Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniunea de proiect de la Caldas da Rainha, Portugalia

Din nou, ambasadori ai României

Reuniunea de proiect de la Caldas da Rainha, Portugalia

O nouă reuniune a proiectului multilateral Comenius „We are so different but still we are the same” s-a desfășurat la Caldas da Rainha, Portugalia, la școala gazdă - Escola Secundaria Rafael Bordalo Pinheiro, în perioada 5-10 mai 2010.

Am fost întâmpinați cu multă căldură de elevii și profesorii școlii partenere, iar aceștia ne-au demonstrat încă o dată ca sunt prietenii noștri.
 La această nouă reuniune de proiect, au participat atât cadre didactice, cât și elevi de la toate cele 10 școli partenere, din opt țări europene. De la școala noastră (Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea – n.n.), au participat trei cadre didactice și patru elevi. Reuniunea de proiect a fost o reușită! Elevii au fost cazați în familii, având ocazia să cunoască viața cotidiană a acestora, cu obiceiuri, activități familiale, religie, relații de familie, mâncare tradițională și nu în ultimul rând ospitalitatea gazdelor. Elevii din școlile partenere s-au împrietenit, au schimbat impresii și au participat împreună la activitățile proiectului.
Programul întâlnirii a constat din prezentarea video „O zi din viața școlii”, prezentarea unei idei de predare a unei lecții, la alegere din următoarele obiecte de studiu: limba engleză, geografie sau artă. De asemenea, în cadrul reuniunii, s-au prezentat propunerile fiecărei școli participante pentru alegerea cântecului proiectului (prin votul fiecărui coordonator de proiect din fiecare școală).
 Profesorii participanți au ținut lecții de 45 de minute de limbă maternă, cu câte o clasă de elevi portughezi.
Așa am descoperit că avem puncte comune în preocupările noastre pentru promovarea în școală și comunitate a muzicii tradiționale, a dansurilor și costumelor populare. Elevii au pregătit câte un dans tradițional specific fiecărei țări pe care l-au prezentat îmbrăcați în costume populare. De asemenea, elevii au participat la următoarele workshopuri: politica educației, bucătăria portugheză, dansuri, reportaj, foto...
Întâlnire cu primarul din Caldas da Rainha
Activitățile proiectului au fost deosebit de interesante și au constat și în: vizitarea școlii (care în urma modernizării este la standarde europene ridicate), activități cultural-artistice foarte bine pregătite care au reflectat cultura și tradițiile zonei, întâlniri cu autoritățile locale (primarul din Caldas da Rainha), vizite tematice la obiectivele de referință și de cultură din Lisabona și din partea de vest a Portugaliei.
 Partenerii din proiect au oferit prin reciprocitate produse realizate de elevi în școlile lor, CD-uri cu prezentări ale ideii/metodei de predare a unei lecții, muzică tradițională și frumoase cadouri cu simbolurile tradiționale ale regiunilor și țărilor de proveniență.
Gazdele noastre (profesori, autorități locale, părinți și elevi) ne-au lăsat o impresie deosebit de plăcută: au fost prietenoși, mereu atenți la nevoile noastre, dornici să ne transmită din tradițiile și preocupările lor.
 Elevii și profesorii participanți la această nouă întâlnire de proiect au rămas cu o impresie deosebit de frumoasă despre școala parteneră și orașul Caldas da Rainha.
Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, programul sectorial Comenius „Parteneriate multilaterale  Comenius” și cu sprijinul Agenției naționale pentru programe comunitare în domeniul educației și formării profesionale, așa după cum aveam să aflăm de la prof. Mihaela Popovici, directorul adjunct al Gr. Șc. „Ioan Bococi” din Oradea, coordonator de proiect. (P. M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:14 Ora de vară a Europei de Est