Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs de atelaje și de gătit, precum și un regal folcloric

Duminică, de Zilele comunei Oșorhei

Concurs de atelaje și de gătit, precum și un regal folcloric

Pe agenda serbărilor de duminică din cadrul Zilelor comunei Oșorhei, locurile de cinste au fost ocupate de concursul de atelaje, de gătit bogracs și de skandenberg, precum și spectacolul folcloric de calitate, cu soliști vocali și instrumentiști îndrăgiți.

De fapt, coordonata principală a celei de-a doua ediții a serbărilor de la Alparea a fost calitatea produselor și serviciilor, însușirea lor de a produce bucurie beneficiarului, activități plăcute și interpreți îndrăgiți, după cum aveam să am aflăm de la primarul Ioan Pop, omul total, prezent în toate punctele fierbinți.
„Atelajele câștigătoare ar putea reprezenta cu brio România la campionatul mondial”
Timp de mai bine de opt ore, pe stadionul din Alparea, a avut loc un maraton al celor mai grozave atelaje prezente în concurs (18 atelaje mari și trei de ponei). Concurenții  se cunoșteau între ei, fiind „abonați” și campioni ai acestor concursuri. Ambițios, perseverent și tenace, Mihai Bede avea să câștige tot ce se putea câștiga – trei cupe și medalii.
Așadar, în clasamentul general, locul I a fost ocupat de Mihai Bede, din Oradea, atât la cele două probe, cât și în clasamentul general; pe locul II s-a clasat Savari Janos (din Ungaria), urmat de Ciorba Karoly, din Oșorhei, pe locul III, Czege Zsolt (din Salonta) – locul IV, Hajdu Istvan (din Ungaria) – locul V și Borsi Tamas (din Ungaria) – locul VI, după cum am aflat de la secretarul comisiei de jurizare, dl ing. Kertmagi Ștefan, din Salonta. La competiție au participat atelaje din Ungaria, Oșorhei, Diosig, Sălard, Salonta, Oradea și Sântandrei.
„Competiția s-a desfășurat la un înalt nivel, dat de nivelul concurenților. Cei mai mulți dintre ei ar putea face față și unui nivel internațional. Atelajele câștigătoare ar putea reprezenta cu brio România la campionatul mondial”, ține să ne asigure secretarul comisiei.
În paralel cu acest concurs spectaculos, în alte puncte fierbinți, s-au desfășurat alte concursuri: de gătit bogracs, de băut bere, de skandenberg ...., precum și târgul de păsări și animale mici.
„Muguri și mlădițe de tezaur”
Mugurii și mlădițele de tezaur sunt membrii ansamblului folcloric al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș (condus de directorul casei, prof. Anca Banda), dansatori și soliști vocali, de toate categoriile de vârstă, Andrada Bocoi, Bianca și Viorica Chinde, Denisa și Dumitru Buda, Roxana Mihalca, Robert Tau și Simona Cap, instruiți de Ioan Popa, prof. Cornel Tomuțiu și Florin Mariș. Ansamblul folcloric de copii „Bihorul” a prezentat suite de dansuri populare din diferite zone folclorice ale Bihorului și ale țării, în mai multe reprize.
Corina Szatmari, Cornelia Covaciu... Traian Ilea și Valeria Codorean
Regalul folcloric al celei de-a treia zi a serbărilor a adus pe marea scenă soliști consacrați îndrăgiți: Corina Szatmari, Cornelia Covaciu, Voichița Mihoc, Lucian Drăgan, Traian Ilea și Valeria Codorean, cei trei ași (virtuoși) ai viorii din familia Varga – zis „Zbiciu” (tata, fiul și nepotul), Valentina și Florin Novac (din Arad), alături de mai tinerii: Marcel Șilinca (la saxofon) și Adi Balint, Aurica Vaida și Florica Pater...
Cu siguranță, au mai fost și alții, care ne-au scăpat.
Una peste alta, ziua de duminică a fost una norocoasă și încântătoare, ca și celelalte două surate (vineri și sâmbătă), pentru cei care și-au propus să-și petreacă weekendul bucurându-se de tot ceea ce le-au oferit bun și frumos organizatorii celei de-a doua ediții a Zilelor comunei Oșorhei, în fruntea cărora s-au aflat, în permanență, cei dintâi gospodari ai comunei, Ioan Pop – primarul și Ioan Gligor – vicele, fii ai comunei, vrednici de toată lauda. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs de atelaje și de gătit, precum și un regal folcloric.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:54:08 Ora de vară a Europei de Est