Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Personalități politice, o teorie ilustrată”

Marți, la C. N. „Emanuil Gojdu”, lansare de carte

„Personalități politice, o teorie ilustrată”

Sala festivă a prestigiosului Colegiu Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a găzduit, aseară (marți, 8 iunie 2010), un eveniment cultural universitar – lansarea cărții doamnei decan profesor universitar dr. Lia Pop („Personalități politice, o teorie ilustrată”).

Privind și vorbind în spirit gojdist, despre un fost gojdist nu puteau vorbi decât alți trei foști gojdiști: profesorul Dorel Tifor, în calitate de fost profesor al doamnei decan, doamna decan prof. univ. dr. Anca Dodescu, în calitate de fostă elevă și prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, în calitate de fost și actual coleg al doamnei decan Lia Pop.
Luminița din ochi și semnificația cifrei 8
Apropo de flacăra violet, doamna decan Anca Dodescu a vorbit, în sens pozitiv, despre luminița din ochii dnei Lia Pop și despre semnificația cifrei 8, făcând trimitere la cea de-a opta carte a autoarei; „o carte a timpului său, care apare în timpul tare al istoriei. Lecturând cartea, mi s-a părut că am deschis o ușă și am ajuns în fața alteia și alteia..., iar în final, în față mi-a apărut o întrebare... Multe capitole îți dau dureri de cap când citești prezentarea personalităților politice, o prezentare ca-n filme...”. La final, doamna Anca Dodescu avea să aprecieze „siceritatea mesajului de stânga al autorului”. Rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, și-a exprimat opinia ca simplu cititor, dar a încadrat evenimentul în seria celor derulate în „Săptămâna științifică”. Din cuvântul domniei sale, am reținut patru idei: „Drama amețelii politice (care) este atât de actuală”; cartea este un protest personal al autoarei pentru drama cetățeanului; „Mi-a plăcut definiția timpului tare al istoriei!” și... o recomandare: „E o carte de citit, pe care o recomand mai ales politicienilor!”
În intervenția sa, doamna decan Lia Pop a fost la fel de deschisă și sinceră ca și în carte. Pe marginea unei prezentări în power point, a ținut să sublinieze  mesajul cărții (la care a lucrat foarte mult; „în 1996, aveam o bună parte din ea. De atunci, am tot scris”). Autoarea a „bătut monedă” pe personalitățile politice și binele public, realizând un tablou al actorilor adevărați din politică și al personajelor sinistre, de la oamenii cruciali și adevăratele personalități politice la liderii politici, falșii lideri, oamenii de paie, alienanții și alienații, aventurierii și trădătorii...
Și-a încheiat intervenția citând din mari personalități ale timpului trecut și mulțumind tuturor celor care i-au oferit sprijin și idei, dar și celor prezenți.
Întâlnirea gojdiștilor (ca să-i spunem așa, fără să greșim sau să exagerăm) s-a încheiat cu poze, autografe și o cupă cu șampanie.
Să mai spunem că spiritului și blazonului gojdist i s-a adăugat „demnitatea de diriginte, marca Gojdu” – ca să-l cităm pe domnul profesor Dorel Tifor, moderatorul manifestării. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Personalități politice, o teorie ilustrată”.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:32:34 Ora standard a Europei de Est