Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În Bihor, și dascălii greviști participă la bacalaureat

Greva și bacalaureatul

În Bihor, și dascălii greviști participă la bacalaureat

Generalii Inspectoratului Școlar al județului Bihor s-au întâlnit, vineri (28 mai 2010), cu reprezentanții presei pentru a le prezenta cele două evenimente de luni – greva dascălilor și bacalaureatul.

Prof. Dorel Luca – generalul I.S.J. Bihor, Ilie Crăciun și Nicolae Ungur – generalii adjuncți, nu par deloc speriați sau panicați de greva „generală” a dascălilor, care va debuta luni, 31 mai, în zi de bacalaureat, pentru că știu că dascălii sunt dascăli și în timpul grevei. Sufletul lor „apă nu se face”, conștiința... „nu și nu!” Din fericire, în învățământ mai sunt destui (cu miile) pentru care profesia e apostolat, iar iubirea și conștiința nu-i pot părăsi nici în timpul grevei. Așa se face că generalii mizează pe dascălii bihoreni și în zilele de bacalaureat.
Drept este că dascălii nu par convinși că greva le-ar putea aduce ceva, ar putea întoarce cursul apei, fiind un fel de frecție la un picior de lemn, din moment ce în grevă fiind, ei participă la bacalaureat. Mai degrabă dascălii sunt cei panicați, care nu mai au siguranța locului de muncă. De aici, lipsa de unitate, coeziune și acțiune, la care se adaugă manevrele consecvente de intimidare făcute cu multă „diplomație” de guvern și ministerul de resort.
Grijă față de copii!
Totuși, marea mirare și nedumerirea vin din zona celor mici, a grădinițelor. Surpriza neplăcută pentru generalul Luca vine tocmai de la grădinițe unde procentul greviștilor e cel mai mare. Drept este că preșcolarii nu se află în febra bacalaureatului sau a altor examene naționale. La polul opus se află Beiușul și Șteiul care fac excepție, execitându-și dreptul la muncă. Pentru ei, grevă nu există! Așadar, ca și în alte dăți, în învățământ, greva e sau nu! Uite greva... nu e greva! Chiar și în cazul în care unii fac grevă, iar alții ba, conducerea I.S.J. Bihor a cerut conducerii unităților de învățământ un plan de măsuri de siguranță a copiilor, și asigurarea că nimeni nu le va interzice elevilor (copiilor) accesul la școală (grădiniță) pe timpul grevei; un orar special pentru cei care doresc să-și exercite dreptul la muncă.
„Cadrele didactice aflate în grevă trebuie să-și recupereze materia, notele ar trebui să fie trecute în catalog, la fel și tezele, cu două săptămâni înainte de încheierea anului școlar. Noi vom face verificări săptămânile viitoare. Numărul notelor trebuie să fie mai mare cu unu decât numărul de ore săptămânal la disciplina respectivă. Cu patru ore săptămânal, la matematică, de exemplu, elevii trebuie să aibă minimum cinci note.
Fac apel la colegii profesori să se gândească la rodul muncii lor de un an de zile. Nu ne putem permite să nu avem grijă de copii! Ne luăm salar pentru că există acest copil în școală”, ține să le reamintească generalul Luca.
„Bacul se va plăti!”
Revenind la bacalaureat, șeful inspectoratului a ținut să „arunce” momeala: „Activitatea de la bac se va plăti. Astăzi (vineri –n.n.), pe site-ul ministerul va fi postat ordinul ministrului. Dar, noi nu suntem un județ cu probleme. Avem rezerve, la o adică, dar nu va fi cazul pentru că din cei 767 de profesori asistenți, doar 99 au semnat pentru grevă, dar și aceștia vor participa, luni, la supraveghere.
Azi – simulare, luni, competențele lingvistice la limbile moderne
Generalul adjunct Ilie Crăciun a dorit să facă două precizări legate de proba de luni a bacalaureaților. Luni, la ora 12.00, începe proba de înțelegere a unui text audiat. În toate cele 46 de centre de examen a fost asigurat materialul lingvistic necesar pentru cele două texte care urmează să fie audiate. De la ora 14.00, va începe proba scrisă, iar la 1 iunie, proba orală (toate la proba de competențe lingvistice la limbile moderne); în 1-3 iunie – limba engleză, 2-4 iunie – limba franceză, 3-4 iunie – lb. germană, 2-3 iunie – spaniolă, italiană...
Azi (vineri – n.n.), e simularea de preluare a subiectelor...”
88, 6 % - procentul de promovabilitate la evaluarea națională
Dl prof. Ilie Crăciun s-a referit și la evaluarea națională la clasa a VIII-a. La nivel de județ, s-au înscris 5.901 candidați, dar numai 5.636 au făcut act de prezență. Note sub 5 - 1.224, din care 856, la română; dar s-au luat și note de 10: 143 la română, 134 la mate și 44 la maghiară...
Așadar, generalii noștri pot dormi liniștiți și în timpul grevei, județul Bihor nu e un județ cu probleme... poate e chiar un model pentru țară!
Domnule Boc, domnule ministru, raportăm: în Bihor, democrația e democrație, iar dascălii sunt la post, să trăiți! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:40:50 Ora standard a Europei de Est