Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Însemnări din Portugalia

În cadrul programului de mobilitate ERASMUS

Însemnări din Portugalia

Sunt Mădălina Suciu, studentă la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea, specializarea Economie și afaceri internaționale și în anul universitar 2009-2010, m-am numărat printre studenții care au beneficiat de programul de mobilitate ERASMUS.

Facultatea de Științe Economice a reușit de-a lungul anilor să dezvolte parteneriate de succes cu numeroase universități de pe continentul european. Bineînțeles acest lucru nu ar fi fost posibil fără atenta implicare a dnei decan Anca Dodescu și a dnei Adriana Giurgiu, coordonatorul Biroului de relații internaționale din cadrul facultății.
Destinația mea a fost Portugalia, mai exact Coimbra, celebrul oraș universitar  de pe malul râului Mondego, oraș situat la jumătatea distanței dintre Porto și Lisabona și la aproximativ 40 de km de Oceanul Atlantic.
Orașul Coimbra este cunoscut, atât în țară, cât și peste hotare, ca unul dintre cele mai importante  centre universitare, cu tradiții unice și o atmosferă  studențească autentică. Numărul studenților străini a ajuns pe parcursul acestui an la aproximativ 1.500; printre aceștia se numără și câțiva studenți din România, care prin prezența lor încearcă să promoveze o mai bună imagine țării noastre.
Când eram întrebată de unde sunt și le spuneam România, cei din jurul meu rosteau invariabil: Hagi, Nadia Comăneci sau Dracula, fapt care îmi dădea încredere și îmi servea ca punct de plecare în primele mele conversații în limba portugheză. Ce i-a surprins foarte mult, atât pe profesori, cât și pe colegii mei, a fost ușurința și rapiditatea cu care am reușit să învăț portugheza.
Din variate motive, pe care nu le mai amintesc acum, România nu are o imagine tocmai bună în Portugalia, de aceea, prin prezența și comportamentul meu, am încercat să schimb, oarecum, această percepție negativă.
Prin intermediul unui interviu pe care  l-am dat  ziarului “A Cabra”, publicație   a Universității din Coimbra, am încercat, prin modestele mele puteri, să promovez imaginea Universității din Oradea aici, în Portugalia. Le-am vorbit portughezilor despre  prestigiul pe care a reușit să și-l câștige, într-un timp relativ scurt,  tânăra Facultate de Științe Economice din Oradea. Le-am spus că ceea ce facem noi la Oradea rivalizează cu ceea ce se face în oricare din facultățile de tradiție din Europa, dar am fost nevoită să recunosc că în ceea ce privește tradițiile studențești, stăm mai modest. Și ca să vedeți că  nu spun neadevăruri, voi reveni cu un articol în care vă voi prezenta minunatele tradiții studențești din Coimbra.
Pentru mine, viața de student Erasmus a fost unică, iar experiențele de aici  le consider valoroase lecții de viață. Am învățat să comunic cu ușurință cu persoane din diferite colțuri ale lumii, am învățat să mă adaptez unei noi culturi, dar mai presus de toate, am înțeles că indiferent unde ajungem, nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat, că trebuie să fim mândri de originea noastră și că trebuie să ne facem cunoscuți prin fapte demne, doar așa putem câștiga respectul și admirația celor din jurul nostru.
Felicitări, Mădălina! (Ovi Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:09 Ora de vară a Europei de Est