Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concurs de atelaje și de gătit, precum și un regal folcloric

Duminică, de Zilele comunei Oșorhei

Concurs de atelaje și de gătit, precum și un regal folcloric

Pe agenda serbărilor de duminică din cadrul Zilelor comunei Oșorhei, locurile de cinste au fost ocupate de concursul de atelaje, de gătit bogracs și de skandenberg, precum și spectacolul folcloric de calitate, cu soliști vocali și instrumentiști îndrăgiți.

De fapt, coordonata principală a celei de-a doua ediții a serbărilor de la Alparea a fost calitatea produselor și serviciilor, însușirea lor de a produce bucurie beneficiarului, activități plăcute și interpreți îndrăgiți, după cum aveam să am aflăm de la primarul Ioan Pop, omul total, prezent în toate punctele fierbinți.
„Atelajele câștigătoare ar putea reprezenta cu brio România la campionatul mondial”
Timp de mai bine de opt ore, pe stadionul din Alparea, a avut loc un maraton al celor mai grozave atelaje prezente în concurs (18 atelaje mari și trei de ponei). Concurenții  se cunoșteau între ei, fiind „abonați” și campioni ai acestor concursuri. Ambițios, perseverent și tenace, Mihai Bede avea să câștige tot ce se putea câștiga – trei cupe și medalii.
Așadar, în clasamentul general, locul I a fost ocupat de Mihai Bede, din Oradea, atât la cele două probe, cât și în clasamentul general; pe locul II s-a clasat Savari Janos (din Ungaria), urmat de Ciorba Karoly, din Oșorhei, pe locul III, Czege Zsolt (din Salonta) – locul IV, Hajdu Istvan (din Ungaria) – locul V și Borsi Tamas (din Ungaria) – locul VI, după cum am aflat de la secretarul comisiei de jurizare, dl ing. Kertmagi Ștefan, din Salonta. La competiție au participat atelaje din Ungaria, Oșorhei, Diosig, Sălard, Salonta, Oradea și Sântandrei.
„Competiția s-a desfășurat la un înalt nivel, dat de nivelul concurenților. Cei mai mulți dintre ei ar putea face față și unui nivel internațional. Atelajele câștigătoare ar putea reprezenta cu brio România la campionatul mondial”, ține să ne asigure secretarul comisiei.
În paralel cu acest concurs spectaculos, în alte puncte fierbinți, s-au desfășurat alte concursuri: de gătit bogracs, de băut bere, de skandenberg ...., precum și târgul de păsări și animale mici.
„Muguri și mlădițe de tezaur”
Mugurii și mlădițele de tezaur sunt membrii ansamblului folcloric al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș (condus de directorul casei, prof. Anca Banda), dansatori și soliști vocali, de toate categoriile de vârstă, Andrada Bocoi, Bianca și Viorica Chinde, Denisa și Dumitru Buda, Roxana Mihalca, Robert Tau și Simona Cap, instruiți de Ioan Popa, prof. Cornel Tomuțiu și Florin Mariș. Ansamblul folcloric de copii „Bihorul” a prezentat suite de dansuri populare din diferite zone folclorice ale Bihorului și ale țării, în mai multe reprize.
Corina Szatmari, Cornelia Covaciu... Traian Ilea și Valeria Codorean
Regalul folcloric al celei de-a treia zi a serbărilor a adus pe marea scenă soliști consacrați îndrăgiți: Corina Szatmari, Cornelia Covaciu, Voichița Mihoc, Lucian Drăgan, Traian Ilea și Valeria Codorean, cei trei ași (virtuoși) ai viorii din familia Varga – zis „Zbiciu” (tata, fiul și nepotul), Valentina și Florin Novac (din Arad), alături de mai tinerii: Marcel Șilinca (la saxofon) și Adi Balint, Aurica Vaida și Florica Pater...
Cu siguranță, au mai fost și alții, care ne-au scăpat.
Una peste alta, ziua de duminică a fost una norocoasă și încântătoare, ca și celelalte două surate (vineri și sâmbătă), pentru cei care și-au propus să-și petreacă weekendul bucurându-se de tot ceea ce le-au oferit bun și frumos organizatorii celei de-a doua ediții a Zilelor comunei Oșorhei, în fruntea cărora s-au aflat, în permanență, cei dintâi gospodari ai comunei, Ioan Pop – primarul și Ioan Gligor – vicele, fii ai comunei, vrednici de toată lauda. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs de atelaje și de gătit, precum și un regal folcloric.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:21:16 Ora standard a Europei de Est