Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zilele școlii la „Tr. Vuia”

La aniversară

Zilele școlii la „Tr. Vuia”

Marți, 19 decembrie, în cea de-a doua zi a manifestărilor, au fost programate întâlniri de suflet cu foști profesori și elevi ai școlii, precum și spectacolul festiv, la cea de-a 40-a aniversare a liceului.

Domnilor profesori cu dragoste

Conducerea colegiului i-a primit cu flori și calde îmbrățișări pe foștii profesori ai liceului.
Au venit cu mult drag la întâlnirea de suflet cu actualii directori și profesori ai colegiului: prof. Bartoș Elekes Ildiko, prof. univ. dr. Florian Bențe, Doina Dragoș (fost dir. adj.), Augustin Vasile Pop (fost dir.), Ioan Pop, Alina Pop, Margareta Pop (fost dir.), Lucia Ciuclea și mulți alții.
Actualul director al Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, prof. Dorel Șaitoș, le-a vorbit despre proiectele și programele naționale și internaționale (cu Suedia, Ungaria, Germania și Italia) la care participă elevii și dascălii colegiului, despre dezvoltarea bazei materiale, invitându-i să viziteze moderna sală de sport, cabinetele și laboratoarele. Minute în șir au depănat apoi cu toții amintiri, la o cupă de șampanie. Vizitând școala, în sala profesorală, au avut plăcuta surpriză de a da ochi cu managerii generali ai firmelor de exercițiu din școală, care le-au prezentat cataloagele și pliantele firmelor pe care le conduc.
 
Spectacolul festiv

Întâlnirile de suflet au continuat la alte dimensiuni după-amiază, în sala Filarmonicii de Stat. S-au perindat prin fața microfonului foști elevi ai liceului, actualmente oameni politici și administratori de firme…Cu toții s-au declarat mândri de școala pe care au absolvit-o.
Momentul aniversar a fost urmat de un spectacol festiv, la realizarea căruia și-au dat concursul soliști și formații cultural-artistice: grupul coral al liceului, condus de prof. Florina Bora, trupa de teatru (Samuel Trif-Toma, Ionuț Cheregi, Florin Furic, Denisa Cotuna, Valentina Bochiș și Petre Istvan), cu „Un pedagog de școală nouă”, cei mai tari elevi din școală au prezentat „noile propuneri” de uniforme școlare (pentru perioada 2007-2066), trupa de dans a colegiului (îndrumată de Ruxandra Salamon, din XII C), o altă trupă de teatru (Cristina Bistran, Andreea Marc, Ioana Criste, Ioana Ințe, Mirela Ambro, Mădălina Oros, Gabriel Bistran și Liviu Fitero)… ”În jurul unui divorț”, o trupă de băieți din XII F și XI D (Cristian Caba, Daniel Andrei, Bogdan Jigoreanu, Ionuț Forea, Szolti Ducz și Cosmin Bulzan), într-un dans al lebedelor grațioase, binecunoscuta trupă „Bizar” (instruită de Darius Domocoș), în care evoluează și eleve de la „Traian Vuia”, Andrada Popa (din X G), cu gimnastică ritmică, dansuri populare, cu formația din care face parte și Dan Lontiș (din XII F)…
La punerea în undă a frumosului spectacol au contribuit, de asemenea, prezentatorii Ofelia Căbuța și Ioan Herdean,  profesorii Corina Budurean, Gabriela Goina, Mihaela Cheregi, Ramona Urdea, Luminița Ciugudean, și Voichița Darna, precum și regizorul Emil Sauciuc (de la Teatrul de Stat). (Ofelia & Ovidiu)  

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:28:49 Ora standard a Europei de Est