Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Împreună în Europa”

Vineri - concurs, luni – program artistic

„Împreună în Europa”

Luni (10 mai 2010), au fost împreună în Orășelul copiilor din Oradea, pentru a colinda Europa, a o cânta și încânta, copii din 11 grădinițe orădene (grădinițele nr. 43 și 12, 52, 45, 35, 23, 30, 50, 27, 56 și 54 și două școli (Școala cu clasele I-VIII din Sântandrei și Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea), în cadrul unui spectacol dedicat Zilei Europei, intitulat „Împreună în Europa”.

Frumosul program artistic s-a vrut un „corolar” al suitei de manifestări înscrise în cadrul unui proiect educațional național inițiat și coordonat de Grădinița nr. 43 din Oradea (și structura acesteia – Grădinița nr. 12).
Înscrisă în calendarul activităților educaționale al M.E.C.T.S., pe 2010, manifestarea și-a găsit urgent adepți, parteneri, atât pe plan local (I.S.J. Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și Primăria Oradea, grădinițele nr. 50, 35 și 56), cât și în județ (grădinițele din Tinăud și Sălard), dar și în țară (în județele Alba, Cluj, Timiș, Bacău, Convasna, Neamț, Harghita și municipiul București). Cum a venit primăvara, au și sosit noi „păsări călătoare” (încă 20 de grădinițe din Oradea, școala „G. Coșbuc”, liceul german și școala din Sîntandrei), după cum aveam să aflăm de la coordonatorul principal de proiect, prof. Rodica Ciocan, directorul Grădiniței nr. 43.
Proiectul cuprinde o seamă de activități interesante: povestea „Micuța stea, la plimbare prin Europa”, harta Europei, „Și noi avem drepturi, Toate acestea sunt ale noastre (monumente, muzee, obiective culturale...), evaluarea proiectului: prin concurs de creație, expoziție, concurs de cunoștințe – desfășurat vineri, 7 mai, în Orășelul copiilor, cu participarea reprezentanților a 20 de grădinițe, iar luni – program artistic.
Steluțele Europei pe scenă
În deschiderea programului, cele 27 de steluțe ale Grădiniței nr. 43 (și 12) au făcut show în prezentarea lor „academică” originală, nemaipomenită... La fel de frumoși, spontani și creativi s-au dovedit a fi și ceilalți copii-artiști, de la grădinițele 52 (o excursie în Europa), 12 (cântec în limba maghiară), 45 (cântece în limba germană), 35 (grup vocal – cântecele copilăriei), 23 (cântece în franceză și germană), 30 (dans popular românesc), 12 (dans popular maghiar), 43 (dans de societate), 50 (dans scoțian), 27 (dans popular), 56 (obiceiul „Lioara”), 54 (suită de dansuri, specifice diferitelor țări ale Europei), Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” (cântecul prieteniei, dans modern...), iar în final, artiștii liceului german au interpretat, alături de membrii corului școlii din Sântandrei (dirijat de prof. Claudia Morar), Imn Pământului (un imn compus de prof. Claudia Morar, pe versurile scrise de prof. Andrada Mezea); imnul a fost o premieră oferită publicului orădean de Ziua Europei.
Felicitări organizatorilor (echipa de proiect: prof. Rodica Ciocan, Ioana Klein, Lenuța Crăciun, Violina Petruș), instructorilor de formații, cadre didactice de la grădinițele și școlile partenere, frumoasei prezentatoare (Ramona Hus), precum și dnei înv. Emilia Huza, prof. Claudia Morar și Andrada Mezea, pentru superbul imn!
Imn Pământului
1.„Scufundată între stele, într-un infinit,/ E Planeta mea Albastră, mult de prețuit/ E frumoasă între toate,/ Parcă apele-s pictate.
 2.Noaptea, Luna mi-o aduce/ Ca să vină să mă culce,/ Câtă grijă are ea,/ Ea, Albastra mea.
  3.Ea cutremură-năuntru, îmi zice că o doare./ Ce miracole pot face, eu un oarecare?/ Fără voi nu pot nimic,/ Nu am mâini, nu am picioare.
 4.Dar noi oamenii ce facem?/ O zdrobim,o vătămăm?/ Poate mâine să ne-alunge/ De la al său țărm.
Refren:
E unică în Univers,/ E Paradisul nostru,/ Cum să nu mai încercăm,/ Să îngrijim Pământul nostru.
Mulțumim, Andrada! Mulțumim, Claudia! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Împreună în Europa”.

Trimite email
marți, 29 aprilie 2025, 09:37:34 Ora de vară a Europei de Est