Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea va fi „capitală” europeană pentru elevi și profesori din Anglia, Italia, Franța, Olanda și Grecia

Timp de patru zile

Oradea va fi „capitală” europeană pentru elevi și profesori din Anglia, Italia, Franța, Olanda și Grecia

Miercuri (5 mai 2010), la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au sosit delegațiile de elevi și profesori din cinci țări europene (Anglia, Italia, Franța, Olanda și Grecia), partenere în cadrul proiectului multilateral Comenius, intitulat M.E.T.E.R. (Măsurarea dimensiunii pământului prin colaborări și cercetări realizate de elevi din țări europene), finanțat de Comisia Europeană pentru educație și cultură prin programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, implementat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Proiectul, cu titlul „Measuring the Earth Through European students’ Research and colaboration”, cu acronimul „METER”, se desfășoară în parteneriat cu școli din Franța, Italia, Olanda, Grecia și Marea Britanie, respectiv din Lyon, Roma, Amsterdam, Atena și Birmingham.
Într-un articol anterior, dna prof. Nicoleta Pazmany – cordonatorul național al acestui proiect – ne-a povestit despre cea de-a doua întâlnire din cadrul acestui proiect, desfășurată la Roma (în perioada 15 - 21 martie 2010). La întâlnirea din capitala Italiei, C.T. „Mihai Viteazul” a fost reprezentat de prof. Nicoleta Pazmany – coordonator de proiect, Daniela Lupaș - profesor de engleză, Horea Abrudan - profesor de informatică și elevii: Georgiana Gavra, Robert Indrieș, Lencar Călin și Marian Muț.
Ce s-a întâmplat la Roma?
„Activitățile principale s-au desfășurat sub forma unor workshop-uri tematice, dar au avut loc și deplasări în oraș, în locuri reprezentative pentru subiectele în discuție, ca de exemplu la vechiul observator al Romei de la Colegiul Roman, unde a făcut observații și Galileo Galilei, la Bazilica Santa Maria degli Angeli, în a cărei pardoseală se află încrustat în bronz și marmură primul meridian al Romei sau la Trinita Dei Monti, unde se găsește un cadran solar deosebit.  S-au efectuat, de asemenea, activități de observare a cerului pe timp de noapte de pe terasa școlii G.G. Belli, foarte bine echipată în acest sens.
Echipele participante la activități au fost formate din elevi provenind din școli diferite, atmosfera creată astfel fiind una de colaborare și interes pentru activitățile desfășurate în comun.
 Workshop-ul prezentat de echipa școlii noastre avea ca obiectiv inițierea elevilor italieni, mai mici ca vârstă, a elevilor greci, precum și a celor francezi în determinarea distanțelor prin metoda paralaxei. Workshopul realizat și prezentat în totalitate de elevi a fost un adevărat succes prin faptul că a trezit interesul și curiozitatea copiilor prezenți care s-au implicat total. S-a remarcat în acest context întreaga echipă, cu o mențiune specială pentru Robert, care prin maniera de a explica, a reușit să se facă foarte agreat de copii, dar trezind în egală măsură și admirația profesorilor și entuziasmul părinților.
Elevii colegiului nostru s-au remarcat, de asemenea, la concursul de „orienteering”, grupele în care ei au participat fiind clasate pe locurile II și III”.
Am citat din articolul respectiv.
Ce se va întâmpla la Oradea?
Participanții la întâlnirea de proiect vor desfășura activități specifice și de socializare într-un mediu multicultural și în contextul Zilei Europei, prin desfășurarea de workshop-uri pe teme de fizică și astronomie.
Prin tematică, activitățile proiectului urmăresc evoluția sistemului de măsurare, începând cu măsurători ale razei Pământului realizate înaintea erei noastre, de către Eratosthenes și evoluând apoi în complexitate până la a considera Terra un etalon de măsură și reper în cunoașterea Universului.
Abordarea se bazează pe concepte de interdisciplinaritate și transdisciplinaritate, fiind orientată nu doar pe științe (fizică, matematică, astronomie, geografie), ci și pe disciplinele umaniste (istorie, literatură, filozofie, limbi străine), tematica proiectului fiind concepută tocmai în acest scop, după cum aflăm de la organizatorii evenimentului.
„Astfel, elevii își pot forma o perspectivă mai cuprinzătoare asupra subiectului abordat și își dezvoltă atât spiritul de observație și cercetare, cât și abilitățile necesare comunicării într-o altă limbă, dezbaterilor și utilizării competențelor în domeniul IT.
Proiectul facilitează deschiderea spre spațiul extrașcolar pentru a profita de resursele pe care acesta le oferă (muzee, biblioteci, observatoare astronomice), cât și pentru comunicarea rezultatelor într-o manieră inovatoare.
Activitățile sunt concepute a se desfășura în maniera atelierelor de lucru, astfel încât implicarea elevilor să fie maximă. Aceasta va permite nu doar acumularea de cunoștințe, ci și crearea de abilități și totodată premise pentru o colaborare de tip european între elevi, provenind din școli, țări și culturi diferite”, a precizat directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
Să mai spunem că la primirea distinșilor oaspeți și parteneri, precum și la festivitatea de deschidere a reuniunii au onorat cu prezența generalul adjunct al Inspectoratului Școlar al județului Bihor, prof. Ilie Crăciun, precum și prof. ing. Florian  Mieluț, inspector școlar de specialitate, care au dorit să gireze și să asigure oaspeții că reuniunea de la Oradea va fi o reușită, cunoscând potențialul și deschiderea gazdelor, experiența și profesionalismul partenerilor orădeni.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea va fi „capitală” europeană pentru elevi și profesori din Anglia, Italia, Franța, Olanda și Grecia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:06 Ora de vară a Europei de Est