbărilor dramatice, domnule ministru, fiind timpul să înțelegeți că ministerul pe care îl conduceți nu a făcut decât să distrugă orice act cultural de calitate, iar proiectele susținute de instituția pe care o conduceți ne fac subiect de glumă pe plan internațional. Este timpul sa începeți să înțelegeți că trebuie să vă concediați personalul incompetent și, dacă nu sunteți în stare să conduceți acel minister într-un mod care să facă cinste culturii românești, atunci fiți moral și dați-vă demisia sau cereți Guvernului României desființarea MCPN.
Cu părere de rău vă anunțăm prin prezenta scrisoare deschisă că organizația noastră, considerată una dintre cele mai importante din Europa, în zona de artă contemporană, a decis totodată, pe lângă boicotarea oricărei activități și strategii a AFCN - o instituție laică condusă de un cleric, prins în metehnele politicianiste și pus în funcție pe baza criteriilor algoritmilor politici și nu pe baza competențelor manageriale, ilegal aflat în funcție - am decis și retragerea din orice fel de parteneriat cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național - responsabil direct de distrugerea culturii românești, promovarea non-valorilor și manelizarea tuturor actelor de creație responsabile, până când în funcția de ministru nu va fi numită o persoană competentă, interesată de cultura românească, iar funcționarii de acolo nu vor fi demiși în masă.
Situația de criză prin care trece astăzi România nu este o scuză, ci o acuză. Suntem aici și acum, în această situație, pentru că această țară a fost prădată timp de 20 de ani de infractori care trag sforile politicii românești, iar MCPN nu reprezintă o excepție. Lipsa fondurilor pe care o invocați ori de câte ori vi se cere ajutorul în susținerea unui eveniment important este o minciună atât timp cât găsiți bugete uriașe pentru prietenii politici și pentru festivaluri de teatru gen Sibiu sau alte manifestări hilare.
Sute de mii de euro sunt cheltuite pe acte așa-zise culturale, iresponsabile și de proastă calitate, iar întreținerea stufosului aparat birocratic din MCPN, a nepotismelor și a tuturor consilierilor care își susțin familiile din bani publici este de neiertat.
Am devenit prizonierii unui sistem putred, inapt și incapabil, iar singura soluție pe care o avem la abuzurile dumneavoastră și ale angajaților MCPN, este aceea a nesupunerii și a blamului complet.
Ministerul Culturii este o rușine pentru cultura românească.
Speram ca dumneavoastră personal să faceți diferența. Nu ați făcut asta, ci ați perpetuat situația. Mai mult, ați păstrat în minister pe cei mai incompetenți consilieri și funcționari.
Vă sfătuim să demisionați de urgență împreună cu toți cei care vă înconjoară. E mai cinstit.
Toți politicienii din ultimii 20 ani din România vor ajunge la coșul de gunoi al istoriei.
Faceți un efort, domnule ministru, și nu vă urmați colegii.
Echipa
BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internațională de Artă Contemporană București
PAVILION - journal for politics and culture
PAVILION - centrul pentru artă și cultură contemporană
Eugen Rădescu
Răzvan Ion
Simina Neagu
Andrei Crăciun
Silvia Vasilescu
Ioana Nițu
Foto: Gândul

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:34:24 Ora standard a Europei de Est