Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul național „Bune practici” în educația pentru protecția mediului

Luni și marți, la C.T. „Transilvania”

Concursul național „Bune practici” în educația pentru protecția mediului

Este vorba despre un proiect educațional inițiat și organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în urmă cu trei ani, concursul național fiind înscris în calendarul activităților educative al M.E.C.T.S.

Elementul de noutate la cea de-a treia ediție constă în faptul că de-acum, concursul se adresează și elevilor din ciclul primar, pe lângă cele două cicluri inițiale, gimnazial și liceal.
Și la actuala ediție, organizatorii s-au bucurat de o bună participare. La ciclul primar, au concurat echipaje din județele Bihor, Satu Mare, Bistrița – Năsăud, Timiș, Constanța și Hunedoara; la ciclul gimnazial, au fost prezente echipaje din Bihor, Bistrița – Năsăud, Satu Mare, Brăila, Botoșani, Neamț, Constanța, Timiș, Hunedoara și municipiul București, iar la ciclul liceal, s-au întrecut echipaje din Bihor (două echipaje), Satu Mare, Iași, Brăila și municipiul București. Bihorul a fost reprezentat de elevi de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea (îndrumați de prof. Steliana Cîrciumaru), de la Școala cu clasele I-VIII din Marghita (prof. Monica Porțan), Colegiul Tehnic din Vadu - Crișului (prof. Bogdan Bodea) și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea (prof. Camelia Timofte). Gazda bună a concursului a fost Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea. La deschiderea manifestărilor au onorat: prof. Nicolae Ungur – inspector școlar general adjunct al I.S.J. Bihor, Călin Mocan – director al Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, prof. dr. Mariana Ruge – directorul colegiului gazdă, prof. univ. dr. Ioan Chereji de la Facultatea de Protecția Mediului, alți inspectori școlari din cadrul echipei de proiect: Florin Negruțiu, Violeta Taichiș, Doina Gyori și Elisaveta Roșu – coordonatorul principal.
Luni, în prima zi de concurs, a avut loc evaluarea materialelor din portofoliu: pliant, afiș, cinci fotografii, alături de prezentarea scenetei pe teme ecologice (la învățământul primar); la învățământul gimnazial a fost prezentată investigația sau cercetarea realizată în arealul adoptat, iar la învățământul liceal, tot o investigație și un filmuleț de trei minute, cu aspecte din activitatea de protecția mediului desfășurată de elevii participanți la concurs în arealul adoptat.
„Marți, a fost programată o aplicație de teren în zona Remetea, Meziad și Roșia, având ca obiectiv exersarea deprinderilor de a investiga un areal natural prin observație directă dirijată și a identifica aspecte de microclimat, floră și faună specifice zonei, dar și a identifica intervenția antropică în mediu, eventuale dezechilibre, produse de aceasta și să propună soluții de ameliorare a impactului antropic negativ asupra mediului (soluții sub formă grafică); miercuri, este programată o vizită în parcul dendrologic al Universității din Oradea”, după cum ne-a spus coordonatorul principal al proiectului, profesor - inspector Elisaveta Roșu.
S-au acordat foarte multe premii speciale
Aseară, a avut loc festivitatea de premiere. La înmânarea premiilor a participat și generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Dorel Luca, pe lângă prof. univ. dr. Ioan Chereji și Călin Mocan, sponsorii susținători ai premiilor speciale.
Au fost acordate foarte multe premii speciale, pe cicluri de învățământ și categorii de materiale.
Iată cum arată clasamentul general:
La ciclul primar: pe locul I – echipajul Școlii „Avram Iancu” din Oradea (Claudia Gui, Andrei Avram, Darius Fildan și Andrei Căvășdan), locul II – echipajul Școlii din Pișcolt – Satu Mare, locul III – echipajul Școlii „Av. Iancu” din Bistrița, jud. Bistrița – Năsăud.
La gimnaziu: pe locul I – echipajul școlii din Tichilești – Brăila, locul II – echipajul Școlii din Marghita (Maria Porțan și Diana Bandula), locul III – echipajul Școlii „Av. Iancu” din Bistrița.
La liceu: pe locul I – echipajul Lic. T. „O. Ghibu” din Oradea (Ștefan Babătă, Răzvan Ciumpe) și echipajul Colegiului Tehnic din Vadu – Crișului (Zarina Iancu, Tecsi Andrei), locul II – echipajul C.N. „Gh. M. Murgoci” din Brăila, locul III – echipajul Gr. Șc. Agr. „H. Vasiliu” din Podu Iloaiei, județul Iași.
Fiind invitați să ia cuvântul, conducătorii echipajelor s-au arătat încântați de organizarea competiției și condițiile de cazare și masă. Echipajul din Tichilești – Brăila, aflat la a doua participare, a întrebat dacă nu se pot face „abonamente” la acest concurs național... (Ovidiu DAN) 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:18 Ora de vară a Europei de Est