Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În Bihor, și dascălii greviști participă la bacalaureat

Greva și bacalaureatul

În Bihor, și dascălii greviști participă la bacalaureat

Generalii Inspectoratului Școlar al județului Bihor s-au întâlnit, vineri (28 mai 2010), cu reprezentanții presei pentru a le prezenta cele două evenimente de luni – greva dascălilor și bacalaureatul.

Prof. Dorel Luca – generalul I.S.J. Bihor, Ilie Crăciun și Nicolae Ungur – generalii adjuncți, nu par deloc speriați sau panicați de greva „generală” a dascălilor, care va debuta luni, 31 mai, în zi de bacalaureat, pentru că știu că dascălii sunt dascăli și în timpul grevei. Sufletul lor „apă nu se face”, conștiința... „nu și nu!” Din fericire, în învățământ mai sunt destui (cu miile) pentru care profesia e apostolat, iar iubirea și conștiința nu-i pot părăsi nici în timpul grevei. Așa se face că generalii mizează pe dascălii bihoreni și în zilele de bacalaureat.
Drept este că dascălii nu par convinși că greva le-ar putea aduce ceva, ar putea întoarce cursul apei, fiind un fel de frecție la un picior de lemn, din moment ce în grevă fiind, ei participă la bacalaureat. Mai degrabă dascălii sunt cei panicați, care nu mai au siguranța locului de muncă. De aici, lipsa de unitate, coeziune și acțiune, la care se adaugă manevrele consecvente de intimidare făcute cu multă „diplomație” de guvern și ministerul de resort.
Grijă față de copii!
Totuși, marea mirare și nedumerirea vin din zona celor mici, a grădinițelor. Surpriza neplăcută pentru generalul Luca vine tocmai de la grădinițe unde procentul greviștilor e cel mai mare. Drept este că preșcolarii nu se află în febra bacalaureatului sau a altor examene naționale. La polul opus se află Beiușul și Șteiul care fac excepție, execitându-și dreptul la muncă. Pentru ei, grevă nu există! Așadar, ca și în alte dăți, în învățământ, greva e sau nu! Uite greva... nu e greva! Chiar și în cazul în care unii fac grevă, iar alții ba, conducerea I.S.J. Bihor a cerut conducerii unităților de învățământ un plan de măsuri de siguranță a copiilor, și asigurarea că nimeni nu le va interzice elevilor (copiilor) accesul la școală (grădiniță) pe timpul grevei; un orar special pentru cei care doresc să-și exercite dreptul la muncă.
„Cadrele didactice aflate în grevă trebuie să-și recupereze materia, notele ar trebui să fie trecute în catalog, la fel și tezele, cu două săptămâni înainte de încheierea anului școlar. Noi vom face verificări săptămânile viitoare. Numărul notelor trebuie să fie mai mare cu unu decât numărul de ore săptămânal la disciplina respectivă. Cu patru ore săptămânal, la matematică, de exemplu, elevii trebuie să aibă minimum cinci note.
Fac apel la colegii profesori să se gândească la rodul muncii lor de un an de zile. Nu ne putem permite să nu avem grijă de copii! Ne luăm salar pentru că există acest copil în școală”, ține să le reamintească generalul Luca.
„Bacul se va plăti!”
Revenind la bacalaureat, șeful inspectoratului a ținut să „arunce” momeala: „Activitatea de la bac se va plăti. Astăzi (vineri –n.n.), pe site-ul ministerul va fi postat ordinul ministrului. Dar, noi nu suntem un județ cu probleme. Avem rezerve, la o adică, dar nu va fi cazul pentru că din cei 767 de profesori asistenți, doar 99 au semnat pentru grevă, dar și aceștia vor participa, luni, la supraveghere.
Azi – simulare, luni, competențele lingvistice la limbile moderne
Generalul adjunct Ilie Crăciun a dorit să facă două precizări legate de proba de luni a bacalaureaților. Luni, la ora 12.00, începe proba de înțelegere a unui text audiat. În toate cele 46 de centre de examen a fost asigurat materialul lingvistic necesar pentru cele două texte care urmează să fie audiate. De la ora 14.00, va începe proba scrisă, iar la 1 iunie, proba orală (toate la proba de competențe lingvistice la limbile moderne); în 1-3 iunie – limba engleză, 2-4 iunie – limba franceză, 3-4 iunie – lb. germană, 2-3 iunie – spaniolă, italiană...
Azi (vineri – n.n.), e simularea de preluare a subiectelor...”
88, 6 % - procentul de promovabilitate la evaluarea națională
Dl prof. Ilie Crăciun s-a referit și la evaluarea națională la clasa a VIII-a. La nivel de județ, s-au înscris 5.901 candidați, dar numai 5.636 au făcut act de prezență. Note sub 5 - 1.224, din care 856, la română; dar s-au luat și note de 10: 143 la română, 134 la mate și 44 la maghiară...
Așadar, generalii noștri pot dormi liniștiți și în timpul grevei, județul Bihor nu e un județ cu probleme... poate e chiar un model pentru țară!
Domnule Boc, domnule ministru, raportăm: în Bihor, democrația e democrație, iar dascălii sunt la post, să trăiți! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:16 Ora de vară a Europei de Est