Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sub semnul activităților tradiționale de succes, al proiectelor și concursurilor

„Ziua școlii”, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”

Sub semnul activităților tradiționale de succes, al proiectelor și concursurilor

Vineri, 7 mai 2010, o zi fierbinte, plină de semnificații și abordări multiple în peisajul unei sărbători tradiționale îndrăgite de elevii și dascălii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea... Dintru început, profesorul de istorie Ionel Cacuci ne invi

Dintru început, profesorul de istorie Ionel Cacuci ne invită în cabinetul de specialitate, unde elevii din a VII-a A erau pregătiți pentru derularea proiectului „Cetățeanul”. Elevii (Alina Perei, Florina Borza, Teodora Codreanu, Andrei Benea, Sergiu Vicaș, Antoniu Popa și Vlăduț Duca) așteptau să-și prezinte portofoliul pregătit pentru a aborda problema câinilor comunitari din Oradea. Potrivit obiceiului, în cabinet puteau fi admirate două dintre expozițiile cu tradiție: expoziția numismatică și cea de icoane și costume populare tradiționale din zona Beiușului. George Antoniu Marc, din a XI-a C, și-a adus colecția de monede și bancnote moștenită de la bunicul său „Uțu” din Alparea. Cealaltă expoziție ( de icoane și costume) a fost pusă la cale de prof. de desen Gabriela Pleșca. În laboratorul de chimie, dna Zorița Neagotă ne-a pregătit, contrar așteptărilor, nu experiențe și experimente, reacții chimice... de senzații tari, ci artă culinară..., de-ți lăsa gura apă!
Într-o sală de clasă care nu anunța nimic spectaculos, dna inginer Mariana Cosma pregătise expoziția de machete a claselor a V-a A și B, care s-au întrecut în a proiecta cele mai atractive machete de case și cabane de vacanță. Pe coridorul lung, cât un tren, preșcolarii de la Grădinița nr. 52 se îndreptau spre sala de clasă a partenerilor de proiect; copiii din grupa mică C (secția maghiară), însoțiți de educatoarea Katalin Orban și îngrijitoarea Florina Coroiu, aveau să se întâlnească din nou cu partenerii lor, elevii claselor a III-a C (înv. Rozalia Ambruș) și a II-a D (înv. Fekete Eva), în cadrul proiectului „Ce înseamnă să fii școlar”.
„Cunoaște-te pe tine însuți!”
Însoțiți de îngerul nostru păzitor, consilierul educativ - prof. Mihaela Șilinca, am ajuns și în cabinetul de psihologie, unde prof. Bianca Mada și Valeria Ban tocmai măsurau inteligența elevilor din X C; era vorba de o aplicație practică folosind testele de inteligență, în contextul temei propuse „Cunoaște-te pe tine însuți”. În cadrul cercului de lectură „Pentru minte, pentru suflet” (aflat la ediția a III-a), elevi talentați din clasele a XII-a C și a VIII-a A și-au prezentat cărțile preferate, avându-i ca spectatori pe colegii din a X-a B și a XII-a D, însoțiți de prof. Nicoleta Maghiar. Activitatea de cerc a fost coordonată de prof. Adriana Pădurean. Pe domnul director, prof. Ioan Hora, l-am surprins în preajma șahiștilor din a XI-a A, care au încins un regal, coordonat de profesorul-diriginte, dna Adriana Luca. Trei erau numele vehiculate la bursa de pariuri, Nelu, Vlad și Claudiu. Doamna profesor mergea pe mâna lui Nelu. În cabinetul de info, era mare meci mare (de fotbal). Toate monitoarele erau „încinse”. Se derula concursul FIFA Games (fotbal pe calculator), activitate incitantă, coordonată de prof. Florian Pop. În sala n. 4, se desfășura un concurs pe teme interdisciplinare (română, mate, bio, fizică și chimie), între trei echipaje din clasele a VII-a A și B, îndrumate de prof. Felicia Șchiop, Claudia Blaj și Cayetana Avram. Elevii din ciclul primar și partenerii lor de la Grădinița nr. 52 (director, prof. Maria Nan) sărbătoreau, cu înflăcărarea specifică vârstei, Ziua Europei. Fiind foarte mulți, câtă frunză și iarbă, elevii din trei clase (I A – înv. Florica Hora, II B – inst. Daniela Chereși, II C – inst. Carțiș Anca) și două grupe (grupa pregătitoare B, îndrumați de prof. Ioana Sala și grupa pregătitoare A, prof. Floricuța Toma), activitățile s-au derulat în două săli de clasă, pe ateliere de lucru, preșcolarii și școlarii acționând umăr la umăr în realizarea de stegulețe ale Uniunii Europene.
Manifestările, însă, au fost mult mai multe decât am putut noi cuprinde într-un raid de patruzeci de minute. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sub semnul activităților tradiționale de succes, al proiectelor și concursurilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:00 Ora de vară a Europei de Est