Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs de recitări cu participare internațională

În 27 mai, la școala din Biharia

Concurs de recitări cu participare internațională

Cu ajutorul unui proiect câștigat prin Fundația Communitas, Școala cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia a organizat, joi, 27 mai 2010, un concurs de recitări cu participare internațională, în memoria poetului Tamkó Sirató Károly – comemorarea a 30 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet.

 Evenimentul a fost organizat de dir. adj. Popovici Magdolna în sala de sport a școlii, pentru elevii claselor III-VIII. Sala a fost decorată cu  desene tematice realizate de copii, inspirate din poeziile poetului. Activitatea a debutat cu prezentarea în power point a biografiei poetului Tamkó Sirató Károly (moderatori, prof. Biro Kinga și Oros Erika).
La acest eveniment cultural au participat elevii din Școala cu clasele I-IV din Cauaceu, Grupul Școlar Agricultură Ecologică din Sălard, Grupul Școlar Agroindustrial „Tamasi Aron” din Borș, Școala cu clasele I-IV din Vaida, Școala cu clasele I-VIII din Roșiori, Școala cu clasele I-VIII din Tămășeu, Școala „Karácsony Sándor” din Debrețin, Ungaria și Școala cu clasele I-VIII din Kismarja, Ungaria.
 Concursul a fost structurat pe trei categorii de vârstă (clasele III-IV, V-VI, VII-VIII). Concurenții au pregătit și prezentat poezii reprezentative ale poetului comemorat. Alți elevi ne-au încântat auzul cu un buchet de cântece pe versurile aceluiași poet. Invitații, părinții și în special juriul, au fost super încântați de pregătirea și prezentarea copiilor. 
Pentru a destinde atmosfera încărcată de sobrietate, elevii școlii gazde au prezentat  un dans popular, cântece populare, o scenetă, un duet la vioară (Gellér Kitty și prof. Þigani Ștefan), precum și cântece la chitară.
 Juriul (alcătuit din dna deputat Petõ Csilla, inspectorii de specialitate Farkas Tünde și  Ile Erzsébet, prof. pensionar Járosi Éva și actorul Hajdú Géza) a avut o misiune dificilă în a departaja câștigătorii. Laureații concursului au primit premii din partea organizatorilor, iar premiile speciale au fost oferite de către Parohia Catolică (reprezentată de Csernák Béla), dna deputat Petõ Csilla, insp. Farkas Tünde și Fundației „Schola Nostra” din Biharia, reprezentată de directorul școlii, prof. Vad Marta.  
Câștigătorii primei categorii sunt: Rácz Szabina și Nagy Szilvia, de la școala din Borș, la a doua categorie: Kiss Vica și Tiszai Zsombor din Debrețin, iar la a treia categorie Kovács Katalin - eleva școlii din Biharia. La secțiunea cântece pe versurile poetului, au câștigat elevii școlii din Borș.
 Reprezentanții școlilor implicate în proiect  au primit ca amintire o carte cu poeziile poetului, un CD cu cântece pe versurile poetului, revista școlii gazdă și o diplomă de participare la eveniment.
Considerăm că obiectivele proiectului au fost îndeplinite, elevii fiind principalii beneficiari ai acestei activități. Metoda proiectului și-a demonstrat încă o dată eficiența; copiii au învățat cu plăcere, au muncit în echipe, au avut ocazia să se cunoască și să se împrietenească cu colegi care învață în alte școli, să cunoască obiceiuri și tradiții din diferite zone, factorul comun rămânând însă unul și același: respectul și dragostea față de valorile literaturii sunt la înălțime pe orice meridian. (Oros Erika)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:28 Ora de vară a Europei de Est