Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Declarația ministrului Educației, Daniel Petru Funeriu

Conferința de presă de astăzi, 28 iunie (ce la sediul M.E.C.T

Declarația ministrului Educației, Daniel Petru Funeriu

„Bună ziua!
În primul rând doresc să vă spun că examenul de bacalaureat decurge normal. Doresc să-i felicit pe toți cei care au fost implicați în organizarea de până acum, unii dintre ei în condiții nu tocmai ușoare din cauza inundațiilor care au făcut dificilă situația în anumite județe.

Până în acest moment totul decurge normal, fără incidente, iar felul în care se organizează examenul mie îmi dă confortul unei solide stări de normalitate. Subiectele au fost preluate de toate cele 630 de centre, 95 de subcomisii și 42 de inspectorate școlare. A fost o situație în județul Buzău, o singură situație, în care din cauza faptului că Internetul nu a funcționat, s-a utilizat varianta de rezervă. Metodologia utilizată în acest an nu a lăsat loc, până acum, speculațiilor de fraudă sau scurgerilor de informații, așa cum a fost cazul în unul din anii precedenți. Încă o dată le mulțumesc tuturor și în special celor de la Centrul Național Evaluare și de Examinare care au făcut aceste proceduri ce s-au dovedit până acum a fi foarte bune. Încă o dată doresc să-i felicit sincer pe profesori, pentru că, într-un context dificil și complicat în același timp, au înțeles importanța acestui moment din viața fiecărui elev și le-au oferit candidaților șansa susținerii bacalaureatului în condiții foarte bune. Felul în care au tratat acest examen îi onorează și îi asigur că imediat ce se vor ivi semne de intrare în normalitate a României, principala mea preocupare va fi ca salariile lor să fie corelate cu rolul pe care îl au în societate.
Doresc să mai dau câteva date: sunt 18 elevi până la această oră, care din motive obiective nu au putut să ajungă la bacalaureat (unul în județul Brașov, unul în județul Vaslui, doi în Giurgiu, doi în Hunedoara, unul în Mehedinți, nouă în Iași și unul în Alba). Pentru ei vor fi folosite subiectele de rezervă și vor intra în proba de bacalaureat cu aceste subiecte de rezervă. Au fost câteva cazuri de eliminări și anume, două în județul Cluj - unul din pricina fițuicilor și unul pentru că se pare că avea telefon mobil cu căști -, în Constanța - un caz, în Giurgiu - un caz tot cu telefon și în București, de asemenea. Se vor organiza alte probe, mâine la limba maternă, miercuri la matematică sau istorie și vineri, probele la alegere. Le doresc succes elevilor și sper ca și în celelalte zile derularea examenului să aibă loc în aceleași condiții ca până astăzi. Dacă avem întrebări, vă rog!”
Reporter: Aveți sesizări la linia verde?
Daniel Petru Funeriu: Au fost câteva sesizări. Trebuie să recunosc, destul de puține, puteți veni să vedeți ce se întâmplă.
Unde au fost sesizări, am contactat inspectorii școlari să vedem care sunt rezultatele. Acolo unde este cazul, așteptăm ca ancheta administrativă să se termine.
Reporter: Vă așteptați să existe probleme în condițiile în care profesorii, de la președinții de Comisie până la supraveghetori, au anul acesta un venit cred de trei ori mai mic decât în anii precedenți?
Daniel Petru Funeriu: Eu cred că trebuie să ne uităm atenți pe cifre. Plata bacalaureatului din acest an este comparabilă cu plata din anul trecut. Trebuie să luăm în considerare faptul că anul acesta bacalaureatul se desfășoară într-un sistem diferit de ceilalți ani, deci trebuie să comparăm ceea ce este comparabil, iar în ceea ce privește plata bacalaureatului ea este comparabilă cu cea din anii trecuți.
Reporter: Vor fi reduse cu 25% și aceste sume?
Daniel Petru Funeriu: Sumele care au fost alocate pentru plata bacalaureatului nu vor fi reduse. Dacă vă uitați în Ordonanța de Urgență, se vede clar care sunt sumele care vor fi reduse. Vreau să mai spun că, în continuare, se poate apela linia verde pusă la dispoziție de Ministerul Educației. Numărul de telefon este 0800801100. Aici se pot raporta toate disfuncționalitățile legate de organizarea bacalaureatului.
Reporter: Care a fost una dintre disfuncționalitățile acestea, ce v-au spus
Daniel Petru Funeriu: Am fost sunați azi dimineață, de exemplu, din județul Bihor. Din păcate, știți că de multe ori oamenii nu se prezintă și apelul meu este ca oamenii care sună să se prezinte.
Nu este nici un fel de problemă să ne spună exact cine sunt și să ne spună ce au observat. S-a sugerat în acel apel că la un anumit liceu elevii ar fi intrat cu fițuici la examen. Acest aspect s-a verificat și s-a dovedit a fi fals. Iată, deci, unul dintre lucrurile care este semnalat. Dacă mai aveți întrebări, vă rog
Reporter: Din cauza inundațiilor a fost nevoie să interveniți în anumite zone
Daniel Petru Funeriu: Aceste detalii vă pot fi furnizate de inspectoratele școlare. Eu, ieri, așa cum știți, în videoconferința cu prefecții, i-am rugat pe aceștia să ia toate măsurile să nu existe probleme din cauza inundațiilor. Aceste măsuri se pare că au fost luate și, așa cum vă spuneam, sunt doar 18 elevi care nu au ajuns din motive obiective să susțină examenul de bacalaureat. Nu cunoaștem exact câți din cei 18 copii nu au ajuns din cauza inundațiilor, dar 18 elevi la nivel național este un număr foarte redus și le mulțumesc pe această cale și prefecților care s-au ocupat de problemele respective.
Reporter: Despre subiecte ce ne puteți spune? Sunt de nivel mediu, sunt dificile?
Daniel Petru Funeriu: Eu mă ocup de organizarea bacalaureatului. Nu sunt profesor de limba română, am specializarea chimie. Când vom vedea subiectele, evident le putem comenta, dar nu cred ca este căderea mea să fac comentarii asupra subiectelor.
Cel puțin nu acum. Vă mulțumesc!
(transcriere realizată de Biroul de presă al MECTS, București, 28 iunie 2010)

Trimite email
duminică, 24 noiembrie 2024, 00:14:08 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...