Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Gaudeamus igitur” din sute de piepturi la Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă”

Marți, la Oradea,

„Gaudeamus igitur” din sute de piepturi la Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă”

Sala de festivități naționale și internaționale a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea nu a cunoscut încă un cor mai impresionant, precum cel al absolvenților Școlii Tehnice Postliceale „Henri Coandă” din Oradea.

Marți (15 iunie 2010), 200 de absolvenți ai școlii, cărora li s-au alăturat cadrele didactice, precum și alte sute de invitați și apropiați, frați, părinți și prieteni... au intonat „Gaudeamus igitur” de s-au cutremurat inimi la auzul melodiosului imn al absolvenților.
Asistenți medicali generaliști, de farmacie, radiologie, balneofiziokinetoterapie, cosmetician, stilist, agent fiscal, pedagog de recuperare, electronist echipament telecomunicații au cunoscut, marți, încununarea unor eforturi deosebite, a unui sacrificiu imens de a munci și a învăța, de a învinge în lupta cu sine și cu alții, dar și cu criza, de a răzbate prin hățișurile unei societăți bulversate, de a câștiga bătălie după bătălie într-o etapă a capitalismului sălbatic de tranziție care pune la grea încercare nervii și voința tuturor, care fortifică minți și conștiințe demne de tot respectul... În această cetate „Henri Coandă” care a cuprins un număr remarcabil de localități, din Oradea la Ștei și Suplacu de Barcău, Cluj-Napoca, Turda, Dej, Bistrița și Beclean, Feldru, Baia Mare, Satu Mare, Timișoara, Constanța și București, iar din 2010-2011 și la Călărași, Giurgiu și Urziceni... distinsa familie a Fundației Cultural Umanitare „Henri Coandă”, familia dlui jurist Valeriu Bonca a adunat la eveniment o mare de suflete care au vibrat la unison, care au trăit bucuria unei victorii. Organizatorii manifestării au fost onorați să-i aibă alături la ceas de aleasă sărbătoare pe generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, profesor Dorel Luca și pe generalul colegiului gazdă, prof. dr. Ruben Filimon. Au rostit alocuțiuni jurist Valeriu Bonca – președintele fundației, inspectorul general al I.S.J. Bihor, prof. Dorel Luca, directorul general al școlilor tehnice postliceale „Henri Coandă”, distinsul profesor Zoița Dănuța Bonca, precum și absolventul Zaharia Ganga.
Jurământul lui Hipocrate
În esență, au fost punctate și reliefate importanța Fundației Cultural Umanitare „Henri Coandă”, dimensiunea dezvoltării școlii tehnice postliceale „Henri Coandă”, contextul social și comanda socială a vremii, toate concertate și raportate la misiunea învățământului românesc și european actual. Îndrumătorii de an au strigat catalogul, iar directorul general le-a înmânat absolvenților jurământul, împreună cu o garoafă și poza absolvenților. A existat și un moment culminant, cel al rostirii jurământului lui Hipocrate, urmat de un altul, tradițional, al înmânării cheii (primite cu însuflețire, de la microfon, de Melinda Mihaela Lucaciu).
Ultimul cuvânt l-a avut directorul general al rețelei de școli tehnice postliceale „Henri Coandă”, prof. Zoița Dănuța Bonca. Domnia sa a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți la emoționantul moment al absolvirii, invitându-i la poze și la o gustare...
Frumoși ca o vară aurie în ținutele lor de absolvenți, tinerii și cei dragi lor au coborât în curte pentru a imortaliza momente unicat și a marca biruința, victoria finală, trăite cu sufletul incandescent al vârstei lor de aur! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Gaudeamus igitur” din sute de piepturi la Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă”.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 08:44:28 Ora de vară a Europei de Est