Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecția trebuie să fie tonică și să transmită bucurie!

Prof. Szatmari Dorina (impresii din America)

Lecția trebuie să fie tonică și să transmită bucurie!

Dna profesoară Szatmari Dorina (pofesor de matematică la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” din Oradea, județul Bihor) a avut șansa unică de a participa cu bursă, în două veri, consecutiv, la programul Space Academy for Educators, Huntsville, Alabama, USA.
Cu o dublă experiență (de începător, și avansat), dna profesoară găsește potrivit să ne împărtășească impresii din cea de-a doua rundă americană, comparând-o cu prima (cea din vara lui 2006).

Blaise Pascal spunea: "Obiectul matematicii este atât de serios încât este util să nu pierdem ocazia de a-l face puțin mai distractiv".
Lucru pe care profesorii din SUA îl și fac. Asta nu reduce cu nimic seriozitatea activității. Doar că o face mai plăcută, relaxantă, și mai eficientă. Fiecare activitate începe cu îndemnul "Bucurați-vă de ceea ce veți învăța azi", și se termină cu "Sper că v-ați distrat" , "Ne bucurăm că am lucrat împreună" sau expresii de genul acesta:
Le voi aplica! Sunt convinsă de eficiența lor! Voi zâmbi mai mult! Lecția trebuie să fie tonică și să transmită bucurie! Bucuria de a trăi, de a cunoaște, de a comunica unii cu alții!
Pe lângă activitățile de anul trecut, am făcut multe activități noi: scufundări, cățărări și aruncări de la înălțime pe frânghie, roluri noi în misiuni spațiale, simulări de zbor pe simulatoare pe care sunt testați piloții, centrifugare la de trei ori accelerația gravitațională pe pământ, cursuri interesante – ex-medicina în spațiu, botanica în spațiu, fiecare dintre ele având obligatoriu și parte practică, multe ore de robotică și altele.
Față de anul trecut, organizatorii ne-au dat ocazia să cunoaștem și câte ceva din ceea ce înseamnă SUA cu adevărat, dincolo de campus. Excursia în Florida la Space Kenedy, patru zile, din care două au fost pe drum cu autocarul - un prilej de a vedea mai mult- este de departe cea mai mare surpriză oferită "avansaților". Dacă "Atlantis" ar fi revenit la timp, am fi avut onoarea să fim martori oculari la acest eveniment. Așa am prins evenimentul doar la televizor, in Space Camp în Huntsville. Foarte aproape de Space Kenedy este un parc de distracții "Disney" unde am savurat din stilul de distracție tipic american. Alte "surprize" au fost: o vizită la distileria veche "Jack Daniels", care a coincis cu sărbătoarea orășelului unde este distileria, urmată, în aceeași zi, de o întâlnire cu un celebru scriitor american -Homer Hickam - după ale cărui romane s-au scris scenarii de filme ce incită la cunoașterea spațiului, cel mai cunoscut fiind "Rocket boy"; am mai avut întâlniri deosebit de interesante cu astronauți, o vizită la Planetariu, dar, să știți că fiecare zi - chiar dacă era foarte încărcată - de la ora 7,30, uneori până la 22,30 - a avut farmecul său deosebit.
prof. Szatmari Dorina
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Lecția trebuie să fie tonică și să transmită bucurie!).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:30 Ora de vară a Europei de Est