Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii de la „Andrei Șaguna” s-au întors din Belgia

„Europe on a plate”

Elevii de la „Andrei Șaguna” s-au întors din Belgia

Proietul internațional Comenius „Europe on a plate” („Europa pe o farfurie”) derulat de Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, cu spijinul financiar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), presupune descoperirea bucătăriilor specifice a șase țări europene, prin participarea efectivă a elevilor implicați în proiect la lecții de gătit în țările partenere.

În perioada 25 aprilie-1 mai 2010, doi elevi (Agud Alexandru și Tintas Felician Raul, din clasa a X-a F), însoțiți de prof. Cristina Dulău - coordonatorul de proiect, au participat la cea de-a treia întâlnire de proiect, în Belgia, la „CECS Marcinelle” din Charleroi, alături de ceilalți parteneri de proiect, elevi și profesori din Polonia, Bulgaria, Portugalia și Franța. Elevii orădeni au fost sponsorizați cu ținute de bucătari profesionale de firma Vighor din România, prin intermediul firmei Alai (din Brașov).
În prima zi, școala gazdă a organizat o recepție cu mâncăruri specific belgiene, având astfel ocazia de a degusta pește marinat în aspic, fructe de mare cu cartofi prăjiți (cei mai populari în Belgia), roșii umplute cu creveți, pulpe de pui și diferite rulade după rețete tipic belgiene, multe salate, brânzeturi și deserturi. După prânzul belgian, am avut ocazia de a cunoaște orașul Charleroi printr-un concurs pe echipe. Elevii și profesorii participanți au fost împărțiți pe echipe și, cu o hartă în mâini, în centrul orașului,  au trebuit să rezolve un chestionar, căutând indicii din oraș și răspunzând la întrebări, timp de trei ore. Astfel că la final, a fost premiat cel mai bun cercetaș, care a descoperit toate indiciile și răspunsurile.
Zilele următoare, au avut loc lecții de gătit în bucătăria școlii gazde, unde elevii din cele șase țări au format echipe și au gătit sub îndrumarea maeștrilor bucătari autohtoni. Au gătit, pe rând, supă, cremă de praz, tarte au sucre, carne de vită, în stil flamand, cu bere, rulouri de nucă cu țelină și pui a la Gantoise. Pentru prima dată s-a format o echipă a profesorilor de altă specialitate decât cea de bucătar și au muncit cot la cot cu elevii în bucătărie, spre încântarea acestora. La finalul săptămânii a avut loc un concurs între țări, la care elevii și-au demonstrat  talentul culinar și artistic, gătind un fel de mâncare la prima vedere (Chicken Waterzooi à la Gantoise). Apoi au trebuit să decoreze o masă pentru patru persoane. Toți elevii și profesorii au fost premiați.
Pe lângă activitățile culinare, am avut ocazia să vizităm o fabrică de ciocolată (Thuin „Couleur chocolat”) , unde s-a realizat un workshop, elevii putând încerca să modeleze figurine de ciocolată și praline. Astfel am avut ocazia să degustăm din cea mai bună ciocolată din lume. Am mai vizitat berării din Bruxelles (Cantillon, Brewery of ADA) și distileria renumitei băuturi Eau de Villee (Distillery of Biercée), unde am putut vedea procedeele de realizare a diverse băuturi. Tot pe lista locurilor vizitate au fost cuprinse: palatul regelui, Grand Place, biserici și grădini, hotelul Sheraton, Atomium...).
Elevii noștri s-au întors acasă cu o „farfuria” plină de informații și rețete noi, imagini și amintiri de neuitat. Profesional, elevii au evoluat vizibil, cu fiecare întâlnire de proiect, văzând, aflând și învățând multe lucruri noi. Au prins curaj, s-au ambiționat și s-au mobilizat pentru a fi la înălțimea colegilor lor din țările partenere. Pentru a împărtăși colegii de clasă și de școală din știința și experiența dobândite, elevii participanți la cele trei întâlniri de proiect au gătit, vineri (21 mai), toate mâncărurile învățate cu ocazia zilei închinate Bulgariei și Belgiei, prilej cu care au realizat o expoziție culinară, au prezentat fotografii și informații pe un fundal sonor adecvat, cu muzică tradițională specifică celor două țări celebrate. (Cristina Dulău)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 14:02:12 Ora de vară a Europei de Est