Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

M.E.T.E.R - TIME AND LONGITUDE

Întâlnire Comenius la C.T. „Mihai Viteazul”

M.E.T.E.R - TIME AND LONGITUDE

În perioada 4-8 mai 2010, s-a desfășurat la Oradea, cea de a treia întâlnire din cadrul parteneriatului multilateral Comenius, intitulat „M.E.T.E.R.”.

Tema reuniunii a fost „Timpul și longitudinea”, o temă generoasă care a permis o abordare interdisciplinară (fizică, astronomie, matematică, geografie, istorie, filosofie și limba engleză). 
La deschiderea festivă, coordonatorii de proiect și-au prezentat echipele și școala de proveniență. Au fost prezenți la Oradea: dna Leonarda Fuccili, de la Școala G.G.Belli din Roma, dl Philippe Jeanjacquot de la Liceul Charlie Chaplin din Lyon (coordonator internațional al proiectului), dl Bernard Tedd, de la Școala King Edward VI din Birmingham, dna Anna Tzima, de la Liceul franco-elen d’Agia Paraskevi din Atena, dna Ingrid van der Wal, ca reprezentant al O.S.B. din Amsterdam și, nu în ultimul rând, dna profesor Nicoleta Pazmany de la C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea.
La festivități, am fost onorați de prezența unor distinși invitați: prof. Ilie Crăciun – inspector școlar general adjunct al I.S.J. Bihor, prof. ing. Florian Mieluț – inspector școlar de specialitate, precum și dl prof. dr. Filimon Ruben, directorul C.T. „Mihai Viteazul”.
După deschidere, primele activități s-au derulat în incinta școlii, sub forma unor workshop-uri tematice, cu grupe formate din participanți din țări diferite, iar în cursul după-amiezii activitățile au continuat la Cetatea Oradea. Putem spune că am avut parte de modele de lecții moderne, desfășurate și în alte locații decât sala de clasă, caracterizate prin spirit constructiv și lucru în echipă. „Echipa franceză a prezentat determinarea longitudinii folosind un program de astronomie pe calculator, colegii din Anglia și Grecia i-au învățat pe copii să-și construiască cadrane solare orizontale sau analematice, în timp ce echipa Olandei i-a ghidat pentru a învăța să navigheze, precum vikingii, adică folosind polarizarea luminii pentru determinarea poziției soarelui. Echipa României a prezentat, utilizând planetariul mobil, modalitatea de a folosi unele constelații pentru a construi un ceas stelar, colaborând cu echipa Italiei care a prezentat aceeași temă, dar într-o abordare total diferită. Tocmai acest fapt este extraordinar: să vezi aceeași temă abordată în maniere extrem de diferite de copii din țări diferite. Atelierele de lucru au continuat deplasându-ne la Biserica cu Lună (care are un mecanism unic în Europa ce prezintă fazele Lunii).
A doua zi au avut loc deplasări în afara orașului și județului. Ne-am oprit mai întâi la Observatorul astronomic din Cluj-Napoca, unde copiilor li s-a prezentat diferența între timpul solar și cel sideral. Tot aici, au putut vedea cum funcționează o pendulă de timp sideral și au putut admira cărți rare de astronomie aflate în bibliotecă. Vizita a continuat la Grădina botanică, unde se află amplasat un cadran solar, ca și ghid.
Concluzionând, putem spune că elevii au avut astfel posibilitatea de a învăța unii de la alții, de a se cunoaște mai bine, de a comunica între ei folosind limba engleză și chiar de a se împrieteni în sensul adevărat al cuvântului. În final, a fost compus chiar un cântecel al întregului grup pe care l-au interpretat cu toții”, după cum am aflat de la coordonatorul de proiect, doamna profesor Nicoleta Pazmany. (Ov. D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:01 Ora de vară a Europei de Est