Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevii-artiști din școlile comunei, pe marea scenă a serbărilor de la Alparea

Sâmbătă, de Zilele comunei

Elevii-artiști din școlile comunei, pe marea scenă a serbărilor de la Alparea

Sâmbătă (19 iunie 2010), în cea de-a doua zi a serbărilor prilejuite de Zilele comunei Oșorhei, atenția generală s-a îndreptat spre elevii-artiști din școlile comunei Oșorhei, care și-au spus răspicat cuvântul la microfon, pe marea scenă a serbărilor de la Alparea.

În comuna Oșorhei, noua generație, copiii și tinerii, se bucură de o atenție deosebită din partea conducerii comunei, primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor fiind prezenți mereu în școală, la toate evenimentele importante din viața școlilor. Dincolo de toate investițiile făcute cu bani grei pentru reabilitarea clădirilor unităților de învățământ din comună, conducerea liberală îi sprijină cu mult drag, încurajând  desfășurarea de activități cultural-educative, atât în școală, cât și în afara ei. De curând, elevii și dascălii școlilor au fost sprijiniți de conducerea primăriei să scoată primul număr al revistei lor „Focus” Oșorhei. În replică, cei mai mici cetățeni ai comunei doresc să-și exprime recunoștința și să le mulțumească aleșilor comunei prin fapte, prin activități de igienizare și înfrumusețare, de păstrare a curățeniei, prin muncă și învățătură, prin rezultate tot mai bune la concursurile școlare...
„După faptă și răsplată!”
Sâmbătă, la serbările comunei, elevii-artiști (în frunte cu profesorii lor și directorul școlii, prof. Adriana Indrie) și-au spus cuvântul pe marea scenă, prin versuri, cântec și dans, prin mici scenete, cu mesaj profund educativ, prezentați fiind de același profesionist de radio și televiziune ce se numește Mihai Dacin.
Îmbrăcați ca niște prinți și prințese, opt fetițe și patru băieți din clasa a II-a, de la Școala din Alparea, îndrumați de înv. inst. Sanda Câmpan, au valsat ca niște profesioniști. Învățătorul clasei a II-a din Oșorhei, prof. Teodor Galiș, a pus în scenă piesa „Fata Moșului cea cuminte”, scrisă de Petre Ispirescu. Cei 10 actori au reușit să pună în lumină cât se poate de bine mesajul educativ al piesei – „După faptă și răsplată!” Cei mai mici școlari din Alparea, împreună cu învățătorul lor, Viorel Raita, au adus pe scenă crâmpeie de suflet și lumină de la sărbătoarea Abecedarului. Cei mai mari și mai versați dansatori, instruiți de prof. Papp Virag, au făcut o demonstrație de dans modern, iar vedetele din a VI-a și a VIII-a (îndrumate de prof. Lavinia Scriminți) au valsat ca niște liceeni.
Prin intermediul scenetei „Gâsca de aur” (a Fraților Grimm), elevii din a V-a, de la Școala din Oșorhei, îndrumați de prof. Ana Franciac, au pus punctul pe i, mustrându-i pe cei leneși și îngânfați, plini de ifose și false calități, apreciind și promovând adevăratele modele de oameni ... de omenie, cu caracter integru și frumos, harnici, sensibili și săritori în a-și ajuta semenii nevoiași.
Așadar, școlarii comunei au ținut să se exprime și ei de Zilele comunei, așa cum au făcut-o și în prima zi, în cadrul regalului de fotbal de pe stadion, la tăierea panglicii inaugurale de la Căminul Cultural din Alparea ori la prins de purcei...
Programul de sâmbătă a mai cuprins sport, concursul cailor puternici (puși la tras bușteni și la tras sania plină cu saci de nisip), muzică și dans, o demonstrație de taekwon-do, un recital de excepție al membrilor corului „Traian Moșoiu”, unul din corurile reprezentative ale municipiului Oradea, precum și artiști de artiști, aflați pe val: Alysa feat Dj Young, Dj Lexia & Axandra, Dj Studio Project din Harghita...
Cu un meniu cultural bogat și variat, cu mâncare și băutură la discreție, doritorii de petreceri, cu bani și chef de distracție, au putut petrece o sâmbătă specială la serbările de la Alparea. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (150 de poze), accesați Galeria foto: Elevii-artiști din școlile comunei, pe marea scenă a serbărilor de la Alparea. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:47:14 Ora standard a Europei de Est