Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevii de aur ai Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea

Zece elevi de 10 și profesorii lor...

Elevii de aur ai Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea

Am revenit după câțiva ani la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, invitat fiind de prof. Iosif Curta – directorul adjunct și prof. Florin Iștoc, conducătorul clasei de excelență a județului în pregătirea elevilor pasionați de istorie…

Joi (6 mai 2010), aveam să-i cunoaștem pe 10 dintre elevii de nota 10 ai liceului și pe profesorii care i-au ajutat să obțină performanțe deosebite la olimpiadele și concursurile școlare de profil: Codrin Hora și Dan Mitra, Manuela Gavriș, Claudia Molnar, Andreea Cuc, Anda Bungău, Denis Derecichei, Titus Popovici, Christopher Botica și Paul Gordan, prof. Sergiu Berian, Ramona și Florin Iștoc, Mihaela Fildan și Marius Cicortaș.
Codrin și Dan – au inventat un robot
Cei mai titrați „inventatori” ai liceului „Emanuel” din Oradea sunt Codrin Hora și Dan Mitra, elevi în clasa a X-a A, medaliați cu argint la concursul internațional „Infomatrix”, organizat de fundația „Lumina” și susținut de Școala Internațională din București. Cei doi colegi de clasă s-au prezentat la secțiunea Hardware Control a concursului cu proiectul „RoboArm”, un robot inventat de ei, al cărui braț robotic poate fi controlat wireless, prin intermediul unui computer, după cum aveam să aflăm de la profesorul lor de fizică Sergiu Berian.
„Brațul robotic poate astfel imita mișcările făcute de un braț uman, pe care sunt amplasați mai mulți senzori. Astfel, brațul robotic poate fi utilizat pentru efectuarea unor lucrări care presupun mișcări repetitive, obositoare pentru om. De asemenea, brațul se dovedește util atunci când mișcările trebuie să aibă loc în medii periculoase (toxice sau temperaturi ridicate). Pregătirea proiectului a durat cinci luni, iar costurile (aproximativ 1.200 de ron) au fost suportate, exclusiv, de către cei doi elevi”, a ținut să sublinieze dl profesor Sergiu Berian.
Performanța celor doi elevi orădeni este cu atât mai prețioasă cu cât, la respectivul concurs, aflat la ediția a VIII-a s-au prezentat 350 de echipedin 32 de țări, din care, în finală au intrat 136 de echipe. Finala s-a desfășurat la bucurești în perioada 22-25 aprilie 2010. Concursul este structurat pe cinci categorii: Photography, Programming, Digital Content, Hardware Control și Computer Art.
Multipli olimpici naționali
Chiar dacă este doar în clasa a X-a, Codrin Hora deține în palmares, pe lângă această medalie strălucitoare, numeroase premii și mențiuni, obținute la diverse concursuri școlare și olimpiade, dintre care ne vom opri la cele mai importante: premii I, la etapa județeană a olimpiadei de fizică, în 2009 și 2010, dublate de mențiuni la etapele naționale din 2009 și 2010, premiul I la concursul de fizică și inventică Irenaeus (în 2009), premiul II la concursul Schwartz (2009), precum și mențiune specială la concursul național de fizică „Evrika” (2009), de la Brăila.
Tot la concursul de fizică și inventică Irenaeus, Dan Mitra a obținut premiul III.
Ceilalți elevi de aur ai liceului „Emanuel” sunt Manuela Gavriș (tot din a X-a A), trei ani, consecutiv (în 2008, 2009 și 2010), premiul I pe județ la geografie și tot de atâtea ori a participat și la națională, iar anul acesta, a obținut mențiune, locul 9 pe țară, calificându-se și participând astfel la baraj pentru a intra în lotul internațional al României. În două rânduri, s-a calificat și la etapele județene ale olimpiadelor de română și engleză; Claudia Molnar (din a VIII-a A) – premiul II, anul acesta, la etapa județeană a olimpiadei de geografie și calificată la etapa finală, iar la religie, s-a calificat pentru etapa județeană; Andreea Cuc (a IX-a A) a participat, în acest an, la etapa națională a olimpiadei de istorie, iar anul trecut, doar la etapa județeană; Anda Bungău (a VII-a A) s-a calificat, anul acesta, la etapa națională la română, la fel și în clasele a VII-a și a V-a. Tot în 2010, a ajuns la etapa județeană la matematică, a luat mențiune pe județ la Plus-minus poezie, iar la Evaluarea în educație, etapa a II-a, medalie de aur la națională; Titus Popovici (din XI A) a participat în două rânduri (în 2009 și 2010), la etapa națională a olimpiadei de matematică. În 2009, a cucerit bronzul la olimpiada națională de la Constanța; Pe Denis Derecichei îl cunoaștem din gimnaziu, pe când era elev al școlii „Dacia”. Astronomul dlui prof. Marin Bica deține cinci premii naționale și trei mențiuni la astronomie, precum și bronz la olimpiada internațională de astronomie, din China, în 2009. La evaluarea în educație la română, a obținut, în doi ani, consecutiv, bronz și aur pe județ; plus locul IV pe județ la fizică, anul acesta; Christopher Botica (din a VIII-a A) a fost prezent, anul acesta și în 2008, la etapa națională de matematică. În palmares, mai deține locul II la concursul interjudețean de mate-info „Grigore Moisil”, precum și două locuri I pe județ la concursul de matematică „Lumina MATH”. Chris este și un bun atlet, locul II pe județ și 13 pe țară, la tetratlon; Paul Gordan (din a VII-a B) a participat, anul acesta, la etapa națională a olimpiadei de fizică.
Aceștia sunt cei zece elevi de aur ai liceului „Emanuel”. Pentru frumoasele lor performanțe merită toate felicitările, împreună cu profesorii lor: Sergiu Berian (prof. de fizică), Ramona și Florin Iștoc (profesori de istorie și geografie) Mihaela Fildan (prof. de română) și Marius Cicortaș (prof. de matematică), „jumătatea” lor, cu care împart toate victoriile și înfrângerile. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii de aur ai Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:26:48 Ora standard a Europei de Est