Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Poți fi fericit și risipindu-te!”

Sărbătoarea prieteniei, vineri, la Prefectura Bihor

„Poți fi fericit și risipindu-te!”

Vineri (7 mai 2010), la sala de consiliu a Prefecturii Bihor, a fost lansată cartea „Traian Blajovici/corespondență primită – Sărbătoarea prieteniei”, ediție îngrijită, o schiță de „portret” și note de Valentin Chifor.

Întâlnirea de la Prefectură a semănat tare mult cu o ședință de cenaclu literar, pentru minte, inimă și literatură, în care greii s-au numit: Mircea Bradu, Corneliu Crăciun și Valentin Chifor, cărora li s-au alăturat, cu cuvinte potrivite: Dorel Tifor, Vetuța Pop, Gheorghe Măhăra, Miron Rațiu și Aurora Florea...
„Avea o scară a greșelilor care semăna cu bunăvoința lui Dumnezeu”
Vorbind despre profesorul de română și directorul Liceului „Gojdu” - Traian Blajovici, distinsul om de cultură Mircea Bradu l-a privit din postura sa de elev, cu sufletul pironit în condei și cu ochii copilului din banca întâi. Admirabilă figură de apostol i-a creionat directorul Culturii bihorene. Puteam crede că e ușor influențat de eveniment și de încărcătura sentimentală pe care o avea pe conștiință, dar, curând, aveam să realizăm că totul fusese dozat și deloc exagerat.
Profesorul de limba și literatura română curată și neîntinată, Corneliu Crăciun, a jubilat, vorbind ca din Biblie...
Traian Blajovici nu a murit atâta vreme cât trăiește prin elevii și prietenii săi, rămânând peste ani „o personalitate emblematică pentru orașul Oradea”, „un domn autentic, adevărat, o personalitate care a reprezentat spiritul orădean”. „Nu orice om are atributul recunoștinței, dar Dânsul l-a avut din plin...”
„Pe lângă strădania de a organiza cartea, dl Chifor a găsit și un titlu extraordinar în preambul, după cum avea să sublinieze, conferențiarul universitar doctor Corneliu Crăciun, Traian Blajovici - un risipitor fericit. Așadar, poți să fii fericit și risipindu-te!”
„A avut o veritabilă inteligență a inimii”
Dacă antevorbitorul a făcut trimitere la felul în care putem muri... sau dispărea fără urmă și fără mult zgomot pentru nimic, după cum putem trăi și după moarte - dacă am lăsat ceva în urmă, dl profesor Valentin Chifor s-a referit la cele trei tipuri de profesori: de dezbinare sau de vrajbă, de neliniște și de bucurie, așa cum a fost Traian Blajovici, care „a avut o veritabilă inteligență a inimii” sau care era „un prieten de inimă și minte”, cum l-a caracterizat Ion Zamfirescu – „reputatul istoric al teatrului”.
Din intervenția celuilalt profesor de română și director al „Gojdului”, care i-a urmat peste ani, dl Dorel Tifor, aveam să aflăm despre farmecul orelor de română, ținute de Traian Blajovici, despre exemplul pe care l-a urmat ca director: „de a avea pururi ușa deschisă elevilor” și respectul pe care îl nutrea pentru elevi. „Și ca un mare mentor ce era, avea o înțelegere extraordinară pentru cei veniți de la țară”, ține să sublinieze distinsul profesor și director al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
Stând cuminte și ascultând tot ce s-a spus despre regretatul Traian Blajovici, mi-am șoptit atunci în barbă: Oare de ce nu pot avea zece vieți asemenea apostoli ai neamului? (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Poți fi fericit și risipindu-te!”

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 05:51:49 Ora de vară a Europei de Est