Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Poți fi fericit și risipindu-te!”

Sărbătoarea prieteniei, vineri, la Prefectura Bihor

„Poți fi fericit și risipindu-te!”

Vineri (7 mai 2010), la sala de consiliu a Prefecturii Bihor, a fost lansată cartea „Traian Blajovici/corespondență primită – Sărbătoarea prieteniei”, ediție îngrijită, o schiță de „portret” și note de Valentin Chifor.

Întâlnirea de la Prefectură a semănat tare mult cu o ședință de cenaclu literar, pentru minte, inimă și literatură, în care greii s-au numit: Mircea Bradu, Corneliu Crăciun și Valentin Chifor, cărora li s-au alăturat, cu cuvinte potrivite: Dorel Tifor, Vetuța Pop, Gheorghe Măhăra, Miron Rațiu și Aurora Florea...
„Avea o scară a greșelilor care semăna cu bunăvoința lui Dumnezeu”
Vorbind despre profesorul de română și directorul Liceului „Gojdu” - Traian Blajovici, distinsul om de cultură Mircea Bradu l-a privit din postura sa de elev, cu sufletul pironit în condei și cu ochii copilului din banca întâi. Admirabilă figură de apostol i-a creionat directorul Culturii bihorene. Puteam crede că e ușor influențat de eveniment și de încărcătura sentimentală pe care o avea pe conștiință, dar, curând, aveam să realizăm că totul fusese dozat și deloc exagerat.
Profesorul de limba și literatura română curată și neîntinată, Corneliu Crăciun, a jubilat, vorbind ca din Biblie...
Traian Blajovici nu a murit atâta vreme cât trăiește prin elevii și prietenii săi, rămânând peste ani „o personalitate emblematică pentru orașul Oradea”, „un domn autentic, adevărat, o personalitate care a reprezentat spiritul orădean”. „Nu orice om are atributul recunoștinței, dar Dânsul l-a avut din plin...”
„Pe lângă strădania de a organiza cartea, dl Chifor a găsit și un titlu extraordinar în preambul, după cum avea să sublinieze, conferențiarul universitar doctor Corneliu Crăciun, Traian Blajovici - un risipitor fericit. Așadar, poți să fii fericit și risipindu-te!”
„A avut o veritabilă inteligență a inimii”
Dacă antevorbitorul a făcut trimitere la felul în care putem muri... sau dispărea fără urmă și fără mult zgomot pentru nimic, după cum putem trăi și după moarte - dacă am lăsat ceva în urmă, dl profesor Valentin Chifor s-a referit la cele trei tipuri de profesori: de dezbinare sau de vrajbă, de neliniște și de bucurie, așa cum a fost Traian Blajovici, care „a avut o veritabilă inteligență a inimii” sau care era „un prieten de inimă și minte”, cum l-a caracterizat Ion Zamfirescu – „reputatul istoric al teatrului”.
Din intervenția celuilalt profesor de română și director al „Gojdului”, care i-a urmat peste ani, dl Dorel Tifor, aveam să aflăm despre farmecul orelor de română, ținute de Traian Blajovici, despre exemplul pe care l-a urmat ca director: „de a avea pururi ușa deschisă elevilor” și respectul pe care îl nutrea pentru elevi. „Și ca un mare mentor ce era, avea o înțelegere extraordinară pentru cei veniți de la țară”, ține să sublinieze distinsul profesor și director al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
Stând cuminte și ascultând tot ce s-a spus despre regretatul Traian Blajovici, mi-am șoptit atunci în barbă: Oare de ce nu pot avea zece vieți asemenea apostoli ai neamului? (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Poți fi fericit și risipindu-te!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:53:48 Ora standard a Europei de Est