Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pe drumurile Sălajului”

Din Drăgești și Ceica, la Șimleu...

„Pe drumurile Sălajului”

Elevii școlilor cu clasele I-VIII din Drăgești și Ceica au plecat într-o excursie în județul Sălaj.

În dimineața zilei de 15 mai 2010, am pornit în marea noastră „aventură”... peste hotarele județului. Primul popas l-am făcut în satul Ip, unde ne-am recules în fața monumentului martirilor din comună. Am depus flori și ne-am pozat pentru... posteritate. Încă puțin și am ajuns la superba Mănăstire Bic, unde am luat „mană cerească”, vorba aceea, ne-am încărcat pozitiv cu toate cele văzute și auzite, am admirat poiana – oaza de frumusețe a Paradisului pământesc și ne-am îmbogățit cu icoane și cărți bisericești, dăruite de ocrotitoarea noastră, Maica Marina, stareța mănăstirii. Ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni din vechea bisericuță, iar norii care ne amenințaseră tare, deodată, s-au spulberat. În fața noastră, s-a ivit, semeață și mândră, Măgura Șimleului, la poalele căreia se desfășoară orașul Simleu Silvaniei. Am oprit pentru scurtă vreme la cunoscuta fabrică de sampanie „Silvana”, la sinagoga orașului și Muzeul Holocaustului. Sutele de fotografii ce împodobesc pereții sinagogii prezintă chipurile celor pieriți în lagărele de concentrare. Câtă durere! Domnul Alexandru Cherecheș ne-a povestit cum, în adolescență, prin anii ’40, a salvat de la moarte trei evrei, trecându-i granița. În acest context, prof. de istorie Adina Bala a vorbit despre perioada măcelului asupra evreilor. Interlocutorul și ghidul nostru, dl Cherecheș, ne-a condus apoi spre ruinele Cetății Bathory, edificiu legat de numele familiei Bathory care a condus destinele Transilvaniei într-o anumită perioadă.
Ultimul nostru obiectiv din județul vecin a fost Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou. Am vizitat serele cu cactuși și palmieri, parcul căprioarelor, „peștera” și acvariul.
Poze și iar poze... cu zecile! Încântați peste măsură, copiii s-au pozat în parcul grădinii, pe lacurile cu nuferi ce înconjoară grădina. Ajunși în „capitala” județului (la Zalău), alergăm la o pizzerie spre a ne potoli foamea. Pe o ploaie măruntă, ce ne amintea de Bacovia, ne-am întors acasă ... fericiți!
A fost minunat, fascinant, înălțător! Pentru „incursiunea” făcută în ținutul de legendă și istorie, în oaza de frumusețe, la mănăstirea fără seamăn și în grădina cu sere, nuferi, acvariu și „peșteră”..., dorim să mulțumim cu respect domnilor profesori: Adina Goman, Adina Bala, Elena Bologan, Lucian Cozman și Lucian Goman. (Adina & Adina)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:36 Ora de vară a Europei de Est