Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Medalie de bronz, la „InfoMatrix”

Bogdan Postolache, din Marghita

Medalie de bronz, la „InfoMatrix”

Am reușit să facem din Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita un „client fidel” al podiumului InfoMatrix. Anul acesta am obținut medalia de bronz.

A opta ediție a Concursului internațional de proiecte informatice „InfoMatrix” s-a desfășurat la București, în perioada 22-26 aprilie 2010. Concursul este organizat de Institutul Educațional „Lumina”, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și ISMB și are cinci categorii, la faza finală participând 123 de echipaje din 32 de țări.
Am concurat pentru al treilea an, consecutiv, la categoria „Conținut digital”, tema proiectului fiind „Hope and Freedom”.  Proiectul nostru s-a numit “Get Involved, Save Lives” (“Implică-te, salvează vieți”) și am făcut o campanie umanitară, am prezentat cazurile unor persoane foarte bolnave, care au nevoie de ajutorul nostru, care se luptă pentru a trăi; niște oameni triști, pe care aproape că i-a părăsit speranța de a avea libertatea unei vieți normale. Am detaliat bolile cele mai frecvente și necruțătoare și modalități în care le putem trata.
Câte vieți poți salva într-o viață? Te-ai întrebat vreodată? A sosit momentul pentru o revoluție în gândirea noastră, să conștientizăm faptul că modul cel mai bun de a ne ajuta este să-i ajutăm pe cei din jur. Considerăm că toată lumea are dreptul să zâmbească, să fie fericită, să aibă o viață normală, să aibă speranța și libertatea de a face ceea ce își dorește cu adevărat în această viață.
Toate aceste idei au fost implementate într-o pagina web. Echipa noastră s-a numit „Ctrl+S”, denumirea provenind de la scurtătura prin care poți salva... de la tastatură, și a fost formată din: Postolache Bogdan Andrei și Șandor S. Andrei, elevi în clasa a XII-a A, îndrumați de prof. Mihuc Zenovia.
Zilele petrecute la București au fost pline de activități. Concursul s-a ținut la ISB (International School of Bucharest), o școală privată și foarte modernă. În prima zi, după ceremonia de deschidere, toate echipele finaliste și-au decorat standul prin care fiecare trebuia să ăși promoveze propria țară. Urmatoarele două zile au fost foarte obositoare deoarece a început jurizarea proiectelor și totodată vizitarea și prezentarea standurilor la o mulțime de oameni pasionați de IT și nu numai. Limba utilizată pe toată perioada concursului a fost limba engleză.
Invitatul supriză al organizatorilor a fost Sultan Kosen, cel mai înalt om din lume, conform Guiness Book (2,465 m) care a atras blitz-urile aparatelor de fotografiat ca un magnet.
La finalul celei de-a treia zile, s-a organizat „Perfomance Night” unde participanții au fost invitați să-și prezinte țara, locurile natale, obiceiurile, tradițiile sau dansuri specifice. A fost un eveniment educativ, dar, în același timp și amuzant.
Următoarea zi a fost ziua noastră liberă. Puteam alege între excursii în Brașov și Constanța sau turul orașului București. Dat fiind că anul trecut am făcut turul Bucureștiului, anul acesta, ne-am destins în mall.
A cincea zi, și ultima, a fost plină de emoție deoarece a avut loc ceremonia de premiere. Fiind clasa a XII-a, a fost ultima participare a noastră la concursul „InfoMatrix”, cel puțin la secțiunea “Digital Content” care e disponibilă doar elevilor din ciclul gimnazial și liceal, însă mă bucur că am reușit să facem din Colegiul Național „Octavian Goga” un „client fidel” al podiumului InfoMatrix, reușind să obținem medalia de bronz. Un bronz de rămas bun... cucerit de elevul Postolache Bogdan Andrei, cls. a XII-a A. (Ioana Burlibașa)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:43:20 Ora standard a Europei de Est