Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

FânFest 2010 – „Roșia Montană ca o mare scenă”

În perioada 13-15 august

FânFest 2010 – „Roșia Montană ca o mare scenă”

Echipa campaniei „Salvați Roșia Montană”, alături de numeroase organizații partenere, organizează cea de-a V-a ediție a festivalului FânFest - „Roșia Montană ca o mare scenă”, în perioada 13-15 august 2010.

Ediția din acest an își propune să crească vizibilitatea campaniei „Salvați Roșia Montană”, să impulsioneze dezvoltarea economică durabilă a zonei, precum și să promoveze nominalizarea Roșiei Montane ca sit UNESCO protejat.
Festivalul FânFest a fost organizat pentru prima oară în 2004, când mai multe ONG-uri și activiști din cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană” au avut inițiativa unui mare eveniment în aer liber prin care să se promoveze potențialul de dezvoltare alternativă și peisajul cultural și natural al Roșiei Montane, dar și să informeze publicul tânăr din România privind opoziția împotriva proiectului de extragere a aurului în carieră deschisă și folosind tehnologia cianurilor. De atunci și până în 2007, festivalul FânFest a avut loc în fiecare vară la Roșia Montană, timp în care a atras zeci de mii de participanți – tineri, studenți, lideri de opinie, activiști, artiști, părinți, copii, iubitori de munte și de natură - într-o varietate de activități ce au inclus concerte de muzică, piese de teatru, tururi ghidate ale Roșiei Montane, prezentări de carte, proiecții de film, standuri de prezentare și proiecte demonstrative organizate de numeroase ONG-uri de mediu din România și din străinătate, târguri de produse tradiționale și ecologice etc.
Noutatea ediției din 2010 este aceea că evenimentul va avea loc în chiar satul Roșia Montană, spre deosebire de edițiile anterioare când locația a fost platoul Jig-Vaidoaia, situat deasupra satului Roșia Montană și oferind o priveliște panoramică asupra sa. În acest an, între 13-15 august, curți, părculețe, clădiri, ferme, străzi și piețe ale Roșiei Montane vor alcătui o mare scenă unde vor fi găzduite activitățile evenimentului. Participanții se vor putea caza la gospodăriile localnicilor – pagina web a evenimentului va cuprinde o bază de date completă a posibilităților de cazare – sau își vor putea instala corturile în zone special marcate în acest sens. În cele două nopți ale evenimentului mai multe elemente de peisaj precum și monumente istorice vor fi iluminate pentru a le evidenția farmecul și valoarea, astfel în fiecare noapte peisajul Roșiei Montane va fi diferit.
Activitățile FânFest 2010 vor ținti în principal promovarea valorii peisajului cultural al Roșiei Montane și vor îmbina conferințe, dezbateri, lansări de carte, standuri și prezentări ale ONG-urilor de mediu active din România, povești vechi din bătrâni în jurul focului, concerte în aer liber, piața de produse țărănești tradiționale și ecologice, demonstrații de gătit după rețete tradiționale și standuri de degustare, ateliere interactive de artă și meșteșuguri cu activități sportive și de recreere în aer liber – cros,  cățărări, ciclism montan și trekking – dar și cu proiecții de filme artistice și documentare pe probleme de mediu și schimbări sociale sau dedicate copiilor.  Mesajul festivalului din acest an va fi dus pe scenă de formații ca Luna Amară, Grimus, Þapinarii, Tunderground, Zum, The Others și Chilli Familli.
 FânFest 2010 păstrează tradiția edițiilor precedente de eveniment non-comercial, la care artiștii nu percep un onorariu pentru prestația artistică, organizatorii nu percep de asemenea un onorariu pentru activitatea lor de management, nu există o taxă de intrare pentru participanți, iar evenimentul beneficiază de eforturile, talentele și dedicația unei echipe de nu mai puțin de 80 de voluntari. Promovarea evenimentului se va face prin mijloace și canale non-comerciale, în principal folosind pagina web a evenimentului www.fanfest.ro Principalii beneficiari ai evenimentului vor fi locuitorii Roșiei Montane care își vor putea deschide casele și gospodăriile pentru participanți, vinde produse locale sau ghida participanții printre numeroasele atracții turistice de la Roșia Montană.
„Vrem ca publicul nostru să conștientizeze cu adevărat de ce luptăm pentru acest loc și ce viitor vrem să-i clădim. Și vrem ca, odată conștientizând valoarea și importanța acestui loc, să ni se alăture”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.
Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: Roxana Pencea la 0723/024.300 și vizitați www.fanfest.ro
(Roxana P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 15:56:10 Ora de vară a Europei de Est