Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ultimul sunet de clopoțel la „Andrei Șaguna”

Joi, din nou.... „Gaudeamus igitur”

Ultimul sunet de clopoțel la „Andrei Șaguna”

În careul de ași al Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, s-au adunat, joi (17 iunie 2010), absolvenții claselor a XII-a, a XIII-a și a X-a (liceu și SAM), pentru ultimul sunet de clopoțel.

De la masa prezidiului, ei au fost felicitați pentru performanțele obținute de către directorul colegiului, prof. Antiana Man, prof. ing. Florian Mieluț – inspector școlar de specialitate, prof. Carmen Matiuța și Gavril Porțan – directorii adjuncți ai colegiului.
An de an, „șogunii” orădeni reușesc să ne surprindă cu palmaresul lor impresionant  de premii și mențiuni, obținute la etapele județene și naționale ale olimpiadelor interdisciplinare și concursurilor profesionale. Și în acest an școlar, nu mai puțin de șapte elevi s-au întors de la etapa județeană cu locul I, purtând în buzunarul de la piept „pașaportul” pentru națională (Gabriel Antal, Cristian Haidău, Daniel Tirla, Paula Condor, Laura Sfârlea, Raul Râpan și Timotei Popa). La confruntarea națională, Daniel Tirla (elevul dnei prof. Costa Florica și al maistrului Virgil Pușcaș) a reușit să urce pe cea de-a treia treaptă a podiumului, ca și tehnician electrotehnist.
Pe lista merituoșilor școlii au fost trecute zeci de nume. Alături de cei calificați și premiați la olimpiadele interdisciplinare și concursurile profesionale, au fost felicitați și premiați și cei care s-au evidențiat în cadrul nenumăratelor acțivități cultural-educative (concursuri, simpozioane și proiecte): „Dor de Eminescu, dor de absolut”, „La vremuri noi, om nou”, „Dansul mărțișoarelor”, „La Francophonie”, „Școala nonviolenței”, „Împreună pentru viitor”, Tradiții pascale, „Carte, cinste cui te-a scris și celui ce te dăruiește”, concurs de eseuri, prezentare de modă, „Fantezie” – coafură și machiaj, De Ziua Europei, „Cu viața mea îmi apăr viața”, Lupta împotriva fumatului, proiectul Comenius „Europe on a plate”, elevul „total” – Cătălin Florea (președintele C.E.)...
Tot de la „tribună” și de la microfon, și-au făcut cunoscute gândurile Petra Damșe (din a XIII-a G) – șeful de promoție, precum și președintele C.E. – Cătălin Florea. Tot în fața prezidiului, s-a făcut predarea și primirea cheii (între Mircea Moisoiu și George Ghiuro). La încheierea festivităților, absolvenții s-au retras în sălile de clasă pentru ultima oră de dirigenție și înmânarea premiilor la învățătură. Am zăbovit și noi câteva minute în clasa șefului de promoție (a XIII-a G, diriginte, prof. Olivia David).
Și în careu, ca și în sălile de clasă, florile și emoțiile, gândurile, zâmbetele și lacrimile au dat culoare și au produs efectele dorite. Nu au lipsit nici sfaturile.  Prof. Carmen Matiuța a insistat ca absolvenții să-și împacheteze în bagajul de vise și speranțe un singur sfat: „Fiți încrezători în voi înșivă, pentru că  singura limită este inexistența oricărei limite pentru creativitate, dăruire în muncă și de ce nu, curaj!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ultimul sunet de clopoțel la „Andrei Șaguna”.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 13:07:50 Ora de vară a Europei de Est