Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Impresii de la ICCCC 2010

Excursionistă, organizatoare, mascotă, reporter...

Impresii de la ICCCC 2010

Părinții m-au luat cu ei la toate conferințele la care au participat, spunându-mi că e bine să văd cât mai multe locuri și să cunosc oameni din toate părțile lumii.

Astfel, am ajuns la multe conferințe în țară și străinătate în domeniul matematicii și informaticii, având prilejul de a cunoaște foarte multe personalități (cercetători, academicieni, profesori de elită mondială); cu foarte mulți m-am împrietenit.
O întâlnire care m-a marcat
La ediția International Conference on Computers, Communications and Control, ICCCC 2008, am avut bucuria de a-l cunoaște pe părintele matematicii fuzzy, domnul Lotfi Zadeh, omul care a revoluționat matematica. Citind multe lucruri despre dânsul, i-am pus întrebări la care mi-a răspuns cu amabilitate; ne-am despărțit prieteni.
Rolul meu în cadrul ICCCC 2010
ICCCC 2010, desfășurată la Băile Felix în perioada 12 – 16 mai 2010, este o conferință de mare prestigiu la care au participat cu lucrări personalități din multe părți ale lumii: SUA, Chile, Columbia, Franța, Italia, Grecia, Spania, China, Japonia...
Primisem de la tatăl meu o mapă a conferinței cu ecuson, diplomă, programul conferinței în care am avut surpriza de a mă vedea într-o poză ca fiind mascota acestei conferințe. Tatăl meu mi-a zis că, pe lângă sarcina de mascotă și de organizator secund, anul acesta va trebui să iau interviuri participanților și apoi să scriu un articol; mai avusesem un astfel de rol în cadrul Zilelor școlii noastre. Așa am ajuns pentru a doua oară reporter, de această dată, la o conferință internațională.
În a treia zi a conferinței, am început să-mi intru în rol. Primele interviuri le-am luat pe terasa de la etajul 10 a minunatului hotel „Termal” din Băile Felix, iar pe celelalte, la Hanul pescăresc, unde a avut loc cina festivă și premierea celor mai bune lucrări ale tinerilor doctoranzi.
Ca reporter, i-am avut ca interlocutori pe doamna profesor Ioana Moisil, dl profesor Boldur Bărbat, Alina Lascu – dintre studenții doctoranzi, precum și pe Adrian Brașoveanu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unul dintre premianți. Am mai luat interviuri dnei Carolina Tatiana Lagos Aguirre de la Universidad de Ciencias de la Informatica, Chile, domnului Răzvan Andonie, de la Facultatea de Știința Calculatoarelor de la Central Washington University, Ellensburg, USA. Ultimul intervievat a fost domnul academician Florin Gheorghe Filip, de la Institutul Național de Cercetări în Informatică.
Concluzionând, pot spune că absolut toți cei intervievați și-au exprimat mulțumirea de a fi  participat la conferință, mesajul de felicitare adresat organizatorilor și dorința de a încheia parteneriate. Domnul academician a ținut să sublinieze faptul că munca tuturor celor prezenți e importantă și că aceasta poate duce la ieșirea din criză a societății românești.
Impresii
Participând la astfel de evenimente, am început să le înțeleg importanța; și eu am învățat foarte multe lucruri noi și utile, dar parcă cel mai important lucru a însemnat prilejul de a cunoaște personalități din toată lumea și de a stabili relații de prietenie și colaborare. Așa am devenit prietenă cu foarte multe personalități, cu care comunic pe mail, și care m-au invitat în țările lor, în vacanță, dar și la studii pe viitor.
Mesajul meu către colegii de generație
Participați la toate activitățile posibile; din toate veți avea de învățat! Puneți suflet în tot ceea ce faceți pentru ca totul să iasă foarte bine! Nu contează vârsta. Vă spun din propria experiență! Viitorul nostru depinde și de ceea ce facem noi! (Ioana Dzițac)

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:40:02 Ora standard a Europei de Est