Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Medalie de bronz, la „InfoMatrix”

Bogdan Postolache, din Marghita

Medalie de bronz, la „InfoMatrix”

Am reușit să facem din Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita un „client fidel” al podiumului InfoMatrix. Anul acesta am obținut medalia de bronz.

A opta ediție a Concursului internațional de proiecte informatice „InfoMatrix” s-a desfășurat la București, în perioada 22-26 aprilie 2010. Concursul este organizat de Institutul Educațional „Lumina”, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și ISMB și are cinci categorii, la faza finală participând 123 de echipaje din 32 de țări.
Am concurat pentru al treilea an, consecutiv, la categoria „Conținut digital”, tema proiectului fiind „Hope and Freedom”.  Proiectul nostru s-a numit “Get Involved, Save Lives” (“Implică-te, salvează vieți”) și am făcut o campanie umanitară, am prezentat cazurile unor persoane foarte bolnave, care au nevoie de ajutorul nostru, care se luptă pentru a trăi; niște oameni triști, pe care aproape că i-a părăsit speranța de a avea libertatea unei vieți normale. Am detaliat bolile cele mai frecvente și necruțătoare și modalități în care le putem trata.
Câte vieți poți salva într-o viață? Te-ai întrebat vreodată? A sosit momentul pentru o revoluție în gândirea noastră, să conștientizăm faptul că modul cel mai bun de a ne ajuta este să-i ajutăm pe cei din jur. Considerăm că toată lumea are dreptul să zâmbească, să fie fericită, să aibă o viață normală, să aibă speranța și libertatea de a face ceea ce își dorește cu adevărat în această viață.
Toate aceste idei au fost implementate într-o pagina web. Echipa noastră s-a numit „Ctrl+S”, denumirea provenind de la scurtătura prin care poți salva... de la tastatură, și a fost formată din: Postolache Bogdan Andrei și Șandor S. Andrei, elevi în clasa a XII-a A, îndrumați de prof. Mihuc Zenovia.
Zilele petrecute la București au fost pline de activități. Concursul s-a ținut la ISB (International School of Bucharest), o școală privată și foarte modernă. În prima zi, după ceremonia de deschidere, toate echipele finaliste și-au decorat standul prin care fiecare trebuia să ăși promoveze propria țară. Urmatoarele două zile au fost foarte obositoare deoarece a început jurizarea proiectelor și totodată vizitarea și prezentarea standurilor la o mulțime de oameni pasionați de IT și nu numai. Limba utilizată pe toată perioada concursului a fost limba engleză.
Invitatul supriză al organizatorilor a fost Sultan Kosen, cel mai înalt om din lume, conform Guiness Book (2,465 m) care a atras blitz-urile aparatelor de fotografiat ca un magnet.
La finalul celei de-a treia zile, s-a organizat „Perfomance Night” unde participanții au fost invitați să-și prezinte țara, locurile natale, obiceiurile, tradițiile sau dansuri specifice. A fost un eveniment educativ, dar, în același timp și amuzant.
Următoarea zi a fost ziua noastră liberă. Puteam alege între excursii în Brașov și Constanța sau turul orașului București. Dat fiind că anul trecut am făcut turul Bucureștiului, anul acesta, ne-am destins în mall.
A cincea zi, și ultima, a fost plină de emoție deoarece a avut loc ceremonia de premiere. Fiind clasa a XII-a, a fost ultima participare a noastră la concursul „InfoMatrix”, cel puțin la secțiunea “Digital Content” care e disponibilă doar elevilor din ciclul gimnazial și liceal, însă mă bucur că am reușit să facem din Colegiul Național „Octavian Goga” un „client fidel” al podiumului InfoMatrix, reușind să obținem medalia de bronz. Un bronz de rămas bun... cucerit de elevul Postolache Bogdan Andrei, cls. a XII-a A. (Ioana Burlibașa)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:22 Ora de vară a Europei de Est