Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii-artiști din școlile comunei, pe marea scenă a serbărilor de la Alparea

Sâmbătă, de Zilele comunei

Elevii-artiști din școlile comunei, pe marea scenă a serbărilor de la Alparea

Sâmbătă (19 iunie 2010), în cea de-a doua zi a serbărilor prilejuite de Zilele comunei Oșorhei, atenția generală s-a îndreptat spre elevii-artiști din școlile comunei Oșorhei, care și-au spus răspicat cuvântul la microfon, pe marea scenă a serbărilor de la Alparea.

În comuna Oșorhei, noua generație, copiii și tinerii, se bucură de o atenție deosebită din partea conducerii comunei, primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor fiind prezenți mereu în școală, la toate evenimentele importante din viața școlilor. Dincolo de toate investițiile făcute cu bani grei pentru reabilitarea clădirilor unităților de învățământ din comună, conducerea liberală îi sprijină cu mult drag, încurajând  desfășurarea de activități cultural-educative, atât în școală, cât și în afara ei. De curând, elevii și dascălii școlilor au fost sprijiniți de conducerea primăriei să scoată primul număr al revistei lor „Focus” Oșorhei. În replică, cei mai mici cetățeni ai comunei doresc să-și exprime recunoștința și să le mulțumească aleșilor comunei prin fapte, prin activități de igienizare și înfrumusețare, de păstrare a curățeniei, prin muncă și învățătură, prin rezultate tot mai bune la concursurile școlare...
„După faptă și răsplată!”
Sâmbătă, la serbările comunei, elevii-artiști (în frunte cu profesorii lor și directorul școlii, prof. Adriana Indrie) și-au spus cuvântul pe marea scenă, prin versuri, cântec și dans, prin mici scenete, cu mesaj profund educativ, prezentați fiind de același profesionist de radio și televiziune ce se numește Mihai Dacin.
Îmbrăcați ca niște prinți și prințese, opt fetițe și patru băieți din clasa a II-a, de la Școala din Alparea, îndrumați de înv. inst. Sanda Câmpan, au valsat ca niște profesioniști. Învățătorul clasei a II-a din Oșorhei, prof. Teodor Galiș, a pus în scenă piesa „Fata Moșului cea cuminte”, scrisă de Petre Ispirescu. Cei 10 actori au reușit să pună în lumină cât se poate de bine mesajul educativ al piesei – „După faptă și răsplată!” Cei mai mici școlari din Alparea, împreună cu învățătorul lor, Viorel Raita, au adus pe scenă crâmpeie de suflet și lumină de la sărbătoarea Abecedarului. Cei mai mari și mai versați dansatori, instruiți de prof. Papp Virag, au făcut o demonstrație de dans modern, iar vedetele din a VI-a și a VIII-a (îndrumate de prof. Lavinia Scriminți) au valsat ca niște liceeni.
Prin intermediul scenetei „Gâsca de aur” (a Fraților Grimm), elevii din a V-a, de la Școala din Oșorhei, îndrumați de prof. Ana Franciac, au pus punctul pe i, mustrându-i pe cei leneși și îngânfați, plini de ifose și false calități, apreciind și promovând adevăratele modele de oameni ... de omenie, cu caracter integru și frumos, harnici, sensibili și săritori în a-și ajuta semenii nevoiași.
Așadar, școlarii comunei au ținut să se exprime și ei de Zilele comunei, așa cum au făcut-o și în prima zi, în cadrul regalului de fotbal de pe stadion, la tăierea panglicii inaugurale de la Căminul Cultural din Alparea ori la prins de purcei...
Programul de sâmbătă a mai cuprins sport, concursul cailor puternici (puși la tras bușteni și la tras sania plină cu saci de nisip), muzică și dans, o demonstrație de taekwon-do, un recital de excepție al membrilor corului „Traian Moșoiu”, unul din corurile reprezentative ale municipiului Oradea, precum și artiști de artiști, aflați pe val: Alysa feat Dj Young, Dj Lexia & Axandra, Dj Studio Project din Harghita...
Cu un meniu cultural bogat și variat, cu mâncare și băutură la discreție, doritorii de petreceri, cu bani și chef de distracție, au putut petrece o sâmbătă specială la serbările de la Alparea. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (150 de poze), accesați Galeria foto: Elevii-artiști din școlile comunei, pe marea scenă a serbărilor de la Alparea. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:01 Ora de vară a Europei de Est