Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Comenius

„All Different-All Equal”

Ziua Comenius

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea derulează în perioada 2009 – 2011, la nivelul ciclului primar, un proiect de parteneriat multilateral Comenius, cu titlul „ALL DIFFERENT – ALL EQUAL”. Școlile partenere sunt din Lituania (țara coordonatoare), România, Italia, Bulgaria și Polonia. Bugetul alocat acestui proiect este de 24. 000 de euro.

Luni, 31 mai 2010, elevii și cadrele didactice implicate în proiect au sărbătorit „Ziua Comenius”, având ca temă prezentarea activităților realizate pe parcursul primului an de proiect și diseminarea rezultatelor obținute. Invitați au fost inspector școlar Florin Negruțiu, directorul liceului, prof. Ioan Hora, directorul adjunct, prof. Adriana Meșter, părinții elevilor, cadre didactice și reprezentanți ai presei.
 Activitatea prezentată de inst. dr. Dorina Roman a debutat cu majoretele claselor I-IV, care au fost aplaudate la scenă deschisă. A urmat dansul eco, al echipei „Floricelele” (ambele formații sunt coordonate de prof. Adriana Luca). Dansul eco, intitulat „Prieteni mereu”, a înfățișat prietenia dintre flori și copii.
Prin intermediul prezentării în power point am oferit asistenței o sinteză și o retrospectivă a activităților desfășurate în cadrul proiectului în anul școlar 2009 – 2010. În partea a doua a manifestării, elevii din clasele I B, II A și D, III A, B și C, IV B și C au participat, în echipe mixte, la un concurs de cultură generală, de verificare a cunoștințelor dobândite în cadrul proiectului Comenius. În timp ce juriul făcea calculele necesare stabilirii câștigătorilor, elevii clasei a III-a A ne-au demonstrat că sunt mari actori, prin intermediul piesei de teatru „Cine și-a pierdut fabula?” Momentul mult așteptat a răsplătit concurenții cu diplome și felicitări.
La finalul activității, protagoniștii manifestării au fost răsplătiți cu prăjiturele și suc, de către învățătorii lor: Traier Șandor, Roman Dorina, Fekete Eva, Păduraru Florica, Ambruș Rozalia, Hadade Silvia și Bocșe Alina.
Avem convingerea, la sfârșitul primului an de proiect, că elevii școlii noastre, prin participarea la acest proiect, au învățat un lucru important – respectul și toleranța față de cei care vorbesc alte limbi și care au o înfățișare diferită, atitudine atât de necesară în societatea modernă. Totodată, ei au  devenit conștienți de propria identitate culturală și au fost interesați de poziționarea geografică și de cultura țărilor partenere.
În ceea ce privește cadrele didactice, putem spune că a existat o cooperare între dascălii din țările partenere și, cu siguranță, au fost înțelese conexiunile culturale dintre țările europene și importanța muncii din cadrul proiectului. (Dorina R.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:22 Ora de vară a Europei de Est