Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Academicianul Răzvan Theodorescu a susținut, miercuri, o conferință în Aula Magna

Un oaspete de seamă al Universității din Oradea

Academicianul Răzvan Theodorescu a susținut, miercuri, o conferință în Aula Magna

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, a fost onorat și încântat să-l aibă ca oaspete și să-l prezinte, miercuri, 23 iunie 2010, în Aula Magna, pe distinsul academician Răzvan Theodorescu.

Reputatul istoric al culturii (istoric de artă român, profesor universitar, membru titular al Academiei Române) a conferențiat pe tema „Cele două Europe ale Evului Mediu: interferențe spirituale”, conferința fiind organizată de Universitatea Oradea, Facultatea de Istorie-Geografie și Relații Internaționale și Muzeul Þării Crișurilor.
Rectorul Universității, prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, s-a arătat încântat de a avea un asemenea oaspete de seamă, care, așa după cum a afirmat la microfon, i-a marcat destinul profesional...
Domnul rector a încadrat evenimentul în suita manifestărilor organizate de cele 18 facultăți ale Universității orădene pentru marcarea și aniversarea celor 230 de ani de învățământ superior în Oradea, și a ținut să sublinieze faptul că 1998, eminentului academician i s-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al  Universității din Oradea.    
În prezentarea istoricului și academicianului Răzvan Theodorescu, dl Aurel Chiriac, directorul Muzeului Þării Crișurilor, a vorbit despre personalitatea și opera înaltului oaspete, oprindu-se, în principal, la două din cărțile scrise de fostul ministru al Culturii și președinte al Radioteleviziunii Române, la Bizanțul, Balcanii și Occidentul la începuturile culturii medievale românești (secolele X-XIV) și Un mileniu de artă la gurile Dunării (400-1400), dar a amintit și alte titluri. Prezentând, în esență, dimensiunea de profesionalism al academicianului, vorbitorul a punctat trei dintre coordonate: preocupările, valoarea și premiile obținute...
„Pseudoglobalizarea europeană este un nonsens”
Academicianul și-a început conferința salutând orădenii și arătând că revine cu plăcere în cetatea de vest a României și universitară, iar titlul conferit atunci l-a onorat.
Dezvoltând subiectul celor două Europe la Oslo, „în contextul în care vorbim de o Europă unită, Rusia trebuie să facă parte din Europa. La UNESCO, am vorbit în 1990 că Europa nu poate fi o cazarmă, ci un spațiu în care fiecare entitate națională să se dezvolte liber, iar pseudoglobalizarea europeană este un nonsens”.
Pe baza imaginilor pregătite de directorul Aurel Chiriac și prezentate în power point, academicianul a conferențiat despre cele două Europe, dar nu a scăpat ocazia de a ne încadra și pe noi, orădenii, bihorenii, Câmpia de Vest, în context, măgulindu-ne, adesea, și considerându-ne norocoși pentru faptul că ne aflăm la granița dintre cele două lumi (Europe), de Răsărit și Apus, fiind „un muzeu imaginar al istoriei noastre, dar și al Europei”. Abordând lumea europeană de răsărit și de apus, în strânsă legătură cu teologia, vorbitorul a demarcat cele două viziuni: optimismul răsăritean și pesimismul apusean; faptul că omul păcătos trebuie să muncească, să muncească, să muncească și să câștige ca să placă lui Dumnezeu (așa s-a născut bogăția Occidentului), în Răsărit, vorbim de o altă societate, deosebită, în care omul este rupt din dumnezeire. Noi am intrat cum am intrat în Europa și așa vom rămâne: cei mai bogați dintre săracii Europei”. Timp de o oră, maestrul ne-a plimbat de la Răsărit la Apus, oferindu-ne informații inedite, făcând trimiteri fine la lumea politicienilor (cu o cultură precară), dar și la cel mai mare papă (Papa Ioan Paul al doilea, pentru care Răsăritul însemna o sursă inepuizabilă de învățătură de care a profitat apusul care se forma sub semnul marelui monahism medieval). Apropo de imaginile care se derulau pe ecran, academicianul a ținut să sublinieze faptul că imaginile vorbesc de la sine, iar „clădirile nu pot să mintă” – citând un englez. Am revăzut Catedrala Sf. Sophia cu scânteietoarea-i cupolă, parcă adusă din ceruri... Cu șarmu-i caracteristic, istoricul a lansat și câte o săgeată în direcțiile cele mai neașteptate, făcând trimiteri și aluzii... de genul deosebirilor dintre un academician și Monica Columbeanu; s-a făcut vorbire despre salvarea de valul islamului prin unirea bisericilor, despre marea masă bizantină care refuză unirea cu Apusul (prilej cu care oratorul punctează cu șarm... „mai bine o trestie decât un brad”); tot legat de unirea bisericilor, revenind cu problemele „acasă”, în patrie, fostul ministru al Culturii (în 2000-2004) a reușit pentru prima oară după Revoluție, o întâlnire la vârf a ierarhilor bisericilor ortodoxă și greco-catolică din România, la București, dar fără a obține rezultatele scontate („Nu am reușit mare lucru, doar atât... să-i potolesc”).
După o oră de conferință plăcută, au pornit întrebările și dialogul, în care studenții și profesorii (între care Adrian Dume – președintele studenților din Senatul Universității și decanul Lia Pop) au lansat provocări și chiar au reușit, pe alocuri, „să-l aprindă” pe academician (cu întrebări „politice”). Ajuns într-un punct „nevralgic”, academicianul avea să ne povestească și despre întrevederile sale, în calitate de fost ministru al Culturii, cu omologi din diferite țări (chiar și islamice). Exprimându-și crezul că în viitor va intra în UE și o țară islamică, precum Turcia (care aparține culturii europene cu multe lucruri), omologul său turc i-ar fi răspuns că nu Turcia va intra în Uniunea Europeană, ci Uniunea Europeană va intra în Turcia...
O conferință cu un academician și istoric de talia domniei sale înseamnă o mană cerească, o binecuvântare, „o plăcută zăbavă”, pentru care mulțumim organizatorilor! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Academicianul Răzvan Theodorescu a susținut, miercuri, o conferință în Aula Magna.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:22:46 Ora standard a Europei de Est