Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

FânFest 2010 – „Roșia Montană ca o mare scenă”

În perioada 13-15 august

FânFest 2010 – „Roșia Montană ca o mare scenă”

Echipa campaniei „Salvați Roșia Montană”, alături de numeroase organizații partenere, organizează cea de-a V-a ediție a festivalului FânFest - „Roșia Montană ca o mare scenă”, în perioada 13-15 august 2010.

Ediția din acest an își propune să crească vizibilitatea campaniei „Salvați Roșia Montană”, să impulsioneze dezvoltarea economică durabilă a zonei, precum și să promoveze nominalizarea Roșiei Montane ca sit UNESCO protejat.
Festivalul FânFest a fost organizat pentru prima oară în 2004, când mai multe ONG-uri și activiști din cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană” au avut inițiativa unui mare eveniment în aer liber prin care să se promoveze potențialul de dezvoltare alternativă și peisajul cultural și natural al Roșiei Montane, dar și să informeze publicul tânăr din România privind opoziția împotriva proiectului de extragere a aurului în carieră deschisă și folosind tehnologia cianurilor. De atunci și până în 2007, festivalul FânFest a avut loc în fiecare vară la Roșia Montană, timp în care a atras zeci de mii de participanți – tineri, studenți, lideri de opinie, activiști, artiști, părinți, copii, iubitori de munte și de natură - într-o varietate de activități ce au inclus concerte de muzică, piese de teatru, tururi ghidate ale Roșiei Montane, prezentări de carte, proiecții de film, standuri de prezentare și proiecte demonstrative organizate de numeroase ONG-uri de mediu din România și din străinătate, târguri de produse tradiționale și ecologice etc.
Noutatea ediției din 2010 este aceea că evenimentul va avea loc în chiar satul Roșia Montană, spre deosebire de edițiile anterioare când locația a fost platoul Jig-Vaidoaia, situat deasupra satului Roșia Montană și oferind o priveliște panoramică asupra sa. În acest an, între 13-15 august, curți, părculețe, clădiri, ferme, străzi și piețe ale Roșiei Montane vor alcătui o mare scenă unde vor fi găzduite activitățile evenimentului. Participanții se vor putea caza la gospodăriile localnicilor – pagina web a evenimentului va cuprinde o bază de date completă a posibilităților de cazare – sau își vor putea instala corturile în zone special marcate în acest sens. În cele două nopți ale evenimentului mai multe elemente de peisaj precum și monumente istorice vor fi iluminate pentru a le evidenția farmecul și valoarea, astfel în fiecare noapte peisajul Roșiei Montane va fi diferit.
Activitățile FânFest 2010 vor ținti în principal promovarea valorii peisajului cultural al Roșiei Montane și vor îmbina conferințe, dezbateri, lansări de carte, standuri și prezentări ale ONG-urilor de mediu active din România, povești vechi din bătrâni în jurul focului, concerte în aer liber, piața de produse țărănești tradiționale și ecologice, demonstrații de gătit după rețete tradiționale și standuri de degustare, ateliere interactive de artă și meșteșuguri cu activități sportive și de recreere în aer liber – cros,  cățărări, ciclism montan și trekking – dar și cu proiecții de filme artistice și documentare pe probleme de mediu și schimbări sociale sau dedicate copiilor.  Mesajul festivalului din acest an va fi dus pe scenă de formații ca Luna Amară, Grimus, Þapinarii, Tunderground, Zum, The Others și Chilli Familli.
 FânFest 2010 păstrează tradiția edițiilor precedente de eveniment non-comercial, la care artiștii nu percep un onorariu pentru prestația artistică, organizatorii nu percep de asemenea un onorariu pentru activitatea lor de management, nu există o taxă de intrare pentru participanți, iar evenimentul beneficiază de eforturile, talentele și dedicația unei echipe de nu mai puțin de 80 de voluntari. Promovarea evenimentului se va face prin mijloace și canale non-comerciale, în principal folosind pagina web a evenimentului www.fanfest.ro Principalii beneficiari ai evenimentului vor fi locuitorii Roșiei Montane care își vor putea deschide casele și gospodăriile pentru participanți, vinde produse locale sau ghida participanții printre numeroasele atracții turistice de la Roșia Montană.
„Vrem ca publicul nostru să conștientizeze cu adevărat de ce luptăm pentru acest loc și ce viitor vrem să-i clădim. Și vrem ca, odată conștientizând valoarea și importanța acestui loc, să ni se alăture”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.
Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: Roxana Pencea la 0723/024.300 și vizitați www.fanfest.ro
(Roxana P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:31:41 Ora standard a Europei de Est