Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

La Palatul Copiilor și Elevilor Oradea

Pregătiri pentru noi confruntări naționale

Ne-am propus să consemnăm ceea ce se întâmplă într-o zi obișnuită la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Așa se face că marți (17 iulie, la ora 13.00), am pășit (cu dreptul) pragul palatului orădean, fiind primiți (cu cântec) de dl prof. Marius Marcu (unii îi spun „Dumitru Fărcaș”), care susținea, de unul singur, un recital la taragot în sala festivă.

L-am salutat, după care ne-am îndreptat spre sala cercului de electronică, unde ne întreținem cu dl ing. Gheorghe Dura, conducătorul cercului, un împătimit electronist, un pasionat fără seamăn, care inoculează microbul electronicii și pasiunea sa celor 128 de elevi, împărțiți în opt grupe, pe categorii de vârstă, de la clasa a IV-a până la a XII-a. Din aproape în aproape, reușim să cunoaștem rezultatele deosebite obținute de discipolii săi, parcurgând impresionantul palmares, începând cu anul 2002. Pe unul din valoroșii electroniști ai palatului, gojdistul Mihai Derșidan, îl știm de ani buni. După plecarea sa, alții au crescut în loc. Printre ei, Răzvan Ilisie și Andrei Pop, pe care i-am cunoscut marți. Ei se pregătesc pentru următoarea confruntare națională, de la Pitești, din 23-27 iulie. În finală, dl inginer va alinia următorul cvartet: Raul Milaș (categoria A, 11-12 ani), Andrei Pop (categoria B, 13-14 ani), Alexandru Suciu (categoria C, 15-16 ani) și Răzvan Ilisie (categoria D, 17-18 ani). Bătălia pentru medalii se va da, probabil, și de această dată, între reprezentanții cercurilor din Oradea, Botoșani, Constanța, Suceava și Hunedoara, ca și în anii trecuți.
Un palmares de invidiat!
Bine organizat și ordonat, cu toate rezultatele și diplomele îndosariate, dl inginer ne-a prezentat un palmares demn de invidiat: 22 de premii I - județene (începând din 2002), 35 de premii I, 15 premii II și 18 premii III – regionale, mențiunile nu le-am mai numărat; premii naționale: șapte premii I, două premii III și șase mențiuni, precum și o diplomă de excelență, obținută la simpozionul de la Arad, intitulat „School 4U”.
La concursul național de la Pitești poate reușesc să repete performanța din 2004, de la Oradea, Turda, Botoșani și Valea Blaznei (Bistrița-Năsăud) –10 premii I ori de la Slatina, din 2006, șase premii întâi. Răzvan ne-a vorbit despre pasiunea lui nemăsurată pentru electronică, și premiile obținute la olimpiadă (ca elev al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”), și la cercul de electronică de la palat. Andrei ne-a demonstrat cum se plimbă de unul singur robotul inventat de el, pe liniile întortocheate pe care le detectează din mers pe bază de lumină și senzori. Cealaltă invenție a sa, un detector de lumină, este folosit în sera palatului. „De mic, Andrei calcă pe urmele lui Mihai Derșidan”, ne asigură dl inginer Gheorghe Dura.
 Vitrina cu medalii
În spatele curții e lumea celor care au karting-ul în sânge. Andrei Hava, Alexandru Mada și Andrei Vidra au fugit de-acasă pentru câteva ore de karting. Fără o asemenea îndeletnicire nu se simt bine toată ziua, iar aici știu sigur că vor da de prof. ing. Dănuț Ciuhandu, și de colaboratorul și sponsorul de o viață, Florin Mada, care le divulgă toate secretele, ajutându-i să urce pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Vitrina cu medalii, cupe și trofee este grăitoare, prezentând în locul antrenorilor recolta adunată de ani și ani de componenții lotului de karting al palatului. Andrei, Alexandru și Andrei, trei campioni la trei categorii diferite (10-14 ani, 14-17 ani, 18-20 ani), se pregătesc cu multă ambiție pentru competițiile din septembrie de la Panciu (Vaslui), Hunedoara, Satu Mare și Zalău.
După „Calatis-2007”, vine „Peștișorul de aur” de la Tulcea
Taragotul lui Marius te ia pe sus, nu alta! Parcă ar fi frate geamăn cu al lui Dumitru Fărcaș. Nu degeaba a cântat în orchestra națională la recentul Festival național de muzică populară românescă de la Calatis-2007, care i-a acompaniat pe  Aurel Tămaș, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Cornel Borza, Nicu Novac, Nicoleta Voica...
Chiar și de unul singur, dl profesor repetă.
„Îmi revizui programul cu care ne vom prezenta la Festivalul național de folclor „Peștișorul de aur”, de la Tulcea, din 7-15 august, la care vom participa cu orchestra și Ansamblul de dansuri populare „Florile Bihorului”, al palatului, ansamblu instruit de maestrul coregraf Florica Negrău”.
Dl profesor Marius Marcu ne-a vorbit apoi despre cercul de estradă pe care îl conduce (având înscriși 140 de copii).Unii sunt pasionați de muzica ușoară și muzica populară, alții doresc să învețe să cânte la diferite instrumente de suflat (cum ar fi saxofonul). La folclor are 40 de copii, dansatori și soliști.
Și cum concursurile și festivalurile se țin lanț, iată că și rezultatele nu contenesc să apară: zece premii județene ( patru premii I și șase premii II), nouă premii interjudețene: Camelia Popa – pr. I, Mădălina Venter, Romana Caba și Sonia Bradea – pr. II, Cristina Raț, Carla Rotar, Patricia Demian, Codrin Bradea și Szeke Alexandra – pr. III.  (Ov. D.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:49:38 Ora standard a Europei de Est