Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala „Avram Iancu” din Oradea, la a 77-a aniversare

„Zilele școlii”

Școala „Avram Iancu” din Oradea, la a 77-a aniversare

În prima săptămână a lunii iunie, la Școala cu clasele I –VIII „Avram Iancu” din Oradea, s-au sărbătorit „Zilele școlii” printr-o serie de activități școlare și extrașcolare.

Astfel, elevii din ciclul primar și gimnazial, coordonați de dascălii lor, au  marcat acest eveniment într-un mod cât mai diferit.
Reprezentanții claselor a VI-a, a VII-a  și a VIII-a au participat la cea de-a III-a ediție a concursului de cultură generală (cu 15 întrebări din diverse domenii), organizatori fiind directorul adjunct, prof. Cosmin Velimirovici, dra prof. Curpaș Delia și dna prof. Albu Florica. Juriul a fost alcătuit din: prof. Cotuna Claudia, Goina Felicia, Bucur Ramona și Lakatos Gyongyike. Pe primul loc s-au clasat elevii clasei a VIII-a C (Acatrinei Norbert și Moza Sergiu). Bobocii clasei I A (prof. Cozma Aurica) au plecat pentru o zi într-o excursie la Beliș – Fântânele; elevii claselor a II-a A (prof. Bejușca Elena), a II-a B (înv. Lovas Marta) și a II-a C (prof. Mihele Ioana) au plecat în drumeție la Băile Felix; elevii claselor a III-a A (prof. Bei Claudia) și a III-a B (prof. Luncan Ana) au dat o fugă până la Peștera Urșilor de la Chișcău. Cei din a V-a C, împreună cu dirigintele lor, prof. Stamatian Gilda (și prof. Șpan Claudia) au ieșit peste hotarele județului, ajungând la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou și la Cetatea Porolissum.
Sub semnul optimismului molipsitor al copilăriei
 Voinicii clasei I C (prof. Toader Monica) au fost protagoniștii unei lecții interdisciplinare la care au asistat fostele lor doamne educatoare. Activitatea s-a desfășurat sub semnul optimismului molipsitor al copilăriei fericite (exprimat prin dans, joc, magie și pictură pe față), timp de câteva ore cu un invitat surpriză - clownul Luluța; tot ei au luat parte la o lecție de igienă, pregătită de o mămică binevoitoare. La nivel de școală a fost vernisată expoziția cu desene „Școala văzută prin ochi de copil”.
 În cadrul careului organizat cu prilejul zilei de 1Iunie, directorul școlii, dna prof. Gheorghina Bîrlădeanu, a urat tuturor copiilor un sincer La mulți ani și realizări școlare nenumărate, iar dna prof. Șpan Claudia și câțiva elevi din clasele a VII-a C și D ne-au prezentat mini piesa de teatru „Și eu pot fi ecologist”; dna prof. Bora Aurelia a pus la cale un recital de cântece cu tematica zilei, iar elevii clasei I A și a III-a A au recitat și cântat în aceeași tonalitate.
Elevii clasei I B, însoțiți de dra prof. Jurcan Loredana, au făcut o vizită la Detașamentul 1 Pompieri Oradea, din cadrul I.S.U „Crișana”, unde căpitanul Ungur Dorel le-a prezentat mașinile din dotare, folosite la intervenții.
 Clasele a III-a B și C (coordonate de prof. Anghel Ramona) au întreprins acțiuni de igienizare a împrejurimilor școlii, în timp ce elevii de gimnaziu („orchestrați” de prof. Totorean Iren, Þenț Viorel și Lăzurean Viorel) au efectuat lucrări de întreținere în grădina școlii.
 Pe unul din coridoarele școlii, au putut fi admirate desenele elevilor din clasele I B și C și a III-a A (cu tema  „Copiii desenează pentru copii”). Elevii clasei a IV-a A, au dat „extemporal” la cunoașterea mediului în cadrul concursurilor puse în undă de prof. Szak Lucia (un concurs de cunoștințe, iar celălalt de desene). Dna prof. Felicia Goina a organizat o activitate cu tema „Lupta împotriva drogurilor”, finalizată cu un concurs de desene. Grupul de dans „Allegria” (condus de dra prof. Cîrciumaru Steliana) a participat la spectacolul organizat de clubul „Exclusive”. Tot elevii clasei a IV-a C, împreună cu elevii de la cercul Eco, au împărțit în această săptămână („Săptămâna mediului”) pliante în cartierul Ioșia, după care au realizat diorame... cu ocazia Zilei mediului (5 iunie).
 Toate aceste activități dovedesc deschiderea elevilor și cadrelor didactice spre cunoaștere, o bună orietare și dorință de autodepășire, de implicare responsabilă și nu în ultimul rând, spirit de echipă și de dăruire pentru un scop nobil. (Dorina T.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Școala „Avram Iancu” din Oradea, la a 77-a aniversare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:23 Ora de vară a Europei de Est