Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

20 de ani de la înființarea Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita

Zilele școlii – cinci zile de sărbătoare

20 de ani de la înființarea Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita

În perioada 17-21 mai 2010, Grupul Școlar Agricol „Horea” din Marghita a sărbătorit 20 de ani de existență

 Cu acest prilej, elevii și profesorii școlii au pregătit un program variat, cu o serie de activități interesante, totul culminând vineri, 21 mai, când ne-am bucurat, pe lângă un cer senin și de o frumoasă festivitate. Ca și în alți ani, cadrele didactice din școală s-au străduit să organizeze pentru elevii școlii momente speciale, chiar din prima zi de sărbătoare. Luni, am văzut cu toții prezentările unor momente artistice care au avut un mesaj antiviolență, pregătite de elevii din clasele a IX-a și a X-a. Marți, a avut loc o competiție de gătit pizza între profesori, elevii fiind de această dată „juriul”. Întrecerea a fost  câștigată de catedra de Limbă și comunicare. Miercuri, s-a derulat a III-a ediție a concursului „PrăjiHorea”, unde clasele s-au întrecut în a face prăjituri ca la mama acasă, cu „gustul” liceului. Clasa a XI-a A a impresionat juriul și a câștigat.
Oaspeți dragi – partenerii noștri din  Cluj-Napoca și Șimleu Silvaniei
 Joi, 20 mai, Mihail Savoveanu (viața și opera acestuia) a fost motiv de întâlnire și colaborare între școala noastră și Școala cu clasele I-VIII din Marghita, elevi din clasele a VIII-a, a IX-a și a X-a au prezentat mici scenete care au făcut referire la opera „Baltagul”. Tot joi, am avut onoarea să-i primim în școală pe partenerii noștri din cadrul proiectului „Sub semnul lui Horea”, Școala cu clasele I-VIII „Horea” din Cluj-Napoca și Școala Gimnazială „Horea” din Șimleu Silvaniei. Împreună cu aceștia, am realizat o serie de activități, iar în cadrul programului festiv am încântat auditoriul cu momentele artistice deosebite. Nu în ultimul rând, a fost lansată competiția între clase „Școala mea e cea mai tare”, cu un număr foarte mare de participanți, care s-au străduit cât au putut de bine să arate de ce, și cât de mult le place școala în care învață.
Vineri, 21 mai, de la primele ore ale dimineții, școala și-a deschis larg porțile, fiind „invadată” de nenumărate priviri curioase, întrebătoare, unele chiar sfioase, ale elevilor din clasa a VIII-a din școlile gimnaziale din jurul Marghitei, poate și datorită gândului că din toamnă și-au propus să devină „bobocii” noștri.
Am fost onorați de primarul municipiului – Dorel Talpoș
Programul festiv a fost foarte încărcat, mai multe activități derulându-se în același timp în diferite săli. Astfel a avut loc: „Ziua porților deschise”,  Lansare de carte – monografia școlii „Oameni și fapte”- autor directorul școlii, profesor Ilieș Moise, prezentarea ofertei educaționale și prezentarea revistei școlii „Foaia noastră”; concurs de istorie în cadrul proiectului „Sub semnul lui Horea”; programul distractiv a cuprins un buchet de activități, precum: concurs de majorete, momente umoristice, dans sportiv, jocuri și întreceri, „Cupa Horea” la fotbal, câștigată de echipa liceului din Popești; ședință festivă unde invitații au adresat câteva cuvinte auditoriului, s-au înmânat premii și diplome; programul artistic a cuprins: dansuri populare și moderne, interpretări de cântece, grup de fluierși...  
La festivitatea noastră, ne-au onorat cu prezența numeroase personalități, începând cu domnul Dorel Talpoș - primarul municipiului Marghita, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al județului Bihor (în frunte cu generalul adjunct, prof. Ilie Crăciun), preotul protopop din Marghita, directori  de școli din zonă, foști directori ai liceului nostru, foști elevi ai școlii – azi cu funcții importante în oraș.  
La buna organizare și susținere a activităților din cele cinci zile de sărbătoare și-au dat concursul profesorii: Fazekas Aurica, Barna Oana, Oros Alina, Ilieș Anca, Marinău Iancu, Gabor Anca, Crișan Raluca, Popa Adriana, Jurj Claudia, Popa Adrian, Pașcalău Aurelia, Dumitrescu Gabriel, Ghinte Vasile, Prahanca Maria, sub coordonarea atentă a directorului  adjunct, prof. Pap Camelia și a distinsului nostru director, profesor Ilieș Moise. (Anca GABOR)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 20 de ani de la înființarea Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:33:05 Ora standard a Europei de Est