Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua internațională de luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri

Ziua de 26 iunie

Ziua internațională de luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri

Ziua de 26 iunie reprezintă Ziua internațională de luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri, și a fost stabilită de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1987.

În fiecare an Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaționale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate, în ansamblu, și în special în rândul tinerilor.
Scopul acestei campanii este de a sensibiliza membrii comunității pentru adoptarea unei atitudini active în prevenirea și reducerea consumului de droguri.
Riscul ca tinerii să devină dependenți este de două ori mai mare decât în rândul adulților.
Este cunoscut faptul că vulnerabilitatea față de consumul de droguri în rândul tinerilor este generată de mai mulți factori: presiunea/influența grupului de prieteni, stima de sine scăzută, insuficienta informare privind riscurile consumului de droguri și nu în ultimul rând o insuficientă implicare a societății în general.
În acest context și răspunzând apelului UNODC, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor a derulat campania cu sloganul „Implică-te! În comunitatea ta drogurile nu își au locul!” Astfel, în cadrul acestei campanii, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor etapei județene a concursului național „Mesajul meu antidrog”.
Aflat la cea de-a șaptea ediție, proiectul național „Mesajul meu antidrog” are drept scop prevenirea consumului de droguri prin implicarea elevilor în activități extrașcolare și de petrecere a timpului liber, cu caracter cultural-artistic sau sportiv, prin intermediul cărora să se promoveze și un mesaj antidrog pozitiv.
Sub sloganul „Dependenți de libertate”, concursul național „Mesajul meu antidrog” contribuie la formarea de convingeri de viață sănătoasă în rândul populației tinere, prin antrenarea acesteia în activități prin care să-și exprime opiniile și atitudinile față de consumul de alcool, tutun și droguri, conștientizând în acest fel și consecințele negative asociate acestuia.
Activitățile proiectului au fost planificate, organizate și coordonate la nivelul județului Bihor de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA), în perioada ianuarie-iunie 2010, și s-au desfășurat pe următoarele secțiuni: eseu literar, pagină web, film de scurt metraj, fotografie digitală, spot, arte vizuale și sport.
Câștigătorii concursului
Locul I: Adrian Gherlea (de la C.T. „Ioan Ciordaș” din Beiuș) - pagină web de informare tip revistă, Cincea Alexandra (Lic. T.  „Aurel Lazăr” Oradea) - fotografie digitală, Kovacs Teodora (Gr. Șc. „Ioan Bococi”) - eseu literar, Lazea Diana Alexandra (Șc. „Miron Pompiliu” Ștei) – grafică și pictură gimnaziu, Cristina Guler (C.T. „I. Ciordaș” Beiuș) – pictură liceu.
Toate aceste lucrări vor participa la etapa națională, organizată de Agenția Națională Antidrog.
Locul II: George Alexandru Berce (C.T. „I. Ciordaș” Beiuș) - pagină web de informare tip revistă, Fâșie Georgiana (C.T. „I. Ciordaș” Beiuș) - fotografie digitală, Drăgoi Ana (Șc.   „Nicolae Popoviciu” Beiuș) - eseu literar, Vlad Laura (Șc. „M. Pompiliu” Ștei) - grafică gimnaziu, Gelen Carolina (Șc. nr. 11 din Oradea) - pictură gimnaziu,
Vaida Mădălina-Raluca (Lic. T. „A. Lazăr”) - eseu literar.
Locul III: Daniel Feneși (C.T. „I. Ciordaș” Beiuș) - pagină web de informare tip revistă, Fofiu Anda-Ștefania (C.T. „I. Ciordaș” Beiuș) - fotografie digitală,  Chiori Cristina (Șc. nr. 11 Oradea) – fotografie digitală,  Jurcă Alexandra Georgiana (Șc. „N. Popovici” Beiuș) - eseu literar, Andor Vanesa (Lic. T. „A. Lazăr” Oradea) – grafică gimnaziu, Romocea Doina (Șc. nr. 11) – pictură gimnaziu, Meza Adina (Lic. T. „A. Lazăr”) - pictură liceu.
Tot în cadrul campaniei de marcare a zilei de 26 iunie, au mai fost desfășurate activități de informare, sensibilizare și conștientizare cu privire la pericolele și consecințele consumului de droguri adresate tinerilor în cadrul Asociației Naționale „Cercetașii României”- Centrul local Oradea și la Penitenciarul Oradea. (Ilinca Șandor)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:03 Ora de vară a Europei de Est