Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevii din Þețchea redescoperă istoria Transilvaniei

O excursie de neuitat

Elevii din Þețchea redescoperă istoria Transilvaniei

La inițiativa Primăriei Þețchea și a Consiliului local, elevii premianți din ciclul gimnazial de la școlile din Þețchea și Hotar au fost răsplătiți cu o excursie gratuită în pitoreasca zonă de vest a Transilvaniei.

Timp de două zile, 35 de elevi premianți (cu rezultate deosebite la învățătură și purtare în anul școlar 2009/2010), însoțiți de cadre didactice din cele două școli au parcurs un minunat traseu la marginea vestică a depresiunii colinare a Transilvaniei și în Munții Apuseni -Þara Moților, Zarandului și a Crișurilor. Traseul poate fi considerat o adevărată incursiune in istorie din epoca preistorică și până în prezent, având în vedere obiectivele turistice vizitate și vastul teritoriu străbătut prin cinci județe ale Transilvaniei: Conacul lui Octavian Goga din localitatea Ciucea, Salina Turda, Cheile Turzii, Roșia Montană și Þebea.
Primul obiectiv vizitat a fost Conacul  lui Octavian Goga de la Ciucea, județul Cluj, fosta reședință a poetului și omului politic Octavian Goga. Acesta este și locul în care se află înmormântat, împreună cu soția sa, Venturia Goga, în mausoleul familiei, ridicat aici. În incinta muzeului se află și o mănăstire ortodoxă de măicuțe cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” unde elevii  s-au închinat și au fost binecuvântați de maica stareță. Excursia a continuat cu vizitarea Salinei Turda, impresionantă pentru toți, deoarece este locul unde se găsește unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Salina s-a format în urmă cu 18 milioane de ani și s-a exploatat sare încă din perioada preromanilor, zăcământul cântărind 38 de tone de sare. Pătrunderea la o adâncime de 80 de metri sub pământ a fost o experiență unică și de neuitat în viața micilor vizitatori pe care o vor pomeni cu mult drag. La plecarea din Turda, privirea ne-a fost atrasă de o imensa despicătură, cea a Cheilor Turzii, chei făurite de râul Hășdate. Din cauza timpului care ne presa, am preferat doar să le admirăm și să nu le străbatem propunându-ne acest lucru cu altă ocazie.
La întoarcerea spre casă, am făcut o nouă incursiune îndreptându-ne spre inima Munților Apuseni. Am poposit la cetatea romană de la Roșia Montană (Alburnus Maior), cea mai veche așezare minieră de aur și argint, atestată documentar de pe vremea romanilor. Galeriile romane,,in situ” unice în lume, cu o vechime de aproape 2.000 de ani, ne-au atras atenția mai mult și datorită faptului că o parte le-am străbătut cu picioarele la fel ca și cei care le-au lucrat cu secole în urmă și au scos cu mare greutate zăcămintele de aur și argint din acești munți (Munții Metaliferi). Cea de-a doua escală am făcut-o la complexul de monumente de la Þebea, din Þara Zarandului. Acolo se află mormântul revoluționarului român de la 1848, Avram Iancu, dar și ale altor revoluționari și fruntași politici din Zarand, precum și gorunul lui Horea, conducătorul răsculaților din 1784 din Munții Apuseni, un veritabil monument al naturii, existent de aproape 400 de ani pe acele meleaguri. Văzându-i măreția, am realizat și un experiment deosebit, 18 copii participanți la această excursie au format un lanț viu și au înconjurat cu brațele acel gorun bătrân a cărui circumferință măsoară nouă metri.
 Experiența copiilor a fost cu siguranță unică, iar colectivul de cadre didactice, elevii și părinții acestora felicită reluarea inițiativei Primăriei Þețchea de a organiza astfel de excursii pentru elevii merituoși din comuna noastră. Transmitem pe această cale mulțumiri dlui primar Florin-Bujor Chirilă pentru sprijinul acordat în organizarea acestei excursii (transport și cazare) în condiții deosebite pentru toți. Acțiunea a fost coordonată de profesorii: Monenciu Livia, Ilea Luminița, Gherle Lenuța și Lascău Mădălina. (Luminița Ilea)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:47:17 Ora standard a Europei de Est