Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Parastas în memoria poetului nostru național, Mihai Eminescu

Marți, la Catedrala cu Lună din Oradea

Parastas în memoria poetului nostru național, Mihai Eminescu

Din inițiativa dnei profesor de limba română Nicoleta Cipleu, Mihai Eminescu a avut parte, marți, 15 iunie 2010, la 121 de ani de la trecerea sa în eternitate, altfel spus „de ziua nașterii sale pentru viața cea veșnică” (după cum s-a exprimat părintele Ioan Codorean), de primul parastas în municipiul de pe Crișul Repede.

Slujba de pomenire a fost oficiată la Catedrala cu Lună de către părintele vicar, profesor Radu Rus, împreună cu părinții Ioan Codorean și Silviu Dobai.
O slujbă de pomenire, un parastas, este un moment religios al sufletului în relația sa cu Dumnezeu, după cum a ținut să sublinieze părintele Ioan Codorean, care a felicitat organizatorii: Episcopia Ortodoxă Română, Asociația Femeilor Ortodoxe Române (președinte, dna Cherteș Viorica) și Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Bihor (reprezentată de directorul său, distinsul om de cultură Mircea Bradu).  
 Momentul de suflet a fost urmat de un recital cultural ai cărui protagoniști au fost elevi de la trei școli: Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Grupul Școlar „Ioan Bococi”.
„Biserica - maica neamului nostru”
Slujba este dovada că știm să ne prețuim înaintașii. Momentul de rugăciune pentru cinstirea memoriei lui Mihail-poetul dimpreună cu recitalul cultural-educativ de înaltă simțire prezentat de elevi (și dascălii lor) s-au constituit într-un model demn de urmat. Prof. Nicoleta Cipleu ne-a picurat în suflet dor... de natură, dor de iubire și dor de Eminescu, îndemnându-ne să ieșim din cercul nostru strâmt. Elevele sale, Alexandra Neag și Carla Florian, au cântat dumnezeiește, iar Daria Leuce și Bianca Maga (fostele eleve ale înv. Mirabela Nemeș - Elek), au recitat din volumul „Poet la 10 ani” (volum scos în 2009, de fosta clasă a IV-a). Alți elevi (tot de la „Ghibu” ) ne-au impresionat cu mesajul scenetei lor - „Bunăstare, încredere și iubire”. Prof. Mihaela Șumălan și Maria Matei (de la Gr. Șc. „Ioan Bococi”), împreună cu două eleve, Karacsony Andrea și Baratki Raluca, au înălțat un imn la „Zidirea Soarelui”. Recitatorilor și interpreților vocali li s-au alăturat cu pernelul lor muiat în geniul eminescian, pictori de la C.S.E.I nr. 2, îndrumați de prof. Lenuța Brehoi și Liliana Canaloș.
Așadar, Eminescu a fost comemorat în chip aparte, marți, la Catedrala cu Lună și la Centrul Cultural Ortodox al catedralei, în cadrul primei acțiuni organizate de Asociația Femeilor Ortodoxe Române, în frunte cu președintele său, Cherteș Viorica - un om de acțiune și de mare suflet. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parastas în memoria poetului nostru național, Mihai Eminescu.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:05:00 Ora standard a Europei de Est