Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dă-ne, Doamne, cât mai mulți oameni de caracter!”

Zilele colegiului și Simpozionul național „Iosif Vulcan”

„Dă-ne, Doamne, cât mai mulți oameni de caracter!”

Zilele Colegiului Național „Iosif Vulcan” din Oradea au debutat, iluni, 17 mai 2010, cu Simpozionul național cu participare internațională – „Iosif Vulcan”, având ca temă „Rolul proiectelor educative extracurriculare în formarea personalității elevului”.

La festivitatea de deschidere a celei de-a doua ediții a simpozionului, alături de directorul colegiului, prof. Simona Martin, au participat reprezentanți ai organizatorilor, generalul adjunct al Inspectoratului Școlar al județului Bihor - prof. Nicolae Ungur, prof. Violeta Taichiș – inspector școlar de specialitate pentru învățământul primar, directorul Casei Corpului Didactic Bihor - prof. drd. Virginia Tiurbe, conf. univ. dr. Corneliu Crăciun – moderator al manifestării, alți membri ai comitetului de organizare: prof. Rodica Crăciun și Bodoczi Elisabeta – directorii adjuncți ai colegiului, prof. Miklos Mihai, prof. Georgeta Tifor, Aurelia Susan și Maria Duma (coordonatorul de suflet al proiectului), precum și colaboratori ai colectivului de organizare: prof. Angela Clonda, Maria Donca, Adriana Puie, Sânziana Neșiu, Rodica Panti, Daniela Ganea, Esztero Ida și Andrei Ionuț.
La cele trei secțiuni ale simpozionului (pentru învățământul gimnazial și liceal, învățământul primar și învățământul preșcolar), s-au primit 125 de lucrări (45, 58 și 22) din toate colțurile țării: din Constanța, Satu Mare, Hațeg, Brăila, Târgu Jiu, Piatra Neamț, Alexandria , Cluj-Napoca, Baia Mare, Alba Iulia, Târnăveni, Buzău, Fălticeni, Lugoj, Blaj, Slatina, Deva, Târgu Mureș, Teiuș, Craiova, Mangalia, Galați, Lupeni, Năsăud, Tecuci, Iași, Gherla, Câmpulung..., dar și din județul Bihor.
În cadrul sesiunii de susținere a proiectelor, au fost programate 17 lucrări, aparținând unor cadre didactice de la colegiul gazdă (C.N. „Iosif Vulcan”), dar nu numai (de la școli și grădinițe din Oradea, Aleșd, Livada, Izbuc și Tășad).
Surpriza ediției -  prof. Wayne Symes, din Qatar
Surpriza celei de-a doua ediții a simpozionului a venit tocmai din Qatar, prin prezența la simpozion a lui Wayne Symes, english teacher at Qatar Academy Doha, care și-a prezentat lucrarea „Podcasting: Inside and Outside the classroom”.
 În deschiderea simpozionului, directorul colegiului, prof. Simona Martin, a mulțumit distinșilor invitați pentru prezență și a felicitat colectivul de organizare a evenimentului, precum și pe toți cei care și-au trimis proiectele, cu deosebire pe profesorul din Qatar, revelația simpozionului.
Fiind și un moment aniversar (Zilele  colegiului), doamna director a ținut să sublinieze activitatea meritorie, valoarea prestației dascălilor școlii în cei 226 de ani de învățământ pedagogic bihorean, „care și-a trimis absolvenții în toate spațiile țării pentru a insufla multor generații de elevi mesajul învățăturii veritabile...”, pentru a forma caractere, zicem noi, în lumina a ceea ce patronul spiritual al colegiului, Iosif Vulcan, invoca: „Dă-ne, Doamne, cât mai mulți oameni de caracter!”
Ceilalți invitați, aflați în prezidiu, generalul adjunct, prof. Nicolae Ungur, fost absolvent al liceului pedagogic, directorul C.C.D., prof. drd. Virginia Tiurbe, dar și conf. univ. dr. Corneliu Crăciun, fost profesor și director al colegiului, s-au referit atât la tema simpozionului, cât și la calitatea procesului instructiv-educativ din cadrul Colegiului Național „Iosif Vulcan”, calitate privită prin prisma rezultatelor obținute an de an de elevii și dascălii prestigiosului colegiu bihorean. Imaginea, numele și renumele colegiului au depășit în timp fruntariile țării, fiind cunoscute în lumea întreagă, ajungând, iată, până în îndepărtatul Qatar, de unde a venit, prof. Wayne Symes. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dă-ne, Doamne, cât mai mulți oameni de caracter!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:22 Ora de vară a Europei de Est