Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii din Þețchea redescoperă istoria Transilvaniei

O excursie de neuitat

Elevii din Þețchea redescoperă istoria Transilvaniei

La inițiativa Primăriei Þețchea și a Consiliului local, elevii premianți din ciclul gimnazial de la școlile din Þețchea și Hotar au fost răsplătiți cu o excursie gratuită în pitoreasca zonă de vest a Transilvaniei.

Timp de două zile, 35 de elevi premianți (cu rezultate deosebite la învățătură și purtare în anul școlar 2009/2010), însoțiți de cadre didactice din cele două școli au parcurs un minunat traseu la marginea vestică a depresiunii colinare a Transilvaniei și în Munții Apuseni -Þara Moților, Zarandului și a Crișurilor. Traseul poate fi considerat o adevărată incursiune in istorie din epoca preistorică și până în prezent, având în vedere obiectivele turistice vizitate și vastul teritoriu străbătut prin cinci județe ale Transilvaniei: Conacul lui Octavian Goga din localitatea Ciucea, Salina Turda, Cheile Turzii, Roșia Montană și Þebea.
Primul obiectiv vizitat a fost Conacul  lui Octavian Goga de la Ciucea, județul Cluj, fosta reședință a poetului și omului politic Octavian Goga. Acesta este și locul în care se află înmormântat, împreună cu soția sa, Venturia Goga, în mausoleul familiei, ridicat aici. În incinta muzeului se află și o mănăstire ortodoxă de măicuțe cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” unde elevii  s-au închinat și au fost binecuvântați de maica stareță. Excursia a continuat cu vizitarea Salinei Turda, impresionantă pentru toți, deoarece este locul unde se găsește unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Salina s-a format în urmă cu 18 milioane de ani și s-a exploatat sare încă din perioada preromanilor, zăcământul cântărind 38 de tone de sare. Pătrunderea la o adâncime de 80 de metri sub pământ a fost o experiență unică și de neuitat în viața micilor vizitatori pe care o vor pomeni cu mult drag. La plecarea din Turda, privirea ne-a fost atrasă de o imensa despicătură, cea a Cheilor Turzii, chei făurite de râul Hășdate. Din cauza timpului care ne presa, am preferat doar să le admirăm și să nu le străbatem propunându-ne acest lucru cu altă ocazie.
La întoarcerea spre casă, am făcut o nouă incursiune îndreptându-ne spre inima Munților Apuseni. Am poposit la cetatea romană de la Roșia Montană (Alburnus Maior), cea mai veche așezare minieră de aur și argint, atestată documentar de pe vremea romanilor. Galeriile romane,,in situ” unice în lume, cu o vechime de aproape 2.000 de ani, ne-au atras atenția mai mult și datorită faptului că o parte le-am străbătut cu picioarele la fel ca și cei care le-au lucrat cu secole în urmă și au scos cu mare greutate zăcămintele de aur și argint din acești munți (Munții Metaliferi). Cea de-a doua escală am făcut-o la complexul de monumente de la Þebea, din Þara Zarandului. Acolo se află mormântul revoluționarului român de la 1848, Avram Iancu, dar și ale altor revoluționari și fruntași politici din Zarand, precum și gorunul lui Horea, conducătorul răsculaților din 1784 din Munții Apuseni, un veritabil monument al naturii, existent de aproape 400 de ani pe acele meleaguri. Văzându-i măreția, am realizat și un experiment deosebit, 18 copii participanți la această excursie au format un lanț viu și au înconjurat cu brațele acel gorun bătrân a cărui circumferință măsoară nouă metri.
 Experiența copiilor a fost cu siguranță unică, iar colectivul de cadre didactice, elevii și părinții acestora felicită reluarea inițiativei Primăriei Þețchea de a organiza astfel de excursii pentru elevii merituoși din comuna noastră. Transmitem pe această cale mulțumiri dlui primar Florin-Bujor Chirilă pentru sprijinul acordat în organizarea acestei excursii (transport și cazare) în condiții deosebite pentru toți. Acțiunea a fost coordonată de profesorii: Monenciu Livia, Ilea Luminița, Gherle Lenuța și Lascău Mădălina. (Luminița Ilea)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:49 Ora de vară a Europei de Est