Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii de aur ai Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea

Zece elevi de 10 și profesorii lor...

Elevii de aur ai Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea

Am revenit după câțiva ani la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, invitat fiind de prof. Iosif Curta – directorul adjunct și prof. Florin Iștoc, conducătorul clasei de excelență a județului în pregătirea elevilor pasionați de istorie…

Joi (6 mai 2010), aveam să-i cunoaștem pe 10 dintre elevii de nota 10 ai liceului și pe profesorii care i-au ajutat să obțină performanțe deosebite la olimpiadele și concursurile școlare de profil: Codrin Hora și Dan Mitra, Manuela Gavriș, Claudia Molnar, Andreea Cuc, Anda Bungău, Denis Derecichei, Titus Popovici, Christopher Botica și Paul Gordan, prof. Sergiu Berian, Ramona și Florin Iștoc, Mihaela Fildan și Marius Cicortaș.
Codrin și Dan – au inventat un robot
Cei mai titrați „inventatori” ai liceului „Emanuel” din Oradea sunt Codrin Hora și Dan Mitra, elevi în clasa a X-a A, medaliați cu argint la concursul internațional „Infomatrix”, organizat de fundația „Lumina” și susținut de Școala Internațională din București. Cei doi colegi de clasă s-au prezentat la secțiunea Hardware Control a concursului cu proiectul „RoboArm”, un robot inventat de ei, al cărui braț robotic poate fi controlat wireless, prin intermediul unui computer, după cum aveam să aflăm de la profesorul lor de fizică Sergiu Berian.
„Brațul robotic poate astfel imita mișcările făcute de un braț uman, pe care sunt amplasați mai mulți senzori. Astfel, brațul robotic poate fi utilizat pentru efectuarea unor lucrări care presupun mișcări repetitive, obositoare pentru om. De asemenea, brațul se dovedește util atunci când mișcările trebuie să aibă loc în medii periculoase (toxice sau temperaturi ridicate). Pregătirea proiectului a durat cinci luni, iar costurile (aproximativ 1.200 de ron) au fost suportate, exclusiv, de către cei doi elevi”, a ținut să sublinieze dl profesor Sergiu Berian.
Performanța celor doi elevi orădeni este cu atât mai prețioasă cu cât, la respectivul concurs, aflat la ediția a VIII-a s-au prezentat 350 de echipedin 32 de țări, din care, în finală au intrat 136 de echipe. Finala s-a desfășurat la bucurești în perioada 22-25 aprilie 2010. Concursul este structurat pe cinci categorii: Photography, Programming, Digital Content, Hardware Control și Computer Art.
Multipli olimpici naționali
Chiar dacă este doar în clasa a X-a, Codrin Hora deține în palmares, pe lângă această medalie strălucitoare, numeroase premii și mențiuni, obținute la diverse concursuri școlare și olimpiade, dintre care ne vom opri la cele mai importante: premii I, la etapa județeană a olimpiadei de fizică, în 2009 și 2010, dublate de mențiuni la etapele naționale din 2009 și 2010, premiul I la concursul de fizică și inventică Irenaeus (în 2009), premiul II la concursul Schwartz (2009), precum și mențiune specială la concursul național de fizică „Evrika” (2009), de la Brăila.
Tot la concursul de fizică și inventică Irenaeus, Dan Mitra a obținut premiul III.
Ceilalți elevi de aur ai liceului „Emanuel” sunt Manuela Gavriș (tot din a X-a A), trei ani, consecutiv (în 2008, 2009 și 2010), premiul I pe județ la geografie și tot de atâtea ori a participat și la națională, iar anul acesta, a obținut mențiune, locul 9 pe țară, calificându-se și participând astfel la baraj pentru a intra în lotul internațional al României. În două rânduri, s-a calificat și la etapele județene ale olimpiadelor de română și engleză; Claudia Molnar (din a VIII-a A) – premiul II, anul acesta, la etapa județeană a olimpiadei de geografie și calificată la etapa finală, iar la religie, s-a calificat pentru etapa județeană; Andreea Cuc (a IX-a A) a participat, în acest an, la etapa națională a olimpiadei de istorie, iar anul trecut, doar la etapa județeană; Anda Bungău (a VII-a A) s-a calificat, anul acesta, la etapa națională la română, la fel și în clasele a VII-a și a V-a. Tot în 2010, a ajuns la etapa județeană la matematică, a luat mențiune pe județ la Plus-minus poezie, iar la Evaluarea în educație, etapa a II-a, medalie de aur la națională; Titus Popovici (din XI A) a participat în două rânduri (în 2009 și 2010), la etapa națională a olimpiadei de matematică. În 2009, a cucerit bronzul la olimpiada națională de la Constanța; Pe Denis Derecichei îl cunoaștem din gimnaziu, pe când era elev al școlii „Dacia”. Astronomul dlui prof. Marin Bica deține cinci premii naționale și trei mențiuni la astronomie, precum și bronz la olimpiada internațională de astronomie, din China, în 2009. La evaluarea în educație la română, a obținut, în doi ani, consecutiv, bronz și aur pe județ; plus locul IV pe județ la fizică, anul acesta; Christopher Botica (din a VIII-a A) a fost prezent, anul acesta și în 2008, la etapa națională de matematică. În palmares, mai deține locul II la concursul interjudețean de mate-info „Grigore Moisil”, precum și două locuri I pe județ la concursul de matematică „Lumina MATH”. Chris este și un bun atlet, locul II pe județ și 13 pe țară, la tetratlon; Paul Gordan (din a VII-a B) a participat, anul acesta, la etapa națională a olimpiadei de fizică.
Aceștia sunt cei zece elevi de aur ai liceului „Emanuel”. Pentru frumoasele lor performanțe merită toate felicitările, împreună cu profesorii lor: Sergiu Berian (prof. de fizică), Ramona și Florin Iștoc (profesori de istorie și geografie) Mihaela Fildan (prof. de română) și Marius Cicortaș (prof. de matematică), „jumătatea” lor, cu care împart toate victoriile și înfrângerile. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii de aur ai Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:29 Ora de vară a Europei de Est